Kamasz

Így hívják a legtöbb mai gimist

Hihetetlen, de néhány éve a Hanna még a kanyarban sem volt!
2023. Március 13.
Jelenet az Amerikai pite című filmből

A mostani gimisek (eltekintve a hat- és nyolcosztályos verziótól) 2005 és 2009 között születtek, akkoriban pedig még egészen más nevek uralták az élvonalat. Akadnak persze olyan lány- és fiúnevek, amik már akkor is népszerűek voltak, de a tinik között még nem olyan sok a Dominik és az Olivér vagy a Hanna és a Léna, mint a most született babák között.

A napokban tette közzé a Belügyminisztérium a tavalyi év adatai alapján készült toplistát, mely a 2022-ben született gyerekek legnépszerűbb neveit foglalja magában. Ilyen kimutatás minden évben készül, így könnyen visszanézhető, milyen trendek határozták meg a névválasztási szokásokat 14-18 évvel ezelőtt.

Ezek a legmenőbb tinilány nevek most

2005 és 2009 között kirobbanthatatlanul az Anna vezette a toplistát, és 2009-ben is csak a második helyre szorult vissza, akkor a szinte semmiből feltörekvő Jázmin ütötte ki a nyeregből. A lányok között tehát vitathatatlanul ez a keresztnév tarol, de Rékából és Boglárkából is szép számmal akad

A most érettségiző lányok között gyakori még a Viktória, a Zsófia és a Dorina is, a középiskolát most kezdők körében viszont már jóval ritkábban fordulnak elő ezek a lánynevek. Náluk inkább a Hanna, a Nóra és a Lili a gyakoribb.

A százas lista végén 2005-ben a Csilla, az Ivett és a Szilvia állt, míg 2009-ben az Ágnes, a Mercédesz és a Renáta zárta a sort. Ezeket a neveket alig több mint száz kislány kapta, így velük találkozni már-már kuriózum ebben a korosztályban.

Gimisek iskolába mennek

Ezek a legmenőbb kamasz fiúnevek

2005 és 2009 között a fiúnevek dobogósai évről-évre ugyanazok voltak, így megdönthetetlen igazság, hogy ebben a korosztályban a Bencék, a Máték és a Leventék vannak a legtöbben.

A most érettségiző fiúk között gyakori még a Dániel, a Dávid és az Ádám is, a középiskolát most kezdők körében pedig a Balázs számít feltörekvő fiúnévnek. Érdekesség, hogy a most listavezető Dominik akkor még a top10-be sem tudott beférkőzni.

A százas lista végén 2005-ben a Rajmund, az Andor és a Benjamin állt, míg 2009-ben a Lóránt, az Árpád és a Flórián volt a sereghajtó. Ezek közül már csak a Benjamin és a Flórián szerepel a top100-ban, a többi mára teljesen kiszorult.

Nyitókép: imdb.com