Baba

Mikortól ismerik fel a babák az arcokat?

Mikortól ismerik fel a babák az arcokat, és mikor kezdenek emlékezni a családtagjaikon kívül más rokonok és barátok arcára?
2023. Január 09.
baba anyára mosolyog
Mikor ismer fel ababa másokat és önmagát? (Kép forrása: Getty Images)

A babáknak is vannak emlékeik, azonban az ő emlékezetük nem egészen úgy működik, mint a felnőttkori. A kisbabáknak főként rövid távú emlékeik vannak, amelyek csak néhány percig tartanak, írja a Babycenter portál.

Egy 4 hónapos baba például emlékezhet arra, hogy az arcod eltűnt a kukucsozás közben, vagy például arra, hogy egy játék elgurult a szeme elől. A rövid távú memória segíti a tárgyak nyomon követésében. A kutatók szerint azonban 4-6 hónapos korban a babák egyszerre csak egy dologra tudnak emlékezni.

Azonban az első év során gyors tempóban fejlődik, bővül a memória. Egy tanulmány szerint például a 6 hónapos kisbabák 2-3 héttel azután, hogy utoljára látták emlékezni tudtak arra, hogyan működik egy játék. 10 hónapos korra pedig már néhány dologra is tudnak emlékezni egyszerre, de csak rövid ideig.

De mikor ismerik fel és tudják felidézni a babák az arcokat?

Újszülöttkorban a kisbaba látása még eléggé homályos, de az arcokat sokkal gyorsabban fel tudja ismerni, mint más tárgyakat. 3 hónapos korára a baba már képes arra, hogy azonosítsa az arcodat, de más érzékszervei segítségével (a hangod, az illatod alapján) már sokkal korábban felismer.

Az olyan személyek arcának a felismerésében, akik nem a baba legszűkebb családjába tartoznak, annak van szerepe a portál szerint, hogy mennyire gyakran találkozik valakivel a pici. Ha például a nagyszüleit hetente egyszer látja, valószínűleg 6-9 hónapos korára ismeri fel őket. De ha naponta látja őket, akkor ez hamarabb megtörténhet. Az ismerős arcokra mosolyoghat a babád, és gügyöghet azokra, akiket felismer.

Ha bizonyos rokonai távol élnek, és csak ritkán látja őket, akkor egy-két évbe is beletelhet, amíg a baba igazán emlékszik rájuk.

Mikortól ismeri fel a saját arcát a baba?

Az, hogy önmagukat felismerjék, a legtöbb gyermeknél csak 1-1,5 éves kora után fejlődik ki, írja a What to Expect. Így annak ellenére, hogy a baba sok tárgyat és ismerős embert is megismer fél éves kora után, az sokkal tovább tart, amire a saját képére nézve felismeri, hogy az ő maga. Ahogy kisgyermekkorban egyre függetlenebbé válik, elkezdi magát felfedezni a család különálló tagjaként.

Néhány egyszerű tevékenységgel és játékkal is segítheted a babát abban, hogy felismerje az arcokat.

  • Az újszülött kisbabád valószínűleg nagyon szereti nézni az arcodat, ezért adj neki minél több lehetőséget arra, hogy közelről nézhessen.
  • Játssz vele később kukucsos játékot, a hagyományos módon, az arcodat eltakarva, és úgy is, hogy a játékait rejted el a szeme elől.
  • Nézegess vele fényképeket, ami az idősebb babánál és a kisgyereknél segíti önmaga felismerését is, és más családtagok, barátok megismerését is.
  • Sok baba szereti magát nézegetni a tükörben, már abban az időszakban is, amikor még nem ismeri fel önmagát. Szerelhetsz tükröt a babakocsira, vagy a tükör elé ülve vagy állva is játszhatsz vele, különböző arcokat, gesztusokat mutatva.

Források: babycenter.com, whattoexpect.com