Baba

Tálalási tippek babáknak

Apró lépések az önálló étkezéshez vezető úton.
2007. November 10.

Ha a főzelékhez fasírtot, tükörtojást, húst vagy burgonyagombócot adunk, tegyük külön tálkába, hogy a kisgyerek ügyesebben kiszolgálhassa magát.

További praktikus ötletek

 • Olyan tányérokat, poharakat használjunk, amelyek nem törékenyek.
 • A tányéralátét megkíméli az abroszt. A szalvétáról se feledkezzünk meg, mutassuk meg a kisgyereknek, hogyan kell használni.
 • Hagyjuk a családi asztalnál minél hamarabb önállóan enni a gyereket, így kerülhetjük el legsikeresebben a tömést és unszolást.
 • A babák szeretik a színes dolgokat, ezért ilyen tányérokat, kanalakat és villákat szerezz be neki. Arra viszont ügyelj, hogy a gyereknek szánt tányérokon sokszor valamilyen mesefigurás díszítés, matrica is található, ezeket semmiképp sem szabad mikrózni, mert megolvadhatnak.

  Tálalási tippek babáknak

  Színesen

  Minél színesebb egy étel, annál szívesebben eszi meg a baba, ezért is jó, ha mindig változatos harapnivalóval kínálod. Többféle zöldséget helyezz el stílusosan a tányéron, legyen rajta piros, zöld, sárga, narancssárga – hadd kívánja meg a szeme is az ennivalót. Ha már ügyesen rág a baba, a zöldségeket szárral együtt add neki (pl. karfiol, brokkoli), ezeket is jól meg tudja fogni.

  A sárgarépa az egyik legegészségesebb és legpraktikusabb babának való finomság, ne karikára vágd, hanem hosszában csíkozd fel, szépen elrágcsálja majd. Sőt, ha készítesz hozzá valami finom zöldséges vagy gyümölcsös pürét, mártogatni is tud. Ha már kint vannak a fogacskái, adhatod nyersen is a répát, de ha úgy érzed biztonságosabbnak, párold meg kicsit.

  Tálalási tippek babáknak

  Készülj fel, hogy a baba etetése kosszal jár, sokszor fog a földön landolni az étel, míg megtanul önállóan enni. Ha nem akarsz folyton takarítani, tegyél újságpapírt vagy fóliát az etetőszéke alá, amit az az étkezés után csak ki kell dobnod, így nem kell a takarítással vesződnöd.

  Ha mégis zavar, hogy állandóan kiborítja a tányérból az ételt, szerezz be egyet a képen látható mágikus tányérból, amit akárhogy is forgat a baba, megakadályozza, hogy kiboruljon belőle az ennivaló.

  Ezek is érdekelhetnek:

 • Zöldséges receptek az egész családnak
 • Kis lépésekkel a nagyok asztalához
 • Ha válogat a gyerek
 • Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak
 • Forrás: Kismama magazin