Baba

Már otthon vannak a debreceni négyes ikrek

Hazamehettek a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáját az október 24-én született négyes ikrek. A koraszülött babák 5 hétig voltak kórházban, jól vannak, erősek és egészségesek.
2019. December 02.
Már otthon vannak a debreceni négyes ikrek (fotó: unideb.hu)

Egy igazi csapatmunka, a szülészet és a neonatológia, valamint más szakterületek együttműködésével értük el, hogy az édesanya és a babák szövődménymentesen hagyhatják el a klinikát. Négyes ikerterhesség nálunk legutóbb 3 éve, azt megelőzően pedig 30 éve volt. Az asszisztált reprodukciós technikák fejlődésével az ikerterhesség viszont egyre gyakoribb, a klinikán jelenleg is 20 ikerterhes kismama van a szüléshez közel –  mondta Krasznai Zoárd Tibor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

A babák császármetszéssel születtek meg, és 5 héttel a szülés után szövődménymente gyermekágyas időszakot követően térhettek haza. A három kislány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal, a terhesség 32. hetében születtek, kielégítő állapotban, de légzéstámogatást igényeltek. Mára minden baba több mint két kiló. Hazatérésük után a szülők folyamatos kapcsolatban maradnak a debreceni klinika orvosaival, akik az otthoni szakembereket is felkészítették a babák gondozására – írja a medicalonline.hu.

Tartottunk egy hazaadás tervező találkozót, ami az országban csak nálunk van. Meghívtuk többek között a babák háziorvosát, a területileg illetékes védőnőt, és a mentorprogram részeként olyan anyákat, akiknek szintén koraszülött babáik vannak és támogathatják a szülőket. Megbeszéltük, mi vár otthon a családra, hogy alakul a táplálás, az oltások rendje. Szoros kapcsolatot tartunk a családdal, legközelebb két hét múlva jönnek vissza kontrollra – ismertette Rózsa Tímea, a gyerekek kezelőorvosa, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa.

Már otthon vannak a debreceni négyes ikrek

Ricsi és Panna nagyon aktívak, már most látszik, hogy erős egyéniségek, az etetésnél is kikövetelik az elsőséget. Anita és Anna lényegesen nyugodtabb. Érdekesség, hogy akik a pocakban is egymás mellett voltak, nagyon szeretnek egymáshoz érni. Ha el is vannak fordítva egymástól, rövid idő alatt visszafordítják az arcukat és összebújnak – mondta az édesanya, Nagyné Kozák Anita.

Az édesapa az elmúlt egy hónapban folyamatosan ott volt a felesége, és a négy baba mellett. Otthonunkban mindent előkészített a hazatérésre. Igazi hősként tekint párjára, Anitára.

Az elején nem nagyon tudtam felfogni a történteket, de már egyre nagyobb a kötődés közöttünk. 5 hete folyamatosan a feleségemmel és a gyerekeimmel vagyok, az etetéseket is elsajátítottam, igyekszem mindenben segíteni, levenni a terhet a feleségemről – nyilatkozta az édesapa, Nagy Richárd.

A szülők úgy fogalmaztak, hogy óriási segítséget kaptak az orvosoktól és a szakdolgozóktól ahhoz, hogy egészségesen vihessék haza mind a négy kisbabát és elboldoguljanak a picikkel otthonukban is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline