Baba

Sokkal egyszerűbb lesz a gyermekszületéssel kapcsolatos ügyintézés

Egyszerűsödik, sőt csaknem automatikussá válik egy sor, eddig nehézkes ügyintézés, többek között az újszülött okmányainak kiállítása.
2019. November 28.
Sokkal egyszerűbb lesz a gyermekszületéssel kapcsolatos ügyintézés (fotó: iStock)

2021 februárjától sokkal egyszerűbb, már-már automatikussá válik a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással, az elhalálozással, valamint a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés – írj a 24.hu a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárának közlése nyomán.

Pogácsás Tibor a sajtótájékoztatón közölte: az erről szóló törvényjavaslatot valamennyi párt támogatja az Országgyűlésben.

Gyermek megszületése esetén a kórházban felvett adatok, a többi között az újszülöttről készített fénykép alapján automatikusan történik meg a lakcímkártya, a személyi igazolvány és az adókártya kiállítása, és automatikusan, szülői igénylés nélkül indul meg a családtámogatási ellátások folyósítása a jövőben.

Házassági névváltoztatás esetén a feleségnek/férjnek nem kell majd személyesen kezdeményeznie az okmánycserét a különböző hatóságoknál, hanem az anyakönyvvezető által felvett adatok alapján automatikusan megtörténik az új okmányok kiállítása.

Elhalálozáskor szintén a teljes ügyintézés elektronikusan történik majd, amelynek nyomán automatikusan megindul a hagyatéki eljárás és a közüzemi szolgáltatók értesítése is.

A jogosítvány megszerzése, vagyis a gyakorlati vizsga megszerzése után sem kell majd személyesen igényelni a dokumentumot, mert azt automatikusan kiállítják és ki is postázzák. Ezt még meg sem kell várni, mert hatósági ellenőrzéskor a rendőr a helyszínen le tudja kérni a vizsga tényét bizonyító adatokat.

Forrás: 24.hu