Baba

Szoptatás: 10 emlékezetes pillanat

Olyan, mintha mindannyiunk közös emlékképei lennének... kivéve persze azokat, akik jelenleg is szoptatnak!
2023. Február 28.
szoptatás anya kislány
Fotó: Getty

 Sok anya és újszülöttje számára a szoptatás tanulási folyamata göröngyös út – tele próbatételekkel, tévedésekkel, fájdalommal és olykor könnyekkel. De a szoptatás ugyanakkor legtöbbünknek a legintimebb, legszebb együttlét a babával. És a kettő között annyi emlékezetes állomás! Erről mesélt a Babycenteren egy gyakorló édesanya, aki képet is küldött az emlékeikről.  

1. Félmeztelenség

Eddig három gyermeket szoptattam, összesen negyven hónapon át. Bár mind egy kicsit másképp alakult, néhány mulatságos helyzet mindegyiknél ismétlődött. Mint például… félmeztelennek lenni a szülés utáni kórházi tartózkodás nagy részében. Eleinte birkóztam a kórházi ruhámmal, hogy megőrizzem a méltóságom legalább minimális szintjét. Aztán azt mondtam magamnak: „Teszek rá! A könnyű hozzáférés az első!” Végül is már vagy fél tucat orvos/ápolónő/segítő látta az intim területeimet. Mit jelent ezen a ponton egy kis melles akció? 

2.  Az első boldog tejkóma

Amikor végre minden gyermekemnél megjött a tej, olyan büszke voltam! Megcsináltam! A kisbabám hasa tele volt, és a boldogság részeg állapotában kidőlve szuszogott. Mi lehet ennél jobb? 

3.  Eltévedve

Amikor a baba a pólódon keresztül próbál szoptatni. Hoppá! A baba egy kicsit túl közel került egy felöltöztetett mellhez, és rákapott… Szegény, kicsit még várnia kell!

4.  Csavargatás

Amikor a baba megpróbálja kézzel “beállítani” a mellbimbót. – Hé, ez elromlott? És jöhet egy kis csavargatás… 

5.  Füllenyomat a karunkon

Ha a baba szoptatás közben túl sokáig marad egy testhelyzetben, ez bizony megtörténhet. Cuki! 

6.  Túlélni a „rángatást-csavarást”.

Tudod, mi történik, ha egy hirtelen zaj eltereli a baba figyelmét, miközben szopizni próbál? Igen, pontosan ez.  

7.  Szivárgás

Amikor elfelejted betenni a melltartóbetétet, és a folt egyre növekszik az ingeden. Hát igen, munkahelyen nem ideális.  

8.  Még egy fő

„A macskám, Frank, nagyon szeret mellénk bújni, miközben a babám eszik. Nagyon idegesítő, de egyben szuper aranyos is… néha.” – írja az édesanya. 

9.  A tesó anyát utánozza

Az idősebb testvérek előszeretettel „etetik” a babákat vagy plüssállatokat úgy, ahogy anyától látták.  

10. Szembesülés

A pillanat, amikor a baba rájön, hogy apa más. Bocs, édesem. Apa nem szoptat. Sem a mellbimbójából, sem a karjából, sem az orra hegyéből. Bárcsak megtehetné, hidd el…!