Baba

A babám nem szeret szopizni, csak a lefejt tejet kéri

Mit tehet vajon egy kismama, ha a néhány hónapos babája napközben teljesen elutasító, és csak félálomban hajlandó szopizni. Végleg le kell mondania a szoptatásról? Dr. Sztahovits Petra, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke válaszol olvasónk kérdésére.
2021. Szeptember 16.
A babám nem szeret szopizni, csak a lefejt tejet kéri (fotó: Getty Images)

“3,5 hónapos kisbabám nem szeret szopizni, csak a lefejt tejet eszi meg cumisüvegből. Nehezen indul meg a mellszívóval is a tej és nehéz az igényeit követni, így tápszeres hozzátáplálással cseperedik. Hajnalban félálomban boldogan cicizik az egyik mellből, napközben elutasító minden próbálkozásra. A másik mellem elutasítja, amint arra fordítom, rögtön sírni kezd. Szeretném minél tovább anyatejjel táplálni és félek, hogy ezzel a módszerrel ezt veszélyeztetem.”

A fenti problémával olvasónk keresett meg bennünket, amire válaszul a következőkben dr. Sztahovits Petra, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnökének tanácsait fogjuk tolmácsolni.

Sztahovits Petra rögtön felhívja rá a figyelmet, hogy ugyan a babák egy éves kor előtt nem választják el magukat az anyától, ebben az időszakban is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor valamilyen okból kifolyólag elutasítják a szoptatást – ezt nevezik a szakértők szopási sztrájknak. A szopási sztrájk hátterében meglepően sokféle ok húzódhat, a megoldáshoz éppen ezért érdemes lehet szakember segítségét kikérni, akivel részletesen átbeszélve fel lehet tárni a probléma gyökereit.

Mi minden állhat a szopási sztrájk mögött?

“Fenti esetben is fontos lenne tudni a szülés, születés körülményeit, a kórházban töltött napok eseményeit: kapott-e segítséget az édesanya a szoptatáshoz? Megnézték-e, hogyan szopik a baba, hatékony-e? Mikor kezdődtek pontosan a problémák? Mióta kap pótlást a kisbaba és kinek a javaslatára? Miből kapja a pótlást? Ezek a kérdések azért fontosak, mert sajnos sokszor indokolatlanul kezdik el a pótlást, akár az egészségügyi dolgozók javaslatára, és ez mind a baba, mind az anya számára nehézségeket jelenthet. Ha a baba könnyen és gyorsan megkapja a pótlást, akkor ahhoz hozzá tud szokni, és elutasíthatja a mellet, főleg akkor, ha a tejleadó reflex is lassú” – magyarázza a szakorvos, majd hozzáteszi, hogy ez az alapja az úgynevezett cumizavar kialakulásának is.”De az is gondot okozhat, ha nagyobb mennyiség tejet kap a baba, mint az aktuális igénye, amit az édesanya szervezete nem mindig tud követni, amitől ugyancsak frusztrálódhat a baba a mellen. Fontos lenne tudni, hogyan gyarapszik a baba, így objektíven meg lehetne állapítani, hogy a nagyobb igény tényleg valós-e, vagy esetleg azon alapul, hogy sokat sír a baba és sokszor nyugtalan.”Akár a tej ízének megváltozása is előidézhet szopási sztrájkot, ami könnyen előfordulhat például mellgyulladás esetén, vagy ha visszatér a menstruációs ciklus. És ugyanígy bezavarhat a kicsinél a két mell között különbség is: lehet, hogy az egyik mellbimbó más alakú, amit nem biztos, hogy könnyen be tud kapni a baba.Az olyan banálisnak tűnő dolgok is megzavarhatják a babát a szopizásban, mint az anya illatának, vagy megjelenésének megváltozása. Sztahovits Petra találkozott már szopási sztrájkkal például az után, hogy az édesanya új parfümöt kezdett el használni, vagy esetleg fodrásznál volt, és más lett a haja, vagy éppen szemüveget kezdett el hordani.

Fontos a nyugodt környezet

Sztahovits Petra véleménye szerint a problémán gyakran az is sokat segít, ha az anyuka a szoptatás közben minden zavaró körülményt megpróbál kiiktatni. A sztrájkoló kisbabák – ahogy az édesanya is tapasztalta – éjszaka, nyugalomban valóban nyugodtabban szopiznak, ám a szakember szerint napközben is fontos lenne ugyanilyen zavartalan körülményeket biztosítani – egymásra hangolódni, besötétíteni a szobában, és félálomban szoptatni.Mellette szokatlan pózokat és helyszíneket és érdemes lehet kipróbálni: vannak, akiknek beválik például, ha ringatás közben egyre lejjebb csúsztatják a kisbabát, amíg mellmagasságba nem ér, ugyanis így nagyobb eséllyel fogadja el a mellet. És van olyan is, akinek a közös fürdés segít. Fontos, hogy nem szabad erőltetni a szoptatást, de kapjon a baba lehetőséget a mellre, vagy mell közelbe kerülésre annyiszor, ahányszor csak jelzi az igényét. “A sok összebújás, bőrkontaktus sokszor csodákra képes”- mondja a szakember.”Amikor a baba elfogadja a mellet, érdemes az ún. “szoptaníttal”, vagy SNS-sel (supplementar nursing system) adni a pótlást, hiszen így szoptatás közben kapja a baba, ami segíti, hogy nyugodtabban szopjon, hosszabb időt töltsön a mellen, ezáltal a kialakult cumizavar is visszafordítható. Ha nem fogadja el a mellett, akkor is érdemes kiküszöbölni a cumit, cumisüveget és alternatívákkal próbálkozni, mint pl. az ujjetetést vagy a pohárból itatás.”

Kivizsgálásra is szükség lesz

Amennyiben az anyukának valóban lassú a tejleadó reflexe, vagy alacsonyabb a tejtermelése, Sztahovits Petra szerint érdemes lenne megtanulnia olyan relaxáció technikákat, stimuláló masszázst, ami gyorsítja, kondicionálja a tejleadó reflexet. “Hasznos lehet ilyenkor pluszban fejni is, ha nem hatékonyan, vagy ritkán szopik a baba, mert az anya így tudja kompenzálni a mellen töltött rövidebb időt.”A különféle praktikák mellett azonban elengedhetetlen, hogy mind a babát, mind a mamát megvizsgálják, és megnézzék, nincs-e olyan anatómia eltérés náluk, vagy esetleg betegség, ami a problémákat okozza. A szoptatás, vagy egyik mell elutasításának hátterében állhat például az izmok feszessége, de lehet, hogy a baba szájában vannak eltérések – a lenőtt nyelvfék, a szájpenész, a beindult fogzás, de akár egy fülfájdalom, vagy reflux is okozhat fájdalmat a szopás során, és averzió-elutasítás kialakulásához vezethet.Összességében Sztahovits Petra szerint mindenképpen érdemes keresni olyan laktáció-szoptatás terén magasan képzett szakembert, laktációs szaktanácsadót, aki akár 2-3 órát is rászán a probléma feltárásra, megvizsgálja az anya-baba párost és az édesanya igényeinek megfelelően segíti valamint türelmesen végigkíséri őket a sztrájk alatti, egyáltalán nem könnyű időszakon.