Baba

Végzetes is lehet, ha nem kap a baba K-vitamint

A magyar oltásellenes-mozgalom volt vezetői, L.Csaba és felesége bíróság elé kerültek. A vád szerint nem adtak a gyermeküknek K-vitamint, ami összefüggésbe hozható a kicsinél kialakul agyvérzéssel.
2018. Június 07.
Végzetes is lehet, ha nem kap a baba K-vitamint

Az Index.hu számolt be részletesen L.Csaba és felesége tárgyalásáról. A vádlottak akik egyébként a magyar oltásellenes-mozgalom volt vezetői, azért állnak a bíróság előtt, mert öt évvel ezelőtt kisfiúk halálát a vádhatóság szerint az okozta, hogy nem kapta meg a kötelező és szükséges K-vitamint, ennek következtében agyvérzést kapott, a szülők pedig nem vitték időben orvoshoz, még akkor sem, amikor sugárban hányni kezdett. A tanúk azt állítják, hogy L.Csaba akadályozta az orvosok munkáját, az apa szerint azonban az orvosok nem jártak el szakszerűen.

A legutóbbi szerdai tárgyalási napon tanúkat hallgatott meg a bíróság. A végzetes napon egy házaspár látta vendégül a vádlottakat, amikor észlelték, hogy a baba sugárban hányt, ők javasolták az egyébként kétségbeesett anyának, hogy hívjon mentőt. Az apa nem volt a helyszínen, de értesítették a baba állapotáról, de ő nem tartotta nagy jelentőségűnek a problémát. A harmadik hányás után mintegy két és fél órával érkezett meg az apa a helyszínre. Végül az apa beleegyezett, hogy a vendéglátók orvost hívjanak.

Az apa a kiérkező orvosnál tiltakozott az infúzió beadása ellen. Az újszülöttet elvitte a mentő, miközben az apa rugdosta a mentőautót. A hathetes csecsemő egy héttel később a kórházban halt meg.

Az apa szerint nem ők hibáztak, hanem az orvosok, a baba koponyavérzése szerinte az ügyeletes orvos miatt alakult ki, aki túl erősen nyomkodta a baba fejét, amikor a fejvénájába akarta beadni az infúziót.

Két mentőautó is kijött, akik a csecsemőt betették az autóba, majd a vádlott, L.Csaba szerint becsapták az ajtót, és nem hagyták, hogy a gyerekével legyen. A rendőri jelentésben viszont az állt, hogy az apa ütötte, rúgta az autót. A vád szerint azt is akadályozták a szülők, hogy a mentő elvigye a kórházba a kisbabát.

L. Csaba szerint az ügyeletes orvos hozzá nem értése, a kiérkező mentősök felkészületlensége, és a mentőautóban beütődőtt fej miatt alakult ki a babánál agyvérzés, nem pedig a K-vitamin hiány miatt.

L.Csaba szerint nem tudtak a K-vitamin szükségességéről, ennek ellentmond a gyermekorvos, és az otthon szülést segítő bába tanúvallomása is, akik szerint kaptak tájékoztatást a vitamin szükségességéről.

A K-vitamin elsősorban a vérzékenység megakadályozása miatt fontos az újszülötteknek. Ha ennek beadása nem történik meg, akkor ez agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet.

Az ügyész még márciusban azt mondta, fontos, hogy az igazságügyi szakértők szerint az agyvérzés K-vitamin hiány miatt alakult ki, de azt mondta, a halál bekövetkezte és a K-vitamin mulasztás között van egy lényegesebb rész: ha a baba sugárban hány, akkor ott nagy veszély van. Ha az első hányás után segítséget kapott volna a baba, akkor lett volna esélye a túlélésre az orvosok szerint. L.Csaba megtiltotta az anyának, hogy mentőt hívjon, a kiérkező orvosokat pedig hátráltatta a munkájuk elvégzésében, ezért az ügyész szerint szándékos emberölés a vád a szülők ellen.

A tárgyalássorozat pénteken folytatódik.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu