Kisgyerek

Szembajok

Vigyázunk, mint szemünk világára... Nem árt, ha ismerjük leggyakoribb betegségeit.
2007. November 11.

Kötőhártya-gyulladás

Amikor piros a gyerek szeme, tulajdonképpen a kötőhártya gyulladásáról van szó. Az amúgy fehérnek látszó részeken fokozott erezettséget tapasztalhatunk. A pirosságot szinte mindig fokozott érzékenység és könnyezés kíséri. Az egyszerűbb panaszok esetében az immunanyagokat is tartalmazó könny gyorsítja a gyógyulást.

– Ha idegentest, például porszem, szempilla, apró bogár került a szembe, dörzsölés helyett érdemes kivárni, míg a pislogás és a bőven termelődő könny kimossa.

– Előfordulhat, hogy a hosszas tévézés, illetve a számítógépes képernyő bámulása okozza a pirosodást. Ilyenkor egyszerű a gyógymód: pihentetni kell a szemet, s néhány napig legfeljebb negyed órára korlátozzuk azt az időt, amit a kicsi a képernyő előtt tölt.

– Allergia is okozhat szemgyulladást. Nem csak pollenek, hanem a háztartásban alkalmazott tisztítószerek gőzei, állatszőr és még sok más tényező is kiválthatja a túlérzékenységet. Ilyenkor erős viszketés is tapasztalható, s a dörzsölés rendszerint tovább fokozza a kínokat.

– Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerek szeme erősen váladékozik, és reggelre valósággal beragad a szeme, valószínűleg fertőzésről, kötőhártya-gyulladásról van szó. Mossuk le óvatosan a szemét lehűtött, forralt vízzel vagy szűrt kamillateával, majd vigyük el orvoshoz. Szemészeti szakrendelést beutaló nélkül is felkereshetünk. Előfordul, hogy a gyulladás makacsnak bizonyul, s a kezelés ellenére sem javul. Ilyenkor valószínűleg arról van szó, hogy a gyulladás a szaruhártyát is elérte. Ebben az esetben feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni.

Szemvizsgálat

Felmérések alapján kiderült, minden harmadik óvodakezdőnek rossz a szeme. A szülőknek ez rendszerint nem tűnik fel, a kisgyerek pedig nem panaszkodik, hiszen számára az a természetes, megszokott állapot. Gyanakodhatunk, ha sokszor nekimegy tárgyaknak, leesik a mászókáról, nem az asztal szélére, hanem éppen mellé teszi a poharat, ingerlékeny, figyelmetlen. A bajok egy része abból adódhat, hogy nem lát jól, környezetéből nem azokat a visszajelzéseket kapja, amire érzékelése alapján számított, például leesik a pohár, holott ő az asztalra tette. Persze ügyetlensége miatt megszidják, és akkor is őt nyilvánítják kötözködőnek, ha nekimegy egy társának. Ördögi kör alakul ki, míg az igazi okra talán csak az iskolakezdést megelőző látásvizsgálaton derül fény.

A látóidegpályák tizenkét éves korig folyamatosan fejlődnek. Menjünk mielőbb szemészhez, ellenkező esetben maradandó látáshibák alakulhatnak ki. Különösen a térlátás sínyli meg a kezelés hiányát. Forduljunk tehát védőnőhöz, gyermekorvoshoz, ha gyerekünk indokolatlanul “rossz”, feltűnően közel hajol rajzoláskor, hunyorog tévénézés közben, vagy gyakran könnyezik a szeme. Akkor is vizsgáltassuk meg a gyerek szemét, ha a szülők, rokonok közt van olyan, aki már gyerekként szemüveget hordott.

Érzékeny gyerekszemek

A nap UV sugarai nemcsak a bőr, hanem a szem épségét is veszélyeztetik. Kisgyerekek és kék szeműek különösen érzékenyek a káros sugarakra, ezért tartós napsütés esetén strandoláskor, tengerparton, ajánlatos UV-szűrős napszemüveget hordani. Erre a célra nem alkalmasak az utcai árusoknál kapható, divatos formájú, színes napszemüvegek, valódi védelmet csak optikai szaküzletben vásárolt, jó minőségű áru ad. A napfény hatására kötőhártya-gyulladáshoz hasonló tünetek jelentkezhetnek.

Valódi szemfertőzést is össze lehet szedni a homokozóban. A szembe kerülő homokot mossuk ki (jó, ha kis üvegben viszünk magunkkal vizet, hátha nem folyik a csap). Uszodában és strandon elsősorban nem a kétes tisztaságú víz, hanem a benne lévő fertőtlenítőszerek töménysége okozza a szem pirosságát. Ez nem jelent mindig kötőhártya-gyulladást, de forduljunk orvoshoz, ha a gyerek szeme viszket, szúr, váladékozik. A pollenallergia kellemetlen velejárója a szem viszketése és könnyezése. Forduljunk orvoshoz, és az általa rendelt szemcseppet használjuk.

Tipp: Hasznos háziszer az édeskömény. Egy kávéskanálnyi magot forraljunk fel egy deciliter vízben, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és a főzettel borogassuk a szemet.

Árnyékoljuk a szemet!

Praktikus egy széles karimájú kalap vagy ellenzős sapka, amely árnyékot vet az arcra. Strandoláskor remek szolgálatot tesz, ha hátul és oldalt lelógó rész védi a vállakat, füleket. Igen erős fényben, vízparton, vízen emellett szükség lehet napszemüvegre is. Különösen a kék szemű, allergiára hajlamos gyerekek érzékenyek. A gyereknek is csak szaküzletben vásároljunk napszemüveget, győződjünk meg arról, hogy valóban UV-szűrős-e. Az olcsó, divatosnak tűnő, színes bóvli áruk talán jobban tetszenek neki, de többet ártunk egy ilyen darabbal, mint ha egyáltalán nem lenne szemüveg rajta. A fényt megszűri ugyan a sötét üveg, így a pupilla kitágul, ám az UV-sugarak akadálytalanul áthatolnak rajta, és a kitágult pupillán keresztül még nagyobb felületen roncsolják az ideghártyát.

Nincs jelentősége az üveg színének, ám a világosak kevéssé, a színesek pedig torzítva szűrik a fényt, és ezzel téves információt kap a kisgyerek a környezetéről. A rugalmas keretű és szárú, műanyag lencsés napszemüvegek jobban bírják az igénybevételt.

Mikor kell szemüveg?

A kisbabák látása hat hónapos korukra teljesen kifejlődik, élesen és három dimenzióban látnak mindent – ideális esetben. A gyerekek és fiatalkorúak tíz százalékánál azonban valamilyen látási rendellenesség tapasztalható. Ennek csak töredékét fedezi fel a védőnő vagy a gyerekorvos, leginkább a szülőknek kell kisgyerekükre odafigyelniük, és gyanús tünetek esetén orvoshoz fordulniuk. Figyelmeztető jel, ha

– még három hónapos korban is összerendezetlen a szemmozgás,

– a szemlencsén szürkésfehér foltok láthatók,

– eltérő nagyságúak a szemek, állandóan pirosak, a kicsit láthatóan zavarja a fény,

– a gyerek figyelmes nézés közben összehúzza a szemét,

– kancsalít, feltűnően fáradékony.

Különösen kancsalság esetén fontos, hogy időben megkezdjék orvoslását. A gyerekek 5-7 százalékát érinti ez a látáshiba. Az egészséges szemek két képet közvetítenek az agyba, ahol egymásra vetülésük biztosítja térlátásunkat. A kancsalító szem adta kép azonban nem egyeztethető össze a másikkal, ezért az agy ezt inkább “kikapcsolja”, a szem fokozatosan elveszti látását. Hatéves korra végérvényesen és visszafordíthatatlanul károsodik az egyik szem. A kancsalság sokszor nem is olyan feltűnő, ám árulkodó tünet, ha a gyerek kerüli a fényt, sokat pislog, szemhéja tartósan gyulladt. A kezelést hat hónaposan kezdik: az egészséges szemet letakarják, és ezzel a kancsal szemet késztetik a helyes irányba nézésre. A kancsalságot sokszor távollátás kíséri.

A második életévben már kaphat szemüveget a kisgyerek, ám a kancsalság gyakran csak műtéttel szüntethető meg.

A távollátás és rövidlátás részben örökletes is lehet: ha mindkét szülő rövidlátó, a gyerekek 25-50 százalékos valószínűséggel maguk is azok lesznek. Koraszülötteknél gyakoribbak a látáshibák. Ha az orvos szemüveget rendel, gondoskodjunk arról, hogy a gyerek valóban állandóan hordja is. A két év alattiak hamar megszokják, és élvezik jó látásukat, az addig izgága, dacos, nyugtalan kisgyerek egyszeriben megváltozik.

A keret kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a kisgyerek gyakran néz felfelé, látómezejébe ekkor se a keret felső széle essen, hanem a lencse. Ellenőrizzük, hogy jól illeszkedik-e az orrnyeregre, fülekre. Gyakran nézzük meg, nem törte-e fel a szemüvegkeret a kicsi bőrét.

Árpa

Az árpa baktérium okozta fertőzés, mely a szempillák tövében, a szemhéjmirigyek gyulladása következtében jelenik meg. A megduzzadt szemhéj fájdalmas, és zavarja a látást. Jó lenne minél előbb megszabadulni tőle, legjobb tehát, ha párakötéssel segítjük elő az érését és kifakadását. Ezután az árpa leszárad, és nyomtalanul gyógyul. Jó esetben két-három nap alatt lezajlik a folyamat. Ha nyomkodjuk, piszkáljuk, a kórokozók a véráramba kerülhetnek vagy a szomszédos szempillatövekre is ráterjedhetnek. El a kezekkel tehát az árpától, inkább naponta többször borogassuk meleg vizes steril gézlappal!

A kamillás borogatás allergiás reakciót válthat ki a szemnél. Egyes esetekben az árpa nem érik meg, “gyökere”, a gennyzacskó befelé fordul, kívülről csak a piros göb látható, ám az tartós. Ilyenkor szemorvoshoz kell fordulni, aki megnyitja vagy gyulladáscsökkentő kenőcsöt ír fel. Az árpa fertőző, ezért gyakran mossunk kezet! Fokozottan ügyeljünk, hogy ne cseréljük össze véletlenül a családtagok törülközőit. Igyekezzünk megakadályozni az árpa vakarását, dörzsölgetését.

Kapcsolódó cikkeink:

Vajon jól lát a kisbabám?

Gyermekszemész “lencsevégen”

Látásvizsgálat csecsemőkorban

Segítség! Szemüveges lesz a gyerek!

Forrás: Kismama magazin