Baba

Védőoltások: az eredményekről még mindig keveset beszélünk

A védőoltások megjelenése előtt a gyerekek fele meghalt öt éves kora előtt. Az oltásokról mégis sok tévhit kering, hasznosságukat időről-időre megkérdőjelezik a laikusok.
2018. November 08.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének a védőoltásokat napirendre tűző szakmai háttérbeszélgetéséről a pharmaonline.hu számolt be.

A védőoltások közül talán a legtöbb vita az influenza elleni vakcináról zajlik, amiről ma már tudható, hogy valóban nem a legtökéletesebb oltás: az egészséges felnőttek 60-80 százalékát védi a fertőzéstől, az időseknél ez az arány 40-60 százalék. Az Országos Epidemiológiai Központ egykori járványügyi főosztályának vezetője, Ócsai Lajos szerint mégis fontos az influenza elleni védőoltás felvétele, mert ha nem is száz százalékosan, de védelmet nyújt, és a nem egyszer végzetes kimenetelű szövődmények (amilyen a bakteriális tüdőgyulladás) megelőzésében fontos szerepet játszik.

Magyarországon nagyon jó az átoltottság, 12 csecsemőket és kisgyermeket fenyegető betegséggel szemben nyújtanak védelmet az oltások, amihez az időseknek ajánlott influenza elleni védőoltás társul. 2014-től létezik a HPV elleni védőoltás, ez az oltás a kiskamasz lányoknál szabadon választható, és a vakcinát az állam finanszírozza. A HPV-oltás hatékonyságát több vizsgálat is megerősítette, pl. Nagy-Britanniában a legalább 80 százalékos átoltottság eredményeként 86 százalékkal tudták csökkenteni a HPV-vel kapcsolatos méhnyakrákos esetek számát.

A nyájimmunitás az eredménye a magas átoltottságnak, ami azt jelenti, hogy a beoltottak azokat is védik, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak védőoltásokat. Zsigmond Krisztina a gyermekbénulást említette példaként, amely Magyarországon a magas átoltottság miatt gyakorlatilag nem fordul elő, miközben a szomszédos Ukrajnában 2014-ben a gyermekek 50, az 1 év alattiak 14 százaléka volt csak beoltva.

Szakemberek szerint idősebb korban érdemes oltatni tetanusz ellen, ezt az oltást egyébként érdemes lenne 10-15 évente ismételni. Szülés előtt álló nők esetében is érdemes oltatni. Azokban a családokban, ahol több generáció él együtt, érdemes lenne az időseknek a pneumococcus elleni védelme is. Egyre nagyobb a jelentősége a meningococcus elleni védőoltásnak. Ezeket az oltásokat azonban nem támogatja a társadalombiztosítás.

Kutatás-fejlesztések zajlanak több betegség elleni oltással kapcsolatban is, ilyen betegségek az ebola, az Alzheimer-kór, az allergia.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline