Baba

Ők a világ legkisebb és legnagyobb születési súlyú babái

Egy átlagos újszülött 48-54 centiméteres hosszal és 3-3,8 kilóval születik. Ehhez képest elképesztő számokat produkálnak a világ legkisebb és legnagyobb babái. Mutatjuk a legeket!
2021. Augusztus 23.
Rumaisa - Fotó: Getty

A világ legkisebb harcosainak súlya bizony nem éri el a 300 grammot! Minden hét, sőt minden éhben töltött nap nagyon sokat számít, ami az esélyeket illeti!

A legkisebb hősök

1989-ben még Madeline Mann számított a világ legapróbbjának, neki 280 gramm volt a súlya, ám 2004-ben megszületett Rumaisa Rahman ennél is kevesebb, 260 grammal. Neki ikertestvére is van, aki 530 grammal jött a világra, így ők a legkisebb súlyú ikerpár.

Szinte hihetetlen, de Madeline és Rumaisa is szépen fejlődött mind beszédében, mind mozgásában, de mindig alacsonyabbak maradtak  kortársaikhoz képest – írja a Pediatrics gyermekgyógyászati szakfolyóirat.

A fent említett Madeline 26 hét 6 napra, Rumaisa pedig 25 hét 6 napra született. Elképesztő, hogy a szükséges időnek alig a felét töltötték a biztonságos és fejlődést biztosító helyen, mégis szuperül behozták a hátrányt.

2019-ben pedig egy Saybie nevű kislány mindössze 245 grammal született a 23. hétre, majd öt hónapot töltött egy San Diego-i kórházban. Mikor hazaengedték, már két kilót nyomott. Az orvosok állítólag azt mondták a szülőknek, hogy egy órájuk van csupán a kicsivel, de a kislány minden várakozást felülmúlt és az egy órából kettő lett, majd napok és hetek – írtuk akkor.

Ők a világ legkisebb és legnagyobb születési súlyú babái

Forrás: Keio Egyetem

Ami a fiúkat illeti, 2019-ben jelent meg a hír a világ legalacsonyabb súlyával született, életben maradt fiúcsecsemőjéről, aki elfért két tenyérben. Róla a tokiói Keio Egyetem nőgyógyászai adtak hírt: érkezésekor (a 24. terhességi hétben) 268 grammot nyomott.

Az Iowai Egyetem listát vezet a koraszülöttekről. A Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. 

És akkor lássuk a legnagyobbakat!

Skót bevándorlók kanadai gyermeke volt Anna Haining Bates, egy 241 centis “óriásnő”, akinek fia számít minden idők legnagyobb újszülöttjének. A baba ugyanis 71 centisen és 10,98 kilóval született 1879. január 19-én. Sajnos azonban nem sikerült életben tartani. Neki egyébként az édesapja is szokatlanul magas, 236 centis volt – a házaspár cirkuszban dolgozott.

Ők a világ legkisebb és legnagyobb születési súlyú babái

Anna Haining Bates – Fotó: Getty

Carmelina Fedele-nek hívták azt az édesanyát, aki 1955-ben szült egészséges fiút Olaszországban. Nem is kicsit: a baba 10,2 kilóval érkezett, és szerencsére életben maradt. Ugyanekkora volt a “kis” Sithandivene, Dél-Afrikában. Természetesen császármetszéssel segítették a világra 1982-ben, édesanyját Christina Samane-nak hívták.

Így már nem is hangzik olyan óriásinak Ani and Muhammad Risuddin egészséges kisfiának, Akbarnak a súlya: 8,7 kiló. Hossza 62 centiméter volt. Állítólag a cukorbetegség is közrejátszott a szokatlan fejlődésben.