Baba

Szinetár Dóra: Benjivel lett kerek az életünk

Szinetár Dóra kisfia, Benjámin 5 hónapos. Férjével Makranczi Zalánnal nem titkolták egy pillanatig sem, hogy kisfiúk Down-szindrómás. Hogy fogadták a hírt? Megviselte-e őket a közvélemény reakciója?
2018. Március 06.

Szinetár Dóra harmadik gyermeke, Benjámin 5 hónapja született. Néhány napos volt, amikor a házaspár közleményben tudatta, hogy kisfiúk Down-szindrómás. Szinetár Dóra az elmúlt hónapokról mesélt Vályi-Nagy Erikának. Részlet a Nők Lapja Egészség legfrissebb számában megjelent interjúból.

– Hogyan lehet egy ilyen hírt fogadni?

– Tudod, amikor még a pocakomban volt, sokat gondolkodtam azon, hogy vajon milyen új feladatot fog nekem adni ez a kisbaba. Végül is két gyerkőccel túljutottam már a kisgyerekkor nehézségein, velük és általuk sokat tanultam. Ha Marcinál még nem is annyira, de Zorkánál már nagyon érdekelt a gyereknevelés téma. Tehát úgy éreztem, hogy azokból a témákból, amik nehézséget szoktak okozni egy kezdő anyukának, én fel vagyok készülve. Nem féltem, hogy mi lesz majd, ha felsír éjszaka, ha nem megy a szoptatás, ha fáj a pocakja? néha tényleg azt gondoltam, nem is tudom, hogy mivel tengetem majd a napjainkat. Erre kaptam válaszként a diagnózist.

(…)

Vannak, akik amikor megkapnak egy ilyen diagnózist – de legyen szó születéskori agyvérzésről, oxigénhiányról, bármiféle sérülésről – úgy vannak vele, hogy ez egy adottság, amivel élni kell. Ezen belül az egyikük ajándékként fogja fel, a másikuk pedig egy életen át szenved ettől. Aztán vannak azok, akik meg azt mondják, hogy ez egy alaphelyzet, amiből kiindulunk, és kezdünk vele valamit. Megoldásokat keresnek, és elindulnak az általuk kijelölt úton.

(…)

– Te hova sorolod magad?

– Azok közé, akik a megoldásokat keresik. De ez látszik az életutamon is, ezért is váltam el kétszer, ezért is vagyok nyitott mindig az új utakra. Hiszem, hogy mindig lehet újra építeni, lehet a hibákból tanulni, én a sorsot is csak alaphelyzetnek tekintem. Az életünk a saját kezünkben van. És persze a legfontosabb, hogy közben az ember legyen boldog ott, ahol éppen tart.

(…)

– Mikor kiadtátok a közleményt Benjiről, gondolom, rátok szakadt a világ.

– Volt pillanat, amikor megbántam, hogy kiírtam a Facebookra. De ki tudta a gyerek háromnapos korában, hogy mi vár ránk? Kezünkben volt a papír, és tudtuk, ha majd el kell menni különböző fejlesztésekre, akkor majd tele lesznek az újságok különböző találgatásokkal. Ennek akartunk elébe menni a közleménnyel.

– Megviselt, ami ezután jött?

– Nem néztem az internetet utána, ennél fontosabb a lelki békém. Nyilván így is eljutott hozzám egy-két rémes hozzászólás. Az elszomorított, hogy milyen mentális állapotban van ez az ország, és hogy mennyi a boldogtalan, irigy, magányos ember.

– Mennyire rengette meg a kapcsolatodat Zalánnal ez a harmadik kromoszómaszám?

– Ha lehet, még közelebb hozott minket egymáshoz. Benji igazi csodababa. Este 10-től reggel 8-ig a saját ágyában alszik, napközben, ha épp nem gügyög vagy eszik, akkor keresi a tekintetünket, és vigyorog. Csodálatosan kerek lett vele az életünk. Zalán pedig fantasztikus apuka. És mint eddig mindenben, ebben a történetben is csodálatos társ.

Az interjú teljes szövegét elolvashatod a Nők Lapja Egészségben.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Nők Lapja Egészség