Baba

Egyre népszerűbb a közösségi médiában a „nesting party” – mit is jelent ez?

Maga a koncepció nem teljesen újkeletű, de egyre népszerűbbek a közösségi médiában is az úgynevezett nesting party-król készült videók. De mi is ez pontosan?
2023. Március 31.
babaruhák
(Kép forrása: Getty Images)

A babaváró bulik viszonylag ismertebbnek számítanak, és a közösségi médiában időnként vírusos lesz egy-egy nembejelentő (gender reveal) bulin készült videó is. Mostanában pedig egyre gyakrabban lehet látni – általában külföldi – videókat „nesting party-król”.

Ezeknek az újabb típusú babaváró buliknak a lényegük az, hogy a családtagok, barátok összegyűlnek, és segítenek a leendő szülőknek berendezni a babaszobát, rendszerezni a babaholmikat, hajtogatni a ruhákat, takarítani, ételeket készíteni, amiket le lehet majd fagyasztani. Tehát olyan dolgokat tenni, amikkel a baba érkezésére készülnek, és így valamennyire tudják ezzel tehermentesíteni a szülőket is.

A nesting party elnevezésében a fészekrakásra, fészekrakó ösztönre utal – így szokták hívni azt a késztetést is, amikor a kismama a baba érkezése előtt például mindent ki szeretne takarítani, rendbe tenni, a kórházi táskát átpakolni, a babaszobát rendszerezni, tartalékolni ételekből, babaápolási holmikból. És itt jöhetnek a képbe a barátok és a rokonok, ahogy azt néhány édesanya videójában is láthatjuk.

„Amikor várandós vagy, folyton azt fogod hallani: »Szólj, ha szükséged van valamire, szólj, ha segítségre van szükséged«, és a válasz az, hogy igen, szükséged van rá” – mondja a TikTok videójában egy nesting party-t tartó leendő édesanya, @ivorylynn_. Hozzáteszi, hogy még akkor is, ha a pároddal a lehető legtöbbet meg is teszitek, érdemes elfogadni a felajánlott segítséget. Erre pedig teret és lehetőséget biztosíthat a „fészekrakó” buli.

A babaváró bulikhoz hasonlóan a segédkezőket itt is megvendégelik, de közben közösen gyorsabban tudnak haladni a feladatokkal, amiknek jó lenne elkészülniük a baba érkezése előtt. Ahogy azt például @aloha.nutrition videójában is látjuk, a leendő szülők készítenek egy listát azokról a dolgokról, amiket el kellene végezni, a vendégek pedig ezekből választhatnak. Nagyobb társasággal pedig szórakoztató is lehet a közös készülődés.

A @zhane_evette néven regisztrált TikToker videójában azt mutatta meg, hogy mi mindent sikerült megcsinálniuk a fészekrakó bulin – a videóhoz érkezett hozzászólásokból pedig úgy látszik, többen is beleszerettek ebbe az ötletbe.

„Tetszik, hogy ezt csináltad, és hogy egy csodálatos, támogató csapat segített neked. Bármelyik nap szülhetek, és azt kívánom, hogy bárcsak én is ezt csináltam volna” – kommentelte valaki. Egy másik kismama azt írta: „Imádom ezt az ötletet! 22 hetes vagyok, részleges ágynyugalomban. Szükségem van a családra és a barátokra, hogy segítsenek a férjemnek és nekem a babaszobánk előkészítésében!”.

„A harmadik babámnál nesting party-t tartottam, 10/10. Jobban élvesztem, mint bármelyik babavárómat” – olvasható egy anya hozzászólásában.

Akinek tehát szimpatikus ez a koncepció, és a babavárás alatt a rokonai és barátai felajánlják, hogy szívesen besegítenek, akkor ezt akár egy fészekrakó buli keretében is el lehet fogadni tőlük.

(via yahoo.com)