Baba

Pár órás újszülöttet hagytak egy dobozban a kórház előtt

A baba otthon jött világra, pár órával azelőtt, hogy megtalálták volna a kórház elé kitett dobozban. Az állapota stabil és már nevet is kapott!
2023. Június 01.
Kórház előtt hagyott baba

Ahogy arról beszámoltunk, nemrég egész Olaszországot megérintette annak az édesanyának a levele, aki kénytelen volt egy babamentő inkubátorban hagyni a kislányát. Május 24-én újabb újszülöttet tettek egy milánói kórház elé, ezúttal papírdobozban.

A térfigyelő kamerák rögzítették az esetet, ám a szülők kilétét nem lehet felfedni. A város első embere ezért nyilvánosan üzent a párnak, arra kérve őket, hogy éljenek a lehetőséggel, és a rendelkezésükre álló 10 napon belül jelentkezzenek a babáért: az önkormányzattól minden támogatást meg fognak kapni ahhoz, hogy felneveljék a gyermeket, ha anyagi okok miatt jutottak erre a nehéz döntésre.

A nővérkéktől kapott nevet

A dobozban utcára tett kicsit alaposan megvizsgálták az orvosok és mindent rendben találtak nála. Megállapították, hogy mindössze pár órával korábban születhetett és a köldökzsinórt valamilyen „házi módszerrel” vágták el. 

A gyerekosztályon dolgozó nővérek szerették volna, hogy ők választhassanak nevet a kicsinek, kérésükre pedig a hivatalos szervek is igent mondtak. Így a baba az Amelia nevet kapta, ami angol eredetű név, és azt jelenti, kegyes, tápláló.

Az anyakönyvi hivatalban így már csak egy vezetéknevet kellett neki keresni, az ott dolgozók pedig a Stella, azaz a Csillag mellett döntöttek. 

10 fontos nap

Az olasz törvények szerint a szülőknek, akik a dobozban a kórház előtt hagyták a kicsit, 10 napjuk van arra, hogy jelentkezzenek, ha meggondolnák magukat és szeretnék magukhoz venni a kislányt. 

A polgármester arra biztatta a szülőket, hogy ha anyagi helyzetük miatt kellett lemondaniuk a babáról, ne habozzanak: keressék fel őt, és minden támogatást megkapnak ahhoz, hogy felnevelhessék a gyermeküket. Ha mégsem élnek a lehetőséggel, a 10 nap letelte után örökbe fogják adni Améliát.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images