Baba

7 dolog, ami hiányozni fog, ha véget ér a szoptatás

Még mindig sok a vita a szoptatás körül. Mindenki mást gondol arról, mikor, hol és mennyi ideig illik szoptatni egy édesanyának. Mintha csak az evésről szólna a szoptatás, pedig más szerepe is van, ami szintén nagyon fontos.
2017. Február 02.

Ha véget ér a szoptatás, akkor se hanyagold a közelséget

A szoptatás a táplálás mellett egy csodálatos, páratlan kötelék anya és gyermeke között. Senki másra nem tartozik, csak kettőjükre – írja a Romper.

Ha két gyermeked van, akik között kicsi a korkülönbség, akár hosszú évekig is szoptathatsz folyamatosan, ami azért valljuk be, megviseli a melleket. A legtöbb nőnek ismerősen hangzanak a csatornaelzáródás, a mellgyulladás, a rossz szopási technika fogalmai. Sokszor küzdelmes a szoptatás, de megéri, hiszen tudod, hogy ezzel a legtöbbet adod a gyermekednek. Aztán jön egy ismerős, és neked szegezi a kérdést: mégis meddig fogsz még szoptatni? Naná, hogy legszívesebben a fejéhez vágnád, hogy semmi köze hozzá, nincs konkrét dátum, hiszen nem azért dolgoztál ilyen keményen, hogy csak úgy abbahagyd.

De persze egyszer eljön a szoptatás vége. Amikor mindketten készen álltok rá. Nem tudni, mikor, de be fog következni. És talán épp ettől olyan szép a szoptatás, hogy tudod, hogy egyszer vége lesz, ezért amíg tart, addig kihasználod az összes meghitt pillanatot, amikor csak te és a babád vagytok ilyen szoros közelségben, együtt.

Ha véget ér közös életetek ezen szakasza, akkor fogsz rádöbbenni, mennyi édes emléked fűződik hozzá. Mi az, ami hiányozni fog, ha véget ér a szoptatás?

1. A kezdeti lelkesedés

Újdonsült anyaként, életünkben először szoptatni félelmetes, hiszen rábízzuk az érzékeny mellbimbónkat egy apró kis lényre és hagyjuk, hogy azt csináljon vele, amit csak szeretne. Ugye a te kisbabád is úgy harapott rá a mellbimbódra, mint egy kis éhes piranha?

2. A vicces, akrobatikus pozíciók

Ahogy nő a baba, úgy válik egyre mozgékonyabbá. És úgy szeretne minél hamarabb végezni az evéssel, hiszen rengeteg tennivalója van. Jóga és pilates guruk megirigyelhetnék azokat a hihetetlen pózokat, amiket olyankor vesznek fel a babák, ha egy gyors evésről van szó.

3. Ahogy egymásra néztek

A szoptatás alatt teljesen kizárod a külvilág zaját és csak a kisbabádra koncentrálsz. Nem lehet nem imádni azt az utolsó pillanatot, amikor gyermeked még egyszer békésen rád néz szoptatás közben, majd becsukja a szemeit és álomba szenderedik.

4. Az édes mormogása

A te kisbabád is édes kis mormogó hangot ad ki szoptatás közben vagy után? Nincs ettől kedvesebb hang a világon, árad belőle a boldogság és elégedettség. A melleid a legjobb barátai, nem vitás.

5. A kezecskéi

Nem számít, hogy újszülött a kisbabád és az apró kis kezecskéi még ökölbe szorulnak vagy már néhány hónapos, és nyitott tenyerét a mellkasodon pihentetni szoptatás közben, hogy érezze a szívverésed. De az lehet, hogy már aktív kisgyerek, aki szoptatás közben is játszik és a hajad, orrod piszkálja. Nem számít, az ő édes kezecskéinek látványa, érintése, játéka a testeden örök emlék marad.

6. Az arca megfigyelése

Szoptatás közben lehetőséged nyílik arra, hogy megfigyeld kisbabád arcának, testének minden egyes négyzetcentiméterét. Te hoztad létre ezt a csodálatos kis teremtményt, természetes, hogy a finom illata szaglászása és az édes kis arcának lágy simogatása a kedvenc időtöltésed. Szoptatás közben van hozzád a legközelebb, ilyenkor láthatod a legeslegapróbb részleteket is.

7. A totális együttlét

Ha elválasztásra kerül a sor, nagyon sok dolgot fogsz hiányolni. A kis feje súlyát a karodon, ha elaludt szoptatás közben vagy az apró mosolyát, mellyel békésen nyugtázza, hogy megtöltötte a pocakját. De ami a legjobban fog hiányozni, az a béke, amit ilyenkor érzel. Hogy minden rendben van a világban.Mi a szoptatás? Nem pusztán táplálás, hanem melegség, nyugalom, kölcsönös bizalom, boldogság. Feltétel nélküli szeretet.Kapcsolódó cikkek szoptatás témában: