Baba

9 érv a szoptatva altatás mellett

A te kisbabád nem alszik el szoptatás közben? Ne aggódj, ez is teljesen normális, ő ilyen típus. Sok kisbaba azonban csak édesanyja mellén tud elaludni. És sokak szerint ez baj...
2016. November 03.

Az esti szoptatás nem pusztán táplálék, rituálé is lehet, akár évekig is

Nők milliói szenvednek attól, hogy kritizálják őket ismerősök és ismeretlenek, mert babájuk csak szoptatás közben tud elaludni. Pedig az, hogy a gyermeked a melleden tud csak megnyugodni és elaludni a világ egyik legtermészetesebb és legcsodálatosabb jelensége, az egyik legerősebb kapocs anya és gyermeke között. Úgyhogy ne aggódj, hanem nyugodtan altasd a kisbabádat így.

Ha mégis kétségek gyötörnek a szoptatással való altatás kapcsán, olvasd el a Themilkmeg.com által összeszedett 9 indokot.

1. A tej összetétele

Az anyatej összetétele mindig a gyermek igényeihez alkalmazkodik a nap folyamán. Az anyatej bizonyos összetevői kifejezetten este termelődnek, hogy segítsenek a gyermeknek elaludni. Kutatások kimutatták, hogy az éjszakai órákban magasabb az anyatejben található nukleotidok mértéke, ami megváltoztatja az anyatej összetételét. Ez a szoptatás és az anyatej egyik legfontosabb dolga: egyszerűen segíti a gyermeket a nyugodt alvásban.

2. Fenntartja a tejtermelést

Az anyatej mennyisége is változik a mellekben egy 24 órás perióduson belül, a baba igényei szerint. És van olyan kisbaba, akinek elég 3-4 óránként ennie, mások viszont akár 1-2 óránként is szopni szeretnének. Az éjszakai etetés a legjobb módja annak, hogy fenntartsd a megfelelő kínálatot. És ha az éjszakai etetés sokkal tovább tart, mint a nappali, annak is ez az oka. S az első hetek, hónapok során létfontosságú szerepe van.

3. Kapocs egy sűrű nap végén

Ahogy nő a kisbabád, azt veszed észre, hogy annyira elfoglalt napközben, hogy alig tudod már őt megszoptatni. Sok idősebb baba és kisgyerek éjszaka pótolja be, amit napközben kihagyott. Az esti szoptatás összekapcsol benneteket és segíti kisbabád egészséges fejlődését.

4. Egyszerű és nagyszerű

“Mindig elszomorít, ha valahol azt hallom, hogy az esti szoptatás pusztán egy rossz szokás” – meséli egy édesanya, akinek a kisfia majdnem 4 éves, és még mindig szoptatás közben alszik el. “Igen, ő még mindig szopik este. Ez a legnyugodtabb pillanat számára és számomra is a nap során. Mindkettőnknek jó. Sokan ezt úgy állítják be, mintha valami negatív, rossz tevékenység lenne, ez pedig nagyon károsan hat azokra az édesanyákra, akik sokáig szeretnének szoptatni” – mondja.

5. Az óvoda sem szakít el

Sokan aggódnak amiatt, hogy mi lesz, ha a gyermekük óvodába megy? Otthon csak szoptatás közben tud elaludni a kisgyerek, mi lesz vele a közösségben? Talán abba kellene hagyni a szoptatást, hogy könnyebb legyen a dolga az óvodában? Ne aggódj emiatt! A gyerekek tudnak alkalmazkodni, tudni fogják, hogy az óvodában máshogy kell aludniuk. Ennyi az egész.

6. Az elválasztásig van egy rituálétok

Az első hónapokban mindenkinek teljesen természetes, hogy szoptatás közben alszik el egy kisbaba. Aztán ahogy nő a baba, ugyanezt a tevékenységet már káros, rossz szokásnak nevezik. Pedig teljesen normális dolog. Egy biológiai folyamat, ez a mellek dolga. Szóval ne hagyd abba, ha a gyermeked elérte a mágikus 3 hónapos kort, akár még évekig is megmaradhat ez a rituálé közöttetek.

7. Ahogy nő a gyermeked, mások is el tudják majd altatni

Sok szoptatva altató édesanya tart attól, hogy ha bármi történne, gyermekük nem tudna elaludni este nélküle. Nos, ez nem így van. Az esti szoptatás egy teljesen természetes dolog, rituáléként évekig is tartható. Aztán ha eljön az idő, hidd el, boldogan fog apával is elaludni.

8. Véd a fogszuvasodástól

Az éjszakai szoptatás megóv a fogszuvasodástól. Igen, ilyen jellegű kutatási eredmények is vannak! Az anyatej bizonyos összetevői még ettől is megvédenek. Hát nem nagyszerű?

9. Egyszerű, mégis csodálatos része az anyaságnak

A szoptatás nem csak azt jelenti, hogy anyatejjel kínálod a gyermeked napközben vagy ha eljön az alvás ideje. A szoptatás közelség, kényelem, rituálé. Ezért van az anyáknak melle. A szoptatás velünk van az idők kezdete óta és velünk is lesz, ameddig csak szeretnénk.Kapcsolódó cikkeink: