Baba

Miért kell teát adnom víz helyett?

Nyáron több folyadékra van szüksége a babáknak is. De vajon mit kínálj a kicsinek? Elegendő neki a víz, vagy mindenképpen teáztatni kell?
2012. Július 17.

Miért kell teát adnom víz helyett?

Kizárólagos szoptatás mellett egyik sem szükséges, nagy melegben egyszerűen gyakrabban tedd mellre. Szomját az első néhány korty vizesebb tejjel csillapítja, ha nem éhes, lehet, hogy nem is szopik hosszan. Tápszeres vagy szilárd ételt (is) fogyasztó babát minden étkezés után kínálj meg innivalóval, nagy melegben étkezések között is. Szomjoltásra a legalkalmasabb a víz, nem kell teát adnod, de egyévesnél fiatalabb babának forrald fel, majd hűtsd le a csapvizet. A teafőzésben tehát nem a tea, hanem a forralás a lényeg!

Hasfájás ellen persze főzhetsz neki gyógynövényekből összeállított csecsemőteát vagy finom ízű gyümölcsteát, de csak édesítés nélkül kínáld. Cukortartalmuk miatt nem egészségesek az azonnal oldódó és gazdag ízválasztékban kapható teagranulátumok. A régi ólomvezetékeknél meggondolandó, nitrátos vizű településen pedig egyértelmű, hogy csak babavizet vagy ásványvizet adj a kicsinek. Csecsemők számára azok az ásványvizek megfelelők, amelyek legfeljebb 500-700 mg/l összes oldott ásványi anyagot tartalmaznak, ezen belül pedig legfeljebb 20 mg/l nátriumot.

Vásárláskor nézd meg a címkén, hogy felforralás nélkül adhatod-e a babának. Nyaraláskor célszerű ilyet vásárolnod, nem tudhatod ugyanis, milyen a víz minősége az adott helyen, azonkívül nem kell bajlódnod a forralással, lehűtéssel.

Kapcsolódó cikkeink: