Baba

Mi a teendő, ha benőtt a baba körme?

Nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekeknél, kisbabáknál is előfordul, hogy benő a köröm, fájdalmat, duzzanatot okozva. A közhiedelemmel ellentétben a probléma nem veleszületett, hanem a körömvágás módján múlik.
2021. Április 29.

Rögtön el kell oszlatnunk egy tévhitet: ugyan van hajlam a benőtt köröm problémára, de alapvetően a körömvágás módja okozhatja a benőtt körömmel járó fájdalmat, érzékenységet, duzzanatot.

A kicsik körmének vágása már önmagában feladat, hiszen éber állapotban sokszor a baba izeg-mozog, rúgkapál, így azonban embert próbáló feladatnak tűnik az apró körmök szakszerű levágása. De mi történik akkor, ha minden igyekezetünk ellenére azt vesszük észre, hogy a baba körme benőtt?

Mit nevezünk benőtt körömnek?

A benőtt köröm minden korosztályban gyakori jelenség, sajnos a csecsemőket sem kerüli el. Általában a lábujjakon, ezen belül is nagylábujjon okoz problémát. A nagylábujjon sok a puha bőrszövet, ez veszi körül a körmöt. Ha a köröm nem megfelelően van levágva, akkor, ahogy növekedni kezd, útjában lesz a bőr, de kikerülni nem tudja, így bele fog nőni a bőrbe.A lábujj körmeit semmiképpen nem szabad íves formára vágni, hanem egyenesre érdemes levágni. Ha nem így teszünk, akkor a köröm széle nem tud megfelelő ívben tovább nőni, hanem az úgy nevezett körömsánc alá türemkedik be, és a bőrben, a húsban nő tovább.

A benőtt köröm tünetei

A benőtt körömrészre jellemző:

– vörösség

– duzzanat

– érzékenység

– fájdalom

– váladékozás, gennyedzésA kisbabák nyűgös, sírós lesz, ha már cipőt is hord, akkor észrevehetjük, hogy nem hajlandó felvenni, akár sántikálhat is. Ha váladékozás is jelentkezik, akkor az fertőzésre utal, akár lázzal is járhat.

Mit tegyünk benőtt köröm esetén?

A legjobb, ha gyermekorvost keresünk fel, lehetséges, hogy egy antibiotikumos krémmel hamar orvosolható lesz a probléma. Amennyiben a probléma nem tűnik nagyon komolynak, semmi nem utal elfertőződésre, akkor próbálkozhatunk meleg vizes áztatással, 10-20 percig. Masszírozhatjuk is a területet az áztatás után, de semmiképpen ne dörzsöljük. Így fellazíthatjuk a bőrt és ezzel a benőtt körömrészt. Igyekezhetünk minél kevesebb nyomás alatt tartani a területet, de ez elég nehezen kivitelezhető akkor, ha a baba már mászik, kúszik.Legyen minél többet fedetlen lábfejjel, mezítláb, zokni nélkül. Ezzel elősegíthetjük, hogy a benőtt köröm kisebb nyomással legyen a bőrre és ne irritálja tovább. Egy hétnél tovább azonban semmiképpen se kísérletezzünk otthoni praktikákkal. Ha a baba körme időközben már megnőtt annyira, hogy vágható legyen, akkor egyenesen vágjuk le, azaz ne íveljük, görbítsük le a sarkait.Ha egy hét után sincs változás, a terület továbbra is piros, duzzadt és érzékeny, akkor forduljunk orvoshoz. Ne várjunk semennyi időt, ha az érintett terület gennyes, váladékozik, láthatólag elfertőződött vagy ha a baba lázas.

Én okoztam?

A babák körmei puhák, gyorsan nőnek és folyamatosan érintkeznek valamivel. Egy kisbaba körmét levágni nem egyszerű feladat, még jó minőségű, direkt a babák körmeire kialakított ollóval sem. Sok kisbaba szenved a benőtt körmöktől, és valóban a helytelen körömvágás a leggyakoribb oka, de léteznek hajlamosító tényezők is. Néha pedig egyszerűen épp a puhaságuk miatt rosszul nő a babák körme.(Cikk forrása: healthline.com)