Baba

Sokféle köhögés – sokféle gyógymód

Nem mindegy, hogy ugat, vagy sípolva köhög. Csillapítsd szelíden!
2011. Október 19.

Sokszor nincs idő arra, hogy hosszasan megfigyeljük a tüneteket, vagy egyszerűen még nem bízunk annyira magunkban, hogy szert válasszunk. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a rövid ajánlások. Bevált szerkombinációkat itt találhatunk betegségekre, gyógyszerészek és orvosok tapasztalatai alapján.

Száraz köhögés – holisztikusan

Akkor köhögünk szárazon, nyálka felköhögése nélkül, amikor a légutak gyulladtak. Ezt okozhatja az arcüregből a garaton csorgó váladék, vírusfertőzés, egy este füstös helyen és még számos más dolog is. Ha sokáig, két-három hétnél tovább tart, feltétlenül ki kell vizsgálni, mi áll a háttérben. Néha lehet gyógyszer, például egyes vérnyomáscsökkentők mellékhatása is. Az éjszakai száraz köhögést okozhatja reflux is.

Házi szerek köhögésre:

Meleg mézes-citromos limonádé, legalább háromszor naponta. A szűnni nem akaró ingerköhögésre nyugtató hatású, ha friss gyömbért rágcsálunk, egy csipet sóval megszórva. Ha ez nem kivitelezhető, akkor reszeljük le a gyömbért, és adjunk hozzá meleg vizet. Teaként ihatjuk, mézzel. A szőlőlé mézzel szintén enyhíti a rohamokat, főleg lefekvés előtt.

Felszakad a köhögés a következő keveréktől:

Egy csésze tejet melegítsünk pár percen keresztül a teáskanálnyi kurkumával és egy csipet sóval (hát, az íze nem egy kulináris élmény!). A kurkuma természetes antiszeptikus szer, talán ezért is esznek belőle annyit Indiában.

A szoba levegőjét tartsuk párásan, ha nincs párologtató, egy tiszta, vizes törülköző is megteszi a fűtőtesten. A gyulladt légutaknak kimondottan jót tesz a séta a ködben, ha nem túl hideg az idő.

A száraz köhögésnél, ha nincs időnk, adható a következő kombináció (5 golyócska mindegyikből minden órában:

Drosera 30 CH

Spongia 9 CH

Cuprum Metallicum 9 CH

Egyéb fontos homeopátiás szerek száraz köhögésre:

Aconitum napellus: a köhögés hirtelen, sokszor éjjel kezdődik, hirtelen lehűlés, hideg szél vagy érzelmi megrázkódtatás hatására.

Belladonna: ez a fajta köhögés is hirtelen indul, és jellemzője a viszkető érzés a torokban. Annyira erőteljes rohamokban jön, hogy a beteg feje szét akar robbanni. Az arc vörös és meleg.

Bryonia: ilyenkor a köhögés nagyon gyorsan megy lefelé, és fájdalmas. A beteg nyomja a mellkasát köhögés közben. Gyakran jár emésztési panaszokkal, a száj száraz és a beteg szomjas. Csak feküdni szeretne, és nem túl kedves.

Ferrum phosphoricum: rövid, csiklandozó, kezdődő köhögés esetén. Olyankor adjuk, ha nincsenek más szerre jellemző tünetek, és a tünetek fokozatosan alakulnak ki.

Nux vomica: a köhögés szét akarja vetni a mellkast, és gyakran egy nagy büfögéssel végződik. Majdnem mindig fejfájás is kíséri. Rosszabb reggel. A beteg fázik.

Phosphorus: a köhögés mellett a beteg nagyon gyorsan bereked. Hideg vizet akar inni, ami émelygést okoz, ha megmelegszik a gyomorban.

Rumex crispus: irritáló, szakadozott köhögés. Az is kiváltja, ha valaki a torkához ér. Kis mennyiségű, habos váladékot köhög fel. A mellkas bal oldala fáj.

Spongia tosta: olyan a köhögés, mintha fűrészelnének. A beteg arköra ébred, hogy mindjárt megfullad, mintha bedugaszolták volna a torkát. Ahogy lefekszik, romlik az állapota. Meleg italok, ülés és evés javít az állapotán.

Forrás: www.homeopatia.info.hu