Baba

Pattanások szülés után: mi okozza, és mit lehet tenni ellene?

A pattanások megjelenésére nemcsak a várandósság hónapjaiban, hanem a szülés után is számíthatunk. Miért lehet pattanásos a bőr szülés után, és mit lehet tenni ellene?
2021. Augusztus 13.
Pattanások szülés után: mi okozza, és mit lehet tenni ellene? (Fotó: Getty Images)

Mi áll a szülés utáni pattanások hátterében?

“A aknék fellángolása nem ritka a terhesség során és a szülés utáni időszakban” – mondta el Dr. Dendy Engelman kozmetológus, bőrgyógyász a romper.com portálnak.Valószínűleg nincs egyetlen kimondott ok, amely pattanást, aknét okoz minden egyes embernél a szülés utáni időszakban. Engelman szerint “az akné elsősorban a szervezet hormonális változásai miatt gyakoribbak.” Ezt Dr. Jessica Shepherd szülész-nőgyógyász kiegészítette azzal, hogy ebben az időszakban “az androgén hormonok által kiváltott fokozott faggyúmirigy-aktivitás okozza a pattanások elszaporodását a szülés után.”

A hormonok egyébként is fokozottan dolgoznak ebben az időszakban, de emellett a stressz is kiválthat fokozott hormontermelést: “A szülés utáni stressznek kitett újdonsült anyáknál a kortizol stresszhormon felszabadulása miatt is jelentkezhetnek pattanások” – mondta Engelman.A szülés utáni pattanások, aknék nem csak az arcon jelenhetnek meg, hiszen faggyúmirigyek az egész testünkön vannak: ezek megnövekedése és a fokozott faggyútermelődés a pórusok eltömődését okozhatja. Ez ideális környezetet jelent az “akné baktérium”, a Propionibacterium acnes számára.

A szoptatás is hatással lehet a pattanásokra

A szoptatás és az elválasztás is járhat új pattanásokkal a hormonok szintjének ingadozása miatt. A szoptatás következtében tovább tapasztalhatsz pattanásosodást, mert az újdonsült édesanyák hormonszintje csak a szoptatást követően tér vissza a normál szintre.

Hogyan kezelhetők a szülés utáni pattanások, aknék?

Shepherd azt javasolja, hogy szappan helyett arctisztítóval érdemes megmosni az arcbőrt, mert a pH-értéke közelebb áll a bőréhez. “Figyelj arra, hogy gyengéden tisztítsd meg a bőrödet, és kerüld az agresszív súrolást” – tanácsolta.Engelman azt javasolja, hogy a szülés után is ragaszkodj a szokott bőrápolási rutinhoz, amennyire csak lehetséges, ahelyett, hogy a nem megszokott, újonnan megjelent pattanásokat agresszíven kezelnéd valamilyen célzott összetevővel, mint például a szalicilsav. Ha a pattanások a hormonok növekvő szintje következtében alakultak ki, akkor Engelman szerint valószínűleg nem a bőrszárító összetevőjű pattanás elleni szerek és a radírozó hámlasztók segítenek, mert ezek nem a kiváltó okkal foglalkoznak. A szakértő szerint figyelni kell az egészséges táplálkozásra és a stressz csökkentésére.

Ha szoptatsz, jobban oda kell figyelni a helyi kezelésekre. “A makacs aknék leghatékonyabb vényköteles kezelési módjai ellenjavalltak terhesség és szoptatás alatt” – magyarázta Sheperd.”Fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, hogy megtudd, mely gyógyszerek és termékek biztonságosak a szoptatás alatt” – fogalmazott Engelman, aki a glikolsavat említi, mint potenciális megoldást a pattanások kezelésében.Ha a pattanások problémája nem oldódik meg 3-6 hónap alatt, érdemes lehet felkeresni egy bőrgyógyászt.Forrás: romper.com