Baba

Top5 női név az 1700-as évekből. Miért felejtettük el őket?

Olyan szépek ezek a lánynevek, melyeket a 18. században nagyon is sok nő visel. Mi mégis hagytuk, hogy a feledés homályába vesszenek.
2023. Március 15.
Kislány tiarával

Az 1700-as években is figyelték, hogy melyek az igazán népszerű lánynevek. Meglepő módon az Éva és a Mária nincs a top5-ben, de akkor mégis milyen neveket viselte a legtöbb hölgy akkoriban?

Erzsébet – A 18. században  a nők közel 14 százalékát Erzsébetnek hívták. A héber eredetű név jelentése “Isten az én esküm”. 2022-ben a frissen anyakönyvezett kislányok top20-as listájába sem fért bele.

Anna – Rögtön az Erzsébetek után jöttek az Annák. Az akkori hölgyek 13 százaléka viselte ezt a nevet. Ez is héber eredetű név, melynek jelentése „Isten kegyelme”, „Isten megkegyelmez”, „báj”, „kellem”, „kecsesség”, „kedvesség”. Ma is sok újszülött kapja ezt a nevet, 2022-ben például a 20 legnépszerűbb lánynévből, az Anna lett a negyedik.

Katalin –  Nem sokkal az Annák mögött jöttek a Katalinok. A millió módon becézhető, és az 1970-es években is népszerű keresztnév jelentése: tiszta. Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal, ha elárujuk: ma már nincs a top20-ban, ami a frissen anyakönyvezett listát illeti.

Zsuzsanna – Az 1700-as években a hölgyek 10 százalékát hívták lótuszvirágnak, pontosabban Zsuzsánnak, melynek a jelentése lótuszvirág.  Sem Zsuzsannák, sem Zsuzsik, sem Zsuzsák nem szerepelnek  a legnépszerűbb lánynevek 20-as listáján.

Judit – Meglepő, de nem sokkal a Zsuzsannák után, jöttek a Juditok. Bizony a 18. században ez egy meglepően népszerű női név volt. A héber  eredetű név jelentése: Júdeából való, zsidó nő.  Nem, már ez a név sem népszerű a kisbabák körében.

Bár csak hatodik a listán az Ilona, de mivel olyan kevés szó esik erről a különleges női névről, így mindenképpen szerettük volna megemlíteni. Jelentése attól függ, hogy mely eredetet nézzük. Amennyiben azt, hogy az Ilona, a görög Heléna névből született, úgy a jelentése “Nap, Hold”. Ha a másik felvetést nézzük, abban az esetben szláv eredetűnek tekintjük, és a Jelena névből magyarosult Ilona “Nap szépségű”, “Hol szépségűt” jelent.

Ha inkább az 1960-as évek felkapott lánynevei érdekelnek, akkor ez lesz a te cikked!

Kiemelt kép: Getty Images