Baba

Uborka: a szuperzöldség

Népies nevén ugorka, a sárgadinnye rokona, tele van vitaminokkal, olcsó és még fogyaszt is.
2016. Május 10.

A szuperzöldség

Bár nem nevezhetjük markáns ízű zöldségnek, viszont egész évben kapható, olcsó és szuper egészséges. Lássuk mi mindenre jó az uborka.

Kezdjük azzal a nagyszerű tulajdonságával, hogy az uborka igaz vitaminbomba: sok C-vitamint, B1, B2- vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz. A vitaminok és ásványi anyagok nagyrészt a héjában találhatóak meg, ezért a legjobb héjastól fogyasztani, de ebben az esetben mindig alaposan tisztítsuk meg.

A babák 10-11 hónapos koruktól – igaz ekkor még főzve, párolva vagy sütve – fogyaszthatják. Ha magában nem is, de sárgarépával kifejezetten finom.

Egészségügyi és szépségre gyakorolt hatása közismert: mindenki ismeri a képet a fáradt szemekről és a rajtuk pihenő uborkákról. Számos kozmetikai termék alapanyaga az uborka: ettől fényes a haj és a köröm. Minden bőrtípusra jó hatással van, üdévé teszi, hidratálja a fakó bőrt.

Rendkívül jó regeneráló is: másnaposság ellen: enyhíti a fejfájást. Mivel a zöldség 90 százaléka víz, nagyon jól hidratálja a szervezetet, ha valaki kevés vizet iszik, akkor pótolhatja uborkalével.

Az ayurvédában mint kitűnő emésztésjavítót tarják számon, de fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is. Hatékonyan csökkenti a testzsírt, és segít a fogyásban, tehát lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk belőle annyit, amennyi jólesik.

Jó hatással van az idegrendszerre a benne található B6-vitaminnak köszönhetően. Levelét reumatikus fájdalmakra használják.

Sokféleképpen ehetjük: salátaként, nyersen, savanyúságként. A babák egyik kedvence az avokádós uborkapüré.

Kapcsolódó cikkeink: