Baba

Sírással beszél a baba

A fiatal mamák általában a legkisebb sírásra is kétségbe esnek: mi baja lehet a gyerekemnek? Többnyire semmi ok az aggodalomra, a baba csupán beszélgetni szeretne. Pár nap múlva a mama már érti a baba jelzéseit, kikövetkezteti, mi lehet a baj.
2002. Szeptember 26.

Azért, hogy gyorsabban sikerüljön rájönni, mit is szeretne a baba, íme néhány ötlet. Egyszerűen csak figyeljünk rá!

Soha ne essünk pánikba!

Ahelyett, hogy a gyerekorvos telefonszámát kezdenénk el keresgélni vagy az ügyeletet hívnánk, mert a pici már fél órája bömböl, csak gondoljunk bele: lehet, hogy éhes? Talán tele a pelenka? Álmos… vagy csak egy ölelésre vágyik? A babák általában közel sem annyira materialisták, mint amennyire sokszor gondoljuk. A szeretet, a simogatás, a melegség az, amire elengedhetetlenül szükségük van.

Óvakodjunk az általánosításoktól!

Sírással beszél a baba

Ne nagyon hallgassunk az olyan véleményekre és kijelentésekre, mint: “Micsoda egyéniség!” vagy “Hagyja csak nyugodtan sírni, attól erősödik a tüdeje!” és a többi. Minden baba önálló karakter, és mind különböző módon juttatja érvényre a kívánságait. Mindaddig, amíg megtanul beszélni, az egyetlen kifejezőeszköze a sírás.

Nem szeszélyeskedés!

Sírással beszél a baba

Ebben az életkorban azonban soha nincs szó csupán “szeszélyeskedésről”. Ha a cumisüveg vagy a mama késik, a baba éhsége egyre nő, és ezt természetesen a fokozódó sírással adja tudtunkra: működik az életben maradási ösztöne. Ugyanígy lehet rosszkedvű is, azért, mert unatkozik vagy mert kizökkentették a békés pihenéséből. Egy hirtelen, gyors pelenkacsere is ingerültté teheti!

Kis trükkök

És ha nem tudjuk, mit tegyünk? Minden életkorra vannak jól bevált kis trükkök, amik általában működnek. Az első hónapban a babáknak intenzív igényük van a szopásra. Azt is szeretik, ha a mama vagy a papa karjában körbe-körbe sétálnak a lakásban. Legtöbbször a zene is nyugtatólag hat. 3 hónapos kortól kezdve újabb dimenziókat fedez fel: a feje fölött lógó játékokat, a megváltozott pozíciókat (oldalt vagy hasonfekvést) stb.

Szeretik, ha a mama beszél hozzájuk, például, ha együtt megnézik az ablakból, mi is történik az utcán. Ha semmi sem segít, és hosszú ideje tart a sírás, azért a legbiztosabb, ha megmérjük a lázát. Jó tudni, hogy egy újszülött szenvedhet a melegtől és a hidegtől is, és ezt a tudomásunkra is hozza. Éppen ezért mindig figyeljünk rá, hogy a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően legyen felöltöztetve.

Miért van az, hogy egyesek rengeteget sírnak?

Az úgynevezett “hasfájós” babák például sokkal ingerültebbek társaiknál. Velük legyünk mindig nagyon figyelmesek az étkezések során, különösen figyeljünk oda, mi nyugtatja meg őket. Soha ne maradjon el a büfiztetés, és szoptatás után ne nagyon mozgassuk, tornáztassuk. Azok a babák is ingerültebbek lehetnek, akiknek nincs kialakult napirendjük. Az állandó utazgatások, folyton érkező vendégek szeszélyessé és mogorvává tehetik az újszülöttet.

Sírással beszél a baba

Nyűgössé válhat a baba attól is, ha idő előtt el kell szakadnia a mamától, mert bölcsődébe kerül vagy bébiszitter vigyáz rá. Minden olyan tényező, amely jelentősen megváltoztatja a baba kialakult életritmusát, jelentősen befolyásolja a hangulatát. Ha megtehetjük, szánjunk néhány napot vagy hetet az előkészítésre. Vigyázat, néhány gyerek nem azonnal reagál a történtekre, lehet, hogy csak később lesznek látható következményei a változásnak. Különösen az újszülöttek vagy az egész piciként kórházba kerülők lehetnek akár heteken keresztül is sírósabbak.

Kapcsolódó cikkek:

Miért sír annyit a kisbabám?

Ha sír a csecsemő

Sírva kérnek

Felhagy a bőgéssel

Forrás: Baba Magazin