Baba

Megédesítve

A köztudatban általában az az elképzelés uralkodik, hogy a kristálycukor az ismert vércukor anyagcserezavart okozó betegség, a diabetes mellitus, köznapi nyelven a cukorbaj egyik előidéző tényezője.
2002. Szeptember 04.

Pedig ez a mindennapi élelmiszer már pici babakorban egész más jellegű problémát, emésztési rendellenességet is okozhat.

A bevezetőben említett két betegség kóroki tényezői egész más jellegűek, bár mindkettő egész életen keresztül fennmarad. A felszívódási rendellenesség csak az emésztést érinti és pusztán diétával gyógyítható.

Mi a lényege a kristálycukor felszívódási betegségnek?

A bélnyálkahártyán számos emésztőenzim csüng, többek között az egyik a kristálycukor és a keményítő elágazó szerkezetének feldolgozásáért felelős. Az enzim a kristálycukrot szőlő- és gyümölcscukorrá, a keményítő speciális elágazódásait ugyancsak szőlőcukorrá bontja. Hiányában az első hetekben probléma csak ritkán észlelhető. Az újszülött, aki szopik, avagy anyatejpótló tápszert kap, jól fejlődik, kiegyensúlyozott, semmiféle tünetet nem mutat. A jóllakott, pár hetes baba ugyanis ritkán igényel teáztatást, ha jól beevett, akkor el is utasítja azt.

Ha a baba olyan tápszert kap, amiben a cukortartalom nemcsak tejcukorból áll, illetve bőségesen teáztatják, akkor nagymennyiségű vizes hasmenés, hasgörcs, haspuffadás, tehát a felszívódási zavarokra jellemző tünetegyüttes jelentkezik. Szoptatott gyermekekben ez a klinikai kép később lép fel, akkor, amikor a baba már több cukrot, azaz édesített főzelékeket, gyümölcsöket és napi több deciliter cukros teát kap. Ilyenkor, ha a baba már tehéntejalapú tápszert is ivott, bizony még az orvosnak is nehéz az összefüggéseket tisztázni. Pedig pusztán a kristálycukor alkalmazásának felhagyásával, bizonyos ételek mennyiségi korlátozásával a baba pár nap alatt panaszmentessé válik.

Még az édesítésről sem kell lemondani, elég a kristálycukrot szőlő- vagy gyümölcscukorral helyettesíteni. Később a tipegőkorban pedig a gyermekeket a szörpök, egyéb üdítők, cukorkák, cukrászipari készítmények és a cukorban igen gazdag gyümölcsök (például szőlő, banán stb.) nagymennyiségű fogyasztásától kell óvni.

A betegségre jellemző kivizsgálási eredmények ép vékonybélszerkezethez társuló biokémiai zavart, azaz enzimhiányt igazolnak. A betegség ritka, de öröklődik, és családi halmozódása is előfordul. Az enzimhiányt, azaz a betegség okát a gyermekek nem növik ki, de az orvosi tapasztalatok alapján az egyéni alkalmazkodóképesség “beáll”, és a tizenévesek már pontosan tudják, hogy mennyi kristálycukrot képesek hasmenés nélkül fogyasztani. Az emésztéses cukorbajról, ritkasága ellenére, mégis jó tudni, mert a korai tünetek észlelése és tisztázása során csecsemőinket számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg.

Forrás: Baba Magazin