Baba

Naponta 6000 gyerek halhat meg a vírus közvetett következményeként

Napi 6000 gyerek halhat meg a következő hat hónapban megelőzhető okokból, ha a COVID-19 járvány tovább gyengíti az egészségügyi ellátást és megzavarja a szolgáltatásokat - jelentette ki az UNICEF.
2020. Május 13.
Naponta 6000 gyerek halhat meg a vírus közvetett következményeként (fotó: UNICEF)

A becslés a John Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatóinak jelentésén alapul, amelyet a Lancet Global Health szakújság publikált elsőként. A legrosszabb forgatókönyv azzal számol, hogy 118 közép- és alacsony jövedelmű országban 1,2 millió öt éven aluli gyermek halhat meg a következő hat hónapban a korlátozások, a rutineljárások szüneteltetése és az egészségügy túlterheltsége miatt. A szakértők szerint további 56 700 édesanya is életét veszítheti szülési komplikációk miatt.

A világon a koronavírus nélkül is fél évente 2,5 millió gyerek hal meg az ötödik születésnapja előtt a 118 vizsgált országban. A gyermekhalandóság mutatói az elmúlt egy évtizedben folyamatosan javultak –  ez a tendencia dőlhet most meg a koronavírus miatt.

“Nem hagyhatjuk, hogy az anyák és a gyerekek legyenek a vírus elleni harc járulékos veszteségei. Mint ahogyan azt sem engedhetjük, hogy a megelőzhető gyermek- és anyahalandóság terén elért több évtizedes eredmények mind semmissé váljanak” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az amúgy is gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban a COVID-19 vírus kimeríti az emberi és anyagai forrásokat, valamint lezárja az utánpótlás útvonalakat. A kijárási tilalmak, határzárak, valamint a fertőzéstől való félelem miatt egyre kevesebben látogatják az egészségügyi intézményeket, létfontosságú vizsgálatok maradnak el, amelyek hozzájárulnak a további halálesetekhez.

Naponta 6000 gyerek halhat meg a vírus közvetett következményeként

(fotó: UNICEF)

A tanulmány három különböző forgatókönyv lehetséges következményeit vette figyelembe. A legkevésbé súlyos helyzetben is 9,8 százalékos növekedés várható az öt éven aluli gyermekhalálok esetében, ami napi 1400 halálesetet jelent. A legrosszabb forgatókönyv 45%-os emelkedéssel számol. A koronavírus helyzet miatt ellehetetlenülhetnek a családtervezési konzultációk, a szülés előtti és utáni gondozás, a szülés lebonyolítás, az életmentő oltások beadása, a megelőző- és a gyógyító beavatkozások.

A szaklap modellezése alapján a legrosszabb forgatókönyv szerint az alábbi tíz országban nőhet meg leginkább a halálesetek száma: Banglades, Brazília, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, India, Indonézia, Nigéria, Pakisztán, Uganda és Tanzánia. A gyermekhalandóság pedig legrosszabb esetben a következő tíz országban lesz a legmagasabb: Dzsibuti, Eswatini, Lesotho, Libéria, Mali, Malawi, Nigéria, Pakisztán, Sierra Leone és Szomália. Ezekben az országokban a folyamatos segítségnyújtás létfontosságú lehet.

Az UNICEF-et a várható halálesetek mellett mélységesen aggasztja a világjárvány gyermekekre gyakorolt hatása:

  • Becslések szerint a 18 év alatti gyerekek 77 százaléka – a 2,35 milliárdból 1,80 milliárd – él abban a 132 ország egyikében, ahol május eleje óta otthonmaradásra kötelezték az embereket a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében.
  • A világ népességének 40 százalékának nincs lehetősége arra, hogy otthonában szappannal és vízzel moshasson kezet.
  • Közel 1,3 milliárd tanuló marad ki az oktatásból az iskolák bezárása miatt. Ez a diákok 72 százalékát jelenti.
  • Az iskolabezárások miatt a világ 143 országában közel 370 millió gyermek nem jut hozzá ahhoz a napi egyszeri étkezéshez, amit idáig az oktatási intézmény biztosított számukra. Sokak számára ez az iskolai étkezés jelentette a nap egyetlen biztos táplálkozási lehetőségét.
  • 37 országban több mint 117 millió gyermek maradhat ki a kanyaró elleni védőoltásból, mivel a vírus terjedésének megállítása érdekében az immunizációs kampányokat szüneteltetik.

Az UNICEF globálisan, az UNICEF Magyarország pedig lokálisan is harcol az járvány terjedése és negatív hatásai ellen. A fejlődő világban a szervezet szappannal, orvosi ellátással, tiszta víz biztosításával, az oktatás megszervezésével és életmentő oltásokkal, idehaza a gyermekvédelmi intézményeknek nyújtott támogatással, védőfelszerelésekkel, tisztítószerekkel, tartós élelmiszerekkel, mentális segítségnyújtással és tanácsokkal veszi fel a küzdelmet a koronavírussal. Az UNICEF küzdelmét bárki támogathatja, további információk itt.

Forrás: UNICEF Magyarország