Baba

Mikor lássa először fogorvos a gyermeket?

Szabad-e addig várni, amíg kijönnek az első fogacskák?
2022. Augusztus 12.
Nem érdemes sokat várni az első fogászati vizsgálattal! (Fotó: Getty Images)

A legtöbb szülőben fel sem merül, hogy a baba első születésnapja előtt elmenjenek egy fogorvosi vizitre, pedig, ha 11-12 hónapos korában elmentek, nagy az esély, hogy a későbbiekben nem fél majd a fogászati vizsgálatoktól.

Az első látogatás során az orvos alaposan megvizsgálja a kicsi száját, a már kibújt fogacskák mellett megnézi a fogínyt és a száj lágy szöveteit is, illetve az állkapcsot.

De, ami még fontosabb, hogy nektek is megmutatja, hogyan érdemes ápolni-tisztítani a baba fogait, illetve tanácsokat ad, hogy a jövőben hogyan tudjátok rendszeressé tenni a fogmosást. Mert bizony azt az első időktől csinálnotok kell!

Az első pici tejfogakat az ujjunkra húzható speciális fogkefével vagy tiszta textil pelenkával tudjuk tisztítani. Aztán ahogy bújnak elő a többi fogak, úgy kell váltanunk a kicsi szájának és korának megfelelő fogkefére és fogkrémre.

Tartsd észben, hogy a jó tejfogak az egészséges maradandó fogak zálogai.

De mit tegyünk, ha azért kell fogorvoshoz menni, mert fáj a pici foga? Fontos, hogy te ne legyél ideges, mert a stressz a kicsire is átragad. Ha már lehet, mindenképp mondd el neki a saját nyelvén, hogy mi fog vele történni, jó, ha valamennyire érti, mit, miért csinál a fogorvos.

Lehetőleg olyan szakembert válassz, aki rendszeresen lát el gyerekeket, hidd el, a jó fogorvos választás sok kellemetlenségtől megkímél téged és a babádat is!