Baba

Figyeld a babádat!

Hazaérkezés után - de már az újszülött osztályon is - minden anyuka gondosan figyeli a kisbabáját, és természetesen szeretné, ha minden a legnagyobb rendben lenne. Mit érdemes nézni, vizsgálni otthon a szülőknek?
2003. Augusztus 25.

Újszülött- és csecsemővizsgálat otthon

A normál súlyú érett újszülött sokszor hangosan és erőteljesen sír, élénken mozog, azaz főleg a keze, lába szüntelenül jár, amikor ébren van, és élénk. Amikor néhány napos korban hazahozzák, a bőre lehet még kicsit sárgás színű. Emiatt az újszülött kissé aluszékony, bágyadt, és ebben az esetben nem is mozog olyan élénken. Ez az állapot néhány napon belül rendeződik.

Az újszülött bőre rózsás, őszibarackhéj-szerű, finom tapintatú. Egy hetes korban kissé száraz, hámlani kezd. Ez normális reakció, és bőséges olajozást, krémezést igényel. Ilyenkor kezd a fejbőr is hámlani, a lehámlott részeket érdemes lemosni, vagy fürdés után finoman ledörzsölni különben egymásra rakódnak a bőrlemezek, és kialakul a koszmó.

Figyeld a babádat!

Érdemes megnézni a körmöket is. Az újszülött körme gyakran nagyon gyorsan nő, és gyakran kell vágni. Ez nem könnyű feladat. Az első két hétben próbáljuk meg mellőzni a körömvágást, ha ez lehetséges. Többnyire alvás közben érdemes levágni vagy étkezés után, amikor nyugodt a baba. Lehetőleg ne hegyes, hanem lekerekített végű körömollót használjunk (ami csak a babáé), és előtte mindenképpen fertőtlenítsük le az éleit.

Újszülöttkorban meg kell nézni a gyermek arcát, száját, ajkait, szemét. Kismértékben eltérő lehet az arc, hiszen nem teljesen egyforma a csecsemő két oldala. Ha azonban nagyon különböző, kérdezzük meg a gyermekorvost vagy a védőnőt.

A szemeknek szimmetrikusnak, a két oldalon nagyjából azonos méretűnek és formájúnak kell lennie. Figyeljük meg a szemeket, és külön nézzük meg, hogy síráskor könnyezik-e, kicsorog-e a könny az egyik oldalon, vagy szabályosan a könnycsatornán folyik, az orrán keresztül. Síráskor az orrváladék mennyisége jelentősen megnő, később a gyermek szipogni kezd (nagyobb gyermekeknél figyelhető meg). Normális esetben a könny nagy része a szemzugon keresztül az orrkagyló alá folyik, és onnan ürül ki vagy lenyeli.

Nézzünk bele a baba szájába (a legjobban akkor láthatunk bele, amikor sír), és nézzük meg a pofa belső nyálkahártyájának színét. Ha rózsás, és nincs rajta fehéres piszkosszürke lepedék, akkor valószínűleg nincs szájpenésze. Gyakran mindkét oldalon és a szájpadon is tűszúrásszerű, színesgombostű-fejnyi nagyságú fehér pöttyöket látunk, melyek könnyen letörölhetők. Ez rendszerint a szájpenész vagy más néven soor oris.

Nézzük meg a nyelvét, jól mozgatja-e, képes-e kinyújtogatni minden irányban, jobbra, balra felfelé, lefelé mozgatni. Időnként a csecsemők nyelve ún. nyelvfékkel a szájfenékhez tapad. A nyelv vége ilyenkor lefelé görbül. Ezt is meg kell mutatni gyermekorvosnak, gyermekgégésznek vagy gyermeksebésznek, aki egy kis műtéttel a nyelvféket elvágja. Ilyenkor “vágják fel” a lányok és a fiúk nyelvét. Szoptatási nehézség esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Hasonlóan kell megszemlélni a gyermek testét és végtagjait. Fektessük hasra és vizsgáljuk meg a popsi formáját és a combhajlatban lévő ráncokat, amelyek jól fejlett csecsemőknél a két oldalon egyformák és számuk is azonos. Néha persze lehet eltérő is, főleg, ha a csecsemő egy kicsit “ducibb”. Ilyenkor meg kell mutatni gyermekorvosnak, ill. az ortopédiai szakrendelésen. A gyermekorvos is megnézi a gyermek hátát és bőrét. Végigsimogatjuk a gerincét, és figyeljük meg nincs-e ezen a területen színes folt, anyajegy, nincsenek-e esetleg szőrszálak, mert ha igen, akkor meg kell mutatni gyermekorvosnak.

Nézzük meg alaposan a hajas fejbőrt. Simogassuk végig a fejét, nyakát. Nézzük végig a baba bőrét. Milyen a színe, tapintása, turgora, azaz feszessége.

Vizsgáljuk meg a végtagokat, a tenyeret, a talpat, mely a csecsemő egyéb méreteihez képest aránylag nagy, gyakran ráncos, és az újszülöttkorban itt látható a hámlás a legkésőbb.

Az újszülött mindent megragad, ami a kezébe kerül. A felnőtt ujját nagyon erősen képes megragadni. Ha mindkét kezünk mutatóujját a belecsúsztatjuk a két kis kezébe, szinte az egész testét képes megtartani.

A végtagok mozgása szabályos, élénk, szinte kapálódzik, hasra fektetve pedig kúszni-mászni kezd. Ezt már az újszülött is tudja, és ha a talpakat megtámasztjuk, előre rúgja magát.

A köldököt megtekintve láthatjuk, hogy a néhány napos korban hazaadott csecsemő köldöke még váladékozik. Ezt naponta kell tisztítani, és szárazon kell tartani. A jelenlegi ajánlások szerint már nem kell 70% -os alkohollal letörölni a váladékot, és hintőporozni sem szükséges. A lényeg, hogy tiszta, és száraz legyen mindig a környéke. Ha rendellenességet tapasztalsz, akkor mutasd meg a gyermekorvosnak! Ha ő úgy látja, szükséges lehet naponta egyszeri Octenisept oldatos kezelés. A köldökcsonk a születés után kb. 2 héttel leesik.

Érdemes a bőrét mindenhol naponta tiszta babaolajjal (gyógyszertári napraforgóolajjal) bekenni.

Amennyiben egy hetes korban még mindig váladékozik a köldök, mindenképpen lássa gyermekorvos vagy gyermeksebész!

A szoptatott csecsemőnek gyakran duzzad meg a mellbimbó környéke, sőt óvatosan megnyomva kevés anyatejszerű váladék is ürülhet, ez a “boszorkánytej.” Ez nem csak a leány, hanem a fiú csecsemőknél is megfigyelhető. Ez természetes hormonális reakció az anyatej magas ösztrogén-tartalmának köszönhető. Néhány héten belül ez visszafejlődik, és nem kell kórosnak tekinteni. Mindenképpen mutassuk meg a védőnőnek és a gyermekorvosnak.

A BCG-oltás

Az újszölöttkorban adott oltás néhány hónap múlva megduzzad, göbössé válik, majd felpuhul. Ugyanakkor nem fájdalmas, környezete sem gyullad be, de időnként az ilyen ún. “hideg” tályog kifakad. Érdemes ilyenkor gyermekorvosnak és a gyermeksebészeten is megmutatni.

Az oltási reakció nem igényel különösebb kezelést: tartsuk szárazon és ne dörzsölődjön. Semmiképpen ne kenjük be semmivel, nem szabad leragasztani, nyomkodni, bekötözni.

Ha a nyakon és a hónaljban megduzzadnak a nyirokcsomók, mindenképpen lássa gyermekorvos a kicsit!

Kapcsolódó cikkeink újszülött témában:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu