Baba

Szülés után mi számít normális testsúlynak?

Vajon mi számít normális testsúlynak és alkatnak szoptatás alatt, a szülés utáni hónapokban? A pluszkilók bizonyos fokig természetesek, de nem mindegy, miért, milyen táplálékból és mennyi ideig raktározod magadon.
2013. Január 10.

Fogynom kéne?

A várandósság bizonyos szakaszaiban csak ímmel-ámmal megy az evés. Vagy az a gond, hogy reggeltől estig émelygés kínozza az embert, vagy az, hogy a növekvő méh olyan kicsi helyet hagy a gyomornak, hogy sok étel nem fér már bele. Az egyre fokozódó gyomorégés sem olyasmi, ami nagy kedvet csinál az evéshez. Ezek a jelenségek sajnos elősegítik, hogy önkéntelenül is sok olyasmit együnk, ami kalóriadús, gyorsan, viszonylag kis mennyiségben is jóllakat. Például szénhidrátokat, édességeket, így a plusz kilók sokaknál a szülés után is a helyükön maradnak.

Ráadásul a szervezetünk az ősidőkből magunkkal hozott tapasztalatok miatt fokozottan hajlamos a raktározásra. Mivel régen meglehetősen egyenlőtlen volt a táplálékeloszlás, a magzat kihordását, szoptatását és egyúttal az anya életben maradását csak úgy lehetett biztosítani, ha ínséges időkben voltak zsírraktárak, amelyeket fel lehetett használni.

A szülés után és a kizárólagos szoptatás idején ráadásul tényleg rátör a legtöbb nőre a farkaséhség: a szervezet igyekszik feltölteni a raktárakat, pótolni a veszteségeket. Akinek ráadásul a babavárás idején diétáznia kellett a cukorértékei miatt, most úgy érezheti: végre megvan az egészséges baba, most már ehetek, amit csak szeretnék! Nem ritka, hogy a szoptató anyák még éjszaka is beiktatnak egy plusz étkezést, annyira rájuk tör az éhség. Mindez teljesen normális, érthető, egyvalamit azonban nem szabad szem elől téveszteni: egyáltalán nem mindegy, hogy mit lapátolunk befelé.

Miben érhetek el változást?

A szülés utáni első hat hónapban semmiképp sem kell drasztikus fogyókúrában gondolkodnod, sőt, ha zavar ez a szó, fogalmazzuk meg inkább másként: ehetsz, amennyi jólesik, kivéve néhány ételféleséget. Ha csak arra törekszel, hogy betartsd a következő szabályokat, máris hatalmas lépést tettél előre az egészséges, minőségi étkezés terén úgy, hogy éhezésről, önsanyargatásról szó sincs! Épp ellenkezőleg: valósággal feltöltöd vitaminokkal, értékes tápanyagokkal a szervezetedet, miközben megszabadítod a káros hatású, ráadásul táplálkozási szempontból felesleges ételektől.

Tehát a lényeg

1. Ne vásárolj, ne tarts otthon, és ne is egyél semmi olyat, ami hozzáadott cukrot, mézet vagy bármilyen mesterséges édesítőt tartalmaz. Ehetsz édeset, de szigorúan csak a természetes állapotú élelmiszerekben előfordulót: például bármilyen gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvat, gabonatejet és hasonlókat.

2. Ne vásárolj, ne tarts otthon és ne is egyél semmi olyat, ami adalékanyagokat tartalmaz, például ízfokozót (nátrium-glutamát), színezéket, természetazonos vagy mesterséges aromát, állományjavítót, tartósítószert. Szokd meg az ételeket olyan ízzel, amilyen ízük maguktól is van, és egyél belőlük annyit, amennyi így is jólesik. Az adalékanyagok zömének az a célja, hogy növeljék a fogyasztást. Már csak ezért sincs szükséged rájuk.

Kerülendőek azok az élelmiszerek is, amelyek az egészségre bizonyítottan nagyon káros anyagokat tartalmaznak, például ilyenek a transzzsírsavak, amelyek az összetevők közt például hidrogénezett növényi zsírként fordulnak elő. Ilyenek például a műsajtok, a kávétejporok, a tejszínhabspray-k, a szaloncukrok. Bővebb információt és a teljes transzzsírsavlista forrását itt találod.

3. Szerepeljen a napi étrendedben minél több nyers gyümölcs és zöldség. Ha arra törekszel, hogy körülbelül napi egy kilót fogyasszál, már egészen jól megközelíted az ideális bevitelt.

4. Ügyelj arra, hogy az ételek természetes rosttartalma a lehető legmagasabb legyen. Ez azt jelenti, hogy csak teljes kiőrlésű lisztet és ilyenből készült péksüteményt, tésztát, kenyeret fogyassz, és csak ilyet tarts otthon. Hogy nem olyan habkönnyű és finom a belőle készült sütemény? Na és?! Nem is az a cél, hogy gömbölyűre hízzál belőlük akár te, akár a családtagjaid. Süteményből épp elég annyi, amennyi finomliszt és cukor nélkül is elfogy, vagyis kevés?.

A szoptatás alatt is bármikor megkezdhető babaszobás fogyókúrák mindegyike megfelel ezeknek a kívánalmaknak.

Kapcsolódó cikkeink: