Baba

A szoptatás nemcsak etetés, hanem gondozási forma

Egy kisbabát bármikor meg lehet szoptatni, nem keveredik a gyomrában az emésztetlen tej és a friss, a szoptatás mindenre válasz - Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadó beszélt a leggyakoribb tévhitekről.
2021. Október 04.
A szoptatás nemcsak etetés, hanem gondozási forma (fotó: Getty Images)

A Babaszoba.hu Anyapercek podcastjának első adásában Semjén Nóra beszélgetett Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadóval a leggyakoribb szoptatási nehézségekről.

A beszélgetés a szoptatási folyamat legelső pillanatától vette végig a leggyakoribb problémákat és tévhiteket. Mire lehet számítani a baba megszületése után, az első szoptatás alkalmával? A szoptatási tanácsadó elmondta, hogy mindenki a szülésig lát el, úgy gondolják az édesanyák, hogy majd szoptatnak ahogy tudnak és ebben biztosan lesz segítségük. Érdemes szoptatásra felkészítő tanfolyamra járni- hangsúlyozta a szakértő.

“A kisbaba a megszületés után képes arra, hogy felkússzon a cicihez és szopizni kezd. Ez lenne az ideális” – fogalmazott Bocskainé. De mi van akkor, ha az anya császárral szült?

Tipikus helyzetnek mondható, hogy a baba fáradt, aluszékony, Semjén Nóra saját példáját említette, amikor a kisbabája csak hammogott és cukros vizet kapott. Mi a helyzet a cukros vízzel, a cumisüveggel? Meddig van tartaléka a babának? És mit lehet tenni, ha a baba nem akar szopni a megszületést követően?

“Ezért is jó a szoptatásra való tanfolyam, mert mindent átbeszélünk, mik a vakvágányok, melyek azok a gyakorlatok, amelyek elindítanak egy negatív spirált. Nagyon sok bőrkontaktust javaslok mindenkinek. Az nem opció, hogy úgy etetik meg a babát, hogy az anya nem tud róla vagy ő ezt nem akarja. Mindenképp érdemes testkontaktusba kerülni a babával, a baba elkezdi érezni az édesanyja illatát, a tejszagot, és nagyon gyakran azt tapasztaljuk, hogy aktívak lesznek és elkezdenek cicizni. Teljesen pucéran, csak pelenkában van a baba az anya pucér mellkasán” – tanácsolja Bocskainé Irci.

Hozzáteszi, hogy ilyen esetben picit több időt kell adni ahhoz, hogy a baba elkezdjen szopizni. Nem kell azonnal adni neki folyadékot. Azt érdemes kivárni, hogy ő cicizzen. “Ha pótlásra gondolunk az első az édesanya lefejt tejét adjuk a babával. Az a pár milli, ami kijön, pont elég a kisbabának. Érdemes egy kiskanálba fejni egy pár csepp kolosztrumot és azt adni a kisbabának.”

Fejni azonban nem kell, nem kötelező. A leghatékonyabb fejés maga a baba, az ő hatékony szopizása. “Érdemes mindkét mellből a babát megkínálni, érdemes több pozícióban kipróbálni a szoptatást.”

Az első alkalmakkor tehát a türelem a fontos.

A másik gyakori probléma a kezdeti időkben, amikor az anya azt a tanácsot kapja, hogy minden nyekkre ne szoptassa meg a babát, mert ennyi alkalommal nem lehet éhes. Tartson valamiféle napirendet, mert különben egész nap szoptatni fog és így túleteti a babát, akinek a gyomrában összekeveredik az emésztetlen tej az épp frissel.

“A leggyakoribb tévhit, főleg az elején, hogy a szoptatásra úgy tekintünk, hogy az csak etetés: éhes a baba, megetetem. Közben a szoptatás az egy gondozási forma, az szeretet, válasz mindenre. Ez a legfőbb célom, hogy ezt átadjam, hogy azt érzékeltessem, hogy a kisbabát bármikor meg lehet szoptatni” – oszlatja el a tévhiteket a laktációs szaktanácsadó.

“Csak tökéletes anyatej van. Nem lehet túlszoptatni a kicsit, nem lehet túletetni szoptatással, ez is egy tévhit. Az is tévhit, hogy összekeveredik az ilyen tej, meg az olyan tej, mert a tej folyamatosan emésztődik. 40 perc-egy óra alatt teljesen felszívódik, olyan könnyen emészthető. Ezt is gyakran úgy értelmezi az anya, hogy csak 40 perce evett, és máris éhes, akkor biztos kevés a tej, holott, az a tej, amit 40 perce evett már teljesen felszívódott. De megint odakanyarodnék vissza, hogy a szoptatás nem csak annyit jelent, hogy a baba éhes, megetetem, hanem bármire szüksége van, akkor megszoptatom.”

A podcastban szó esett még a mellbimbóval kapcsolatos problémákról, amellyel kapcsolatban Bocskainé Irci úgy fogalmazott, hogy “minden anya melle teljesen ideális, minden mellbimbó teljesen tökéletes, befelé forduló mellbimbóval is lehet szoptatni. Több ezer édesanyát láttam már, én még csak tökéletes mellbimbóval találkoztam.”

De mennyi ideig elég a kolosztrum? Mekkora súlyesésnél lehet indokolt a pótlás? Abba kell-e hagyni a szoptatást kisebesedett, gyulladt mellbimbóval? Hogyan viszonyuljunk a cumihoz? Hogyan történjen az elválasztás, elválasztódás és mit gondol arról, hogy valóban mindenki képes-e szoptatni?

Ezekre a kérdésekre is kapunk választ az Anyapercek podcastból, ami itt hallgatható meg: