Baba

Végzetes is lehet a megrázott gyermek szindróma

A megrázott gyermek szindróma (Shaken Baby Syndrome) a gyermekekkel szembeni fizikai bántalmazás súlyos formája, ami alapvetően az első életév során jelent nagyobb veszélyt.
2022. Október 06.
megrázott csecsemő szindróma
megrázott csecsemő szindróma Nyitókép: Getty Images

A megrázott gyermek szindróma általában akkor fordul elő, amikor a gyermek sírását a szülő vagy gondozó képtelen elviselni, és frusztráltsága miatt erőteljesen megragadja, megrázza a babát, hogy elhallgattassa – tudtam meg dr. Bóta Balázstól, a Bethesda Kórház gyermeksebészétől.

Miért veszélyes a csecsemő megrázása?

Az újszülöttek izomzata, izomtónusa jóval gyengébb, mint a felnőtteké vagy a nagyobb gyermekeké, ugyanakkor a fejkörfogatuk, a fejük súlya és aránya a testükhöz képest nagy. Amikor erőteljesen megrázzák a babát, azzal súlyos agyrázkódást okozhatnak, megsérülhet a nyaki gerinc szakasza, valamint a fejhez vezető ellátó erek, illetve a koponyában lévő agyi erek is sérülhetnek, ami bevérzéseket okoz. Ezek pedig mind nagyon súlyos következményekkel járnak – tette hozzá a doktor úr.

Hogy ismerhető fel a megrázott gyermek szindróma?

Mivel sokszor nincs egyértelmű külsérelmi nyom, így nehéz kiderítenie az orvosnak, hogy megrázott gyermek szindrómával van dolga. Előfordul, hogy maguk a tünetek sem jelentkeznek egyből, és csak akkor kerül kórházba a gyermek, amikor már kifejezettebb jelei vannak a problémának: a baba aluszékony, nem ébreszthető vagy éppen irritábilis, sokat sír, nem eszik, nem tud szopizni, nem tud aludni vagy már légzési zavara van. Ha a szülőben felmerül a gyanú, hogy a tünetek összefüggésben lehetnek az általa elkövetett megrázással, akkor sem biztos, hogy egyből orvosi segítséget kér; de gyakori jelenség az is, hogy valamilyen zavaros történettel igyekszik magyarázatot adni a gyermek állapotára. Az azonban ritka, hogy a szülő úgy hozza be a gyermeket, hogy megrázta, és azt követően jelentkeztek ezek a tünetek – jelezte a szakértő.

A megrázott gyermek szindróma -a számok tükrében

A kórkép diagnosztikájában, ellátásában és társadalmi tudatosításában igazi áttörést jelentett, hogy 2021-ben BNO besorolást kapott. Nemzetközi adatok szerint a megrázást elszenvedett babák 15-35 százaléka a megrázást követően meghal, és a túlélők 85-90 százaléka további ellátásra szorul.

(Forrás: Gyermekgyógyászat 2022/5.sz)

A megrázott gyermek szindróma következményei

A megrázott gyerek szindróma egy nagyon súlyos kórkép, ami azonnali ellátást igényel, és sajnos halálos kimenetelű is lehet. Nagyon sok – bizonyítottan – megrázott gyermek szindrómás esetnél olyan súlyos agysérülés, gerincvelő sérülés történik, ami fatális végkimenetellel jár. Ha a gyermekek túlélik, akkor pedig az esetek döntő többségében maradványtünetekkel kell számolni: vakság, látászavar, az agy funkcióinak a károsodása és a fejlődésben való visszamaradottság alakul ki.

A prevenció fontossága

A kórkép megelőzhető, ebben pedig nagy szerepe van az edukációnak. Szerencsére ma már az egészségügyi dolgozók és a tájékozottabb szülők is tisztában vannak azzal, hogy a gyermek erőteljes megrázása milyen súlyos következményekkel járhat – tette hozzá dr. Bóta Balázs, aki azt is elmondta, hogy hazánkban már 10-15 évvel ezelőtt is ismert volt a probléma súlyossága, és komoly edukáció zajlott szakmai és szülői körökben is.

A sírás

A csecsemő egyetlen kommunikációs eszköze a sírás, ami sok esetben tehetetlenséget és dühöt vált ki a szülőből. A legfontosabb dolog azonban, hogy minden körülmények között maradjunk higgadtak, és sajátítsuk el a különféle megnyugtatási technikákat. A szülővé válás egy nehéz tanulási folyamat, melynek során megtanuljuk értelmezni a kisbaba sírását, és így adekvátan tudunk reagálni. (Forrás)

Nyitókép: Getty Images