Baba

Mélyből jött érzelem

Kötődés alatt a babával kialakult szoros érzelmi kapcsolatot értjük. Ilyenkor azt érezzük, hogy el akarjuk halmozni szeretettel kicsinket, úgy érezzük, az életünket is feláldoznánk érte. Ez az érzés kinél az első percekben, kinél csak később jelentkezik.
2003. Augusztus 02.

Mélyből jött érzelem

Kutatók szerint ennek a fontos érzelmi kapcsolatnak a kialakulásához idő kell. Ma már tudjuk, hogy olyan édesanyáknál, akiket orvosi okokból elválasztanak újszülöttjétől vagy a nevelőszülőknél lassabban alakul ki ez az érzés.

Mi van, ha nem érzem?

Ne ijedjünk meg! A szülő-gyermek kapcsolat igen bonyolult, összetett és gyakran sok időt igénylő folyamat. Amíg ellátjuk a kisbabát és kielégítjük alapvető szükségleteit, beszélgetünk vele, nem szenved hiányt akkor sem, ha nem érzünk szoros kötődést az első látásra. A csecsemő lehet szép, aranyos, de egy teljesen új személy a család életében, meg kell tehát szokni a jelenlétét, meg kell ismerni. A kötődés kialakulását erőltetni, sürgetni nem lehet, az igazi anya-gyermek kapcsolat a mindennapi együttlét és törődés eredménye. Idővel, ahogy egyre jobban megismerjük a baba személyiségét, megtanuljuk, hogyan nyugtassuk meg és élvezzük jelenlétét, akkor érzéseink is elmélyülnek iránta.

Mikor kell aggódni?

Ha néhány héttel a szülés után még mindig nem érzünk több szeretetet újszülöttünk iránt, mint az első napon. Ilyenkor forduljunk orvoshoz, mert ez is a szülés utáni depresszió egyik tünete lehet, ami sürgős kezelést igényel. Minél tovább várunk, annál nehezebb lesz visszanyerni gyermekünk bizalmát, szeretetét.

Szilvia: Nem éreztem semmiféle kötődést a szülés után. Nehéz szülésem volt a kicsi farfekvése miatt. Aztán a szoptatással is kínlódtunk. Nálam hetekig tartott, amíg megszerettem, de aztán úgy éreztem, mintha mindig is az életem része lett volna.

Adrienn: Császármetszés után egy órával kézbe kaptam újszülött fiamat. Ránéztem, tudtam, hogy az enyém, de az volt az érzésem: ki ez a kis emberke, akit nekem adtak? Tényleg a fiam? Lelkiismeret-furdalásom volt az érzéseim miatt, mert úgy gondoltam, automatikusan kellett volna az örömöt és a szeretetet éreznem és azt, hogy a kisfiú az enyém. Nálam néhány napig tartott, amíg kialakult a kötődés érzése. Most várom a második gyerekemet, de most már tudom, ha nem is jön a kötődés érzése a szülés után azonnal, majd pár nap múlva kialakul.

Melinda: Nem kötődtem a kisfiamhoz a szülés után. Amikor megszületett, a mellkasomra fektették és az volt az első gondolatom: mekkora nagy orra van… és elállnak a fülei! Szegény gyerek! Aztán ott aludt velem egész éjjel és reggel, mikor felébredtem, nem akartam hinni a szememnek, mert máshogy néztem rá, és azonnal megszerettem. Az a tény, hogy állandóan velem lehetett a szobában, nézegethettem, gyönyörködhettem benne, segített kialakítani a kötődés érzését, amely szeretet mélyebb, mint amit valaha is ismertem.

Jó, ha tudja…

  • Természetesen a bébi gyönyörű már megszületés után is, de mégis úgy tűnik, hogy ez a kis törékeny személy máshogy néz ki, mint elképzeltük. Kisebb, vörösebb, ráncos, szorosan összezárt szemhéjakkal és öklöcskékkel. És a feje! Negyedrésze a testhosszának. Furcsa csúcsos formája, az orrocska lelapulása, ami a szülőcsatornán áthaladáskor keletkezett, az esetleges bőr alatti vérzések szerencsére napokon, heteken belül eltűnnek.
  • Az újszülött koponyáján van két lágy terület, amit kutacsnak nevezünk. Ezek mozgásteret engednek a csontoknak a szülőcsatornán való áthaladáskor. Vastag bőr fedi őket, a tarkón található kiskutacs 3 hónapos kor körül, a fejtetői nagykutacs kb. 18 hónapos korban záródik.
  • Egyes babák nagy hajjal születnek, mások kopaszok, de amelyik újszülött nagy hajjal születik, annak is hetek múlva kihullik a haja és új nő a helyén. Nem feltétlenül olyan színű lesz, mint amilyennel született.
  • Ne ijedjünk meg, ha az újszülött arcát, nyakát, hátát finom szőrzet borítja, mert hamarosan eltűnik. Ez az úgynevezett lanugo védte a magzat bőrét a méhben. Különösen koraszülötteknél jellemző.
  • Az újszülöttek sokszor kancsalnak tűnnek. Ezért két tényező felelős: a szemzugokban levő külön bőrredők, amelyek visszahúzódnak, ahogy növekszik, a másik ok a szemizmok fejletlensége, ami a 3. hónapra eltűnik.
  • A baba az első hónapban könnyek nélkül sír, csak később jelennek meg a nagy könnycseppek síráskor, amelyek azért hasznosak, mert védik a szemgolyót a kiszáradástól és eltávolítják a szennyeződéseket.
  • A lábak eleinte kissé ó-alakúak lehetnek, amíg fel nem áll a gyermek (8-12 hónapos kor között). Az orvos ezt is megvizsgálja és a csípők állapotát, mert fontos, hogy az esetleges csípőficamot minél korábban felismerjük.

V.évf./3.sz.

Kapcsolódó cikkeink kötődés témában:

Forrás: Baba Magazin