A választási szempontok százalékos megoszlása
Bázis: 25–49 éves anyák, akik 6–15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500) – Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011
Bár Magyarország nagyon szigorúan szabályozzák a génmanipulált élelmiszereket, előfordulhat, hogy a polcról automatikusan leemelt legolcsóbb termék nem feltétlenül a legegészségesebb.
A tej ebből a szempontból kiemelt figyelmet érdemel, hiszen az állati eredetű termékek esetében további kérdés, hogy a tejet adó állat génkezelt takarmányt fogyasztott-e.
Magyarországon elméletileg ez nem lehetséges, hiszen törvény szabályozza, hogy itthon nem kerülhet termőföldbe génmanipulált vetőmag, így a hazai állatok nem ehetnek génmódosított takarmányt. Tehát ha magyar tejet veszünk, nagyot nem tévedhetünk a jelenlegi szabályozás alapján.
A génmanipulált élelmiszerektől való félelmet többen indokolatlannak tartják, de tény, hogy nem állnak még rendelkezésre megbízható adatok a biztonságosságukkal kapcsolatban.
„Ahhoz, hogy valóban tudjuk, milyen hatása van a génmanipulált tejnek, legalább egy vagy két emberöltőnek el kell telnie” – mondta el Vági Zsolt dietetikus, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. Nehéz megjósolni, hogy egy genetikai változás – akár az állat szervezetében, akár az általa elfogyasztott takarmányban – milyen hatással lesz az emberre.
A génkezelt élelmiszerek helyzete tehát egyelőre még vitatott, így érdemes azokat a termékeket keresnünk, melyen egyértelmű jelzés található erre vonatkozóan.
UHT vagy ESL?
Vannak, akik nem szeretik az UHT tejek ízék, mégis szeretnék, ha jó előre bespájzolhatnának tejből.A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 25 százaléka dönt a tej szavatossága alapján.Ugyanakkor látható, hogy a hosszabban friss tejekről csak a fogyaszthatósági idő alapjántájékozódnak, illetve az ultramagas hőmérsékleten pasztőrözött tejeket részesítik előnyben, pedig a hazai kínálatban is már több éve elérhető s egyre szélesebb kínálatát találhatjuk meg az ESL tejeknek.ESL = Extended Shelf Life, vagyis kiterjesztett eltarthatóságú termék, amely olyan hőkezelési technológiával készül, melynek eredményeképp a tej illata és íze megőrzi friss jellegét, ugyanakkor eltarthatósága jelentősen meghosszabbodik.Az ESL tej tartósítószert nem tartalmaz, speciális technológia, hőkezelés segíti a kedvező tulajdonságok megtartását.
Forrás: Mona Hungary Kft.