Baba

Már kedvenc rajzfilmedből is választhatsz nevet a babádnak

Tippek azoknak a leendő szülőknek, akikben felmerült, hogy rajzfilmhősről neveznék el a születendő gyermeküket.
2022. Március 25.
Amerikában népszerű a Mickey keresztnév (Fotó: Getty Images)

Félve várhatja a Magyar Tudományos Akadémia utónévbizottsága az idén bemutatásra kerülő külföldi rajzfilmeket, mert a premierek után gyakran megnövekszik az igény a rajzfilm-hősök különleges hangzású neveire.

Ilyen volt a 2016-os Disney-mese, a Szenilla nyomában megjelenése is, ami után többen kérvényezték, hogy babájukat Szenillaként anyakönyvezhessék. Ám ebbe a Nyelvtudományi Intézet illetékes bizottsága nem egyezett bele.

Szerencsére a 2013-ban bemutatott Jégvarázs női főszereplőinek olyan neve volt (Anna, Elza), ami szerepelt a választható utónevek között, az Így neveld a sárkányodat-filmeknél pedig épeszű szülőben fel sem merül, hogy az egyik karakterről nevezze el a gyermekét.

De nézzük, melyek azok a szokatlan rajzfilmhős-nevek, amelyek egy gyereknek is jól állnak!

Női rajzfilmhősök:

  • Adelaida – Ritka név, de jól jelzi, hogy viselője sem hétköznapi. Ahogy a Macskarisztokraták című rajzfilmben is egy idős milliomos nőé, aki a főszereplő macska, Hercegnő és a kiscicák gazdája.
  • Ariel – A Kis hableány neve ez, Magyarországon viszont csak férfiak viselhetik. Jelentése: Isten oroszlánja.
  • Elinor- Aki bízik a nevekben rejlő erőben, választhatja a Merida, a bátor című rajzfilm anyakirálynéjának nevét. A mindig diplomatikus karakter neve jó választás lehet egy érző szívű lánynak.
  • Eszmeralda – Jelentése: smaragd. A Notre Dame-i toronyőr főhőséé, aki egyszerre vakmerő és segítőkész. 
  • Mici – Emlékszel a Volt című rajzfilm macska-főhősére? Ő Mici, aki a helyes útra tereli a rajzfilm főszereplőjét, Voltot. Egy talpraesett kislánynak remek név!

Férfi rajzfilmhősök:

  • Anton – A L’ecsó rosszindulatú étteremkritikusa, akinek a film végén különös élményt okoz a főszereplők főztje. Meglepő, de erről a karakterről is neveztek el gyermeket Magyarországon.
  • Félix – A 2012-es Rontó Ralph című animációs film egyik főhőse Javító Félix, aki megjavítja, amit Ralph lerombol, tönkretesz. Egy kis ezermesternek príma név.
  • Gida – Ki ne ismerné a Micimackót? Ha kedvelted a csetlő-botló medve történetét, akár Micimackó gazdájáról, Róbert Gidáról is elnevezheted a kisfiadat, mindkét név adható ugyanis Magyarországon.
  • Hektor -A bájos mexikói Coco című rajzfilm bajkeverője Hector, akinek titka a főszereplő Miguel életével van összefüggésben. Akinek bejöttek a varázslatos rokoni viszonyok, nyugodt szívvel választhatja ezt a keresztnevet.
  • Merlin – a Harmadik Shrek szórakozott varázslója több szülőnek is bejött, így a név már szerepel az adható utónevek között.