Baba

Itt a lista – Így hívják a legtöbb mai harmincast

Az akkori aranyérmes lánynév ma már a Top100 végén kullog!
2023. Május 04.
harmincadik szülinapot ünneplő pár

Elképesztően sokat változott a világ három évtized alatt, ami a névadási szokásokra is igaz! Azok a lány- és fiúnevek, amiket az akkor született babák kaptak, már korántsem örvendenek akkora népszerűségnek.

A lánynevek között most csúcson lévő Hanna, Léna és Zoé akkor még a közelében sem járt a legnépszerűbb nevek Top100-as listájának, míg a fiúknál listavezető Dominik csak a 91. helyig jutott. A most ezüstérmes Olivér az 58. volt a legnépszerűbb férfi nevek között, míg a Levente a 43. helyen állt.

Lánynevek, amik harminc éve taroltak

A mostani harmicasok körében ezek a lánynevek fordulnak elő leggyakrabban:

  • Alexandra – a 2022-es névadási statisztikák alapján mindössze a 98. a száz legnépszerűbb lánynév listájában, harminc éve viszont a dobogó legfelső fokán állt. Ez a név egyébként görög-latin gyökerekkel rendelkezik és azt jelenti, harcrakész, az embereket oltalmazó.
  • Nikolett – bár három évtizeddel ezelőtt még a második helyen állt, mostanra nyoma sincs a Top100-ban. Azóta becézett formában, Nikiként is anyakönyvezhető ez a görög-szláv-francia eredetű név, ami annyit tesz, a győzelem népe.
  • Anita – akárcsak az előbbi, ez a lánynév is kiveszett mostanra a Top100-ból, pedig a mai harmincasok körében még igen gyakori. Magyar-spanyol eredetű és azt jelenti, kegyelem, könyörület.
  • Katalin – ma már ezt a női nevet is hiába keressük a Top100-ban, csak elvétve kapják a kislányok. Nagyon sokféleképp anyakönyvezhető, lehet Kata, Kati, Katica vagy Kató, de dupla nevek is születhetnek belőle, mint amilyen például a Katalea vagy a Katalina. A név görög eredetű, és azt jelenti, mindig tiszta, pontosan célzó.
  • Krisztina – Kevés babának adják ma már a szülei ezt a görög-latin gyökerekkel rendelkező név, ami annyit tesz, Krisztushoz tartozó keresztény nő. Sok változatban adható, gond nélkül lehet Kriszti, Kriszta, Krisztin, Krisztabell vagy épp Krisztiána egy most érkező kislány.
Hintázó gyerekek a 80-as években

Hintázó Alexandrák, Nikolettek és Aniták játszóznak a Tamásokkal, Gáborokkal és Péterekkel (Fotó: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert)

Fiúnevek, amikért harminc éve rajongtak a szülők

A mostani harmincas férfiak körében ezek a leggyakrabban előforduló keresztnevek:

  • Tamás – ma a 28. helyen áll a Top100-ban ez a héber eredetű fiúnév, ami harminc éve a legfelkapottabb névnek számított. Azt jelenti, iker és csodálatos. Míg a lányneveknél gyakran megesik, hogy a becézett formát is anyakönyvezhetővé tették az elmúlt időszakban, a fiúknál más a helyzet: hiába szeretné valaki, egyelőre nem hívhatja Tominak a kisfiát a születési anyakönyvi kivonatban.
  • Gábor – az egykori második helyezett a 44. helyre szorult vissza. Héber eredetű név, ami azt jelenti, Isten embere, Isten bajnoka. Bár már nem olyan népszerű mint régen, továbbra is a gyakori nevek közé sorolható.
  • Péter – valamivel hátrébb került a toplistában, egész pontosan a 24. helyen áll, mégsem mondhatjuk, hogy sokat veszített a népszerűségéből, már csak azért sem, mert második keresztnévként is igen kedvelt. Héber-latin gyökerekkel rendelkező név, ami azt jelenti, kőszikla.
  • Zoltán – az egykori negyedik helyezett most a 36. helyen áll, és még mindig rendkívül gyakori névként tartják számon. Magyar-török gyökerekkel rendelkező férfi név, ami annyit tesz, uralkodó, fejedelem.
  • László – még ma is az egészen előkelő 26. helyen áll, szemben a korábbi 5. helyezéssel. Szláv gyökerekkel rendelkező név, ami hatalmat, dicsőséget jelent.

Fotó: Getty Images