Család

10 dolog, ami megnehezíti, hogy kilépj egy káros kapcsolatból

Ha egészségtelen kapcsolatban élsz, gyakran minden nap feláldozol magadból apró darabokat, amíg fel nem ismered ezt. Ez egy alattomos folyamat, amely idővel megviseli az önbecsülésed, kikezdi a valóságérzékelésedet. Nem azokról az esetekről van szó, amikor egyszerűen csak nem illesz össze valakivel, hanem azokról, amiben meghasonulsz önmagaddal, csak hogy benne maradj a kapcsolatban.  
2024. Április 28.
szakítás
Fotó: Getty

Nagyon sok bátorságra és önmagaddal szembeni őszinteségre van szükség ahhoz, hogy végre úgy döntsd, véget vetsz egy egészségtelen viszonynak. De ha rászánod magad erre a lépésre, nagy megkönnyebbülést érzel majd. Később lehet egy megingásod, hiszen sajnos a rossz is válhat megszokott közeggé, és az új valóság elsőre ijesztő lehet.  Ha te még félsz meghozni a döntést, és bizonytalan vagy abban, vajon jól látod-e, hogy miben vagy benne, gondold át az alábbi, a psychologytoday.com által összeállított szempontokat.   

1.  Nagy magasságokat és mélységeket élsz át

Az egészségtelen kapcsolatok gyakran hasonló dinamikát mutatnak, mint a függőségek. Általában van egy megerősítő szakasz, amiben jól érzed magad, de annál inkább talajt vesztesz, amikor jön a mélyrepülés. Fogalmad sincs, mikor fog bekövetkezni a következő hegymenet, ezért különleges érzés, amikor megtörténik. Ugyanakkor függőjévé is válsz az érzésnek. Az ilyen csúcsok és mélypontok következtében fellépő adrenalinlöketet „szenvedélynek” vagy erős kémiának szokás mondani. A valóság azonban az, hogy amikor az érzelmi hullámvasút véget ér, csak az „elvonási tünetek” maradnak, és rosszabbul érzed magad, mint valaha. Ha volt már ilyen kapcsolatod, nehéz legközelebb megelégedni egy stabil, kiegyensúlyozott viszonnyal – úgy érezheted, hogy nincs szikra. 

2. Ha megpróbálsz továbblépni, az aktivál egy mélyebb sebet a múltadból

Az egészségtelen kapcsolatokból való továbblépés nehézségei gyakran mélyebb, még begyógyulásra váró sebeket hoznak elő. Akár múltbeli szívfájdalmakban, akár gyermekkori fájdalmas élményekben gyökereznek, az egészségtelen kapcsolatok kísérteties emlékeztetőül szolgálhatnak. Ha nehézségeid vannak a továbblépéssel egy egészségtelen kapcsolat megszűnése után, ez annak a jele lehet, hogy egy múltbeli sebet próbálsz begyógyítani azáltal, hogy egyazon dinamikát ismételsz, és nem tudod elengedni a reményt, hogy a dolgok most végre másként fognak alakulni. Az ismétlési kényszer néven ismert jelenség arra a tudattalan hajlamra utal, hogy a múltbéli, érzelmileg fájdalmas helyzetekhez hasonlókba kerülünk – a megoldás lehetőségével. Ha a partnered emlékeztet bárkire, aki korábban rosszat tett veled, egy szakítás előhozhatja a kötődési sebből származó összes fájdalmat. 

3. Az önbizalmad leépült

Az egészségtelen kapcsolatok gyakran arra késztetnek bennünket, hogy megkérdőjelezzük és kétségbe vonjuk önmagunkat. Ha úgy érzed, hogy partnered nem fogad el, hanem elítél vagy lekicsinyel, ez idővel megviselheti önbizalmadat annyira, hogy egyre jobban elszakadsz önmagadtól, és a másikra hagyatkozol, tőle vársz jóváhagyásokra. Az ebből a dinamikából való kiszabadulás arra kényszerít, hogy szembenézz saját sebezhetőségeddel és önképeddel. Mivel ez gyakran fájdalmas és szorongáskeltő folyamat, előfordulhat, hogy megpróbálsz újra összejönni az exeddel vagy megint olyan embert találsz, aki nem érdemel meg.  

4. Csak magadat hibáztatod a szakításért

Egy egészségtelen kapcsolatban előfordulhat, hogy igazságtalanul hibáztatnak mindenért, ami történt. Egyszer csak azon kapod magad, hogy felelősséget vállalsz a másik ember tetteiért is. Ennek eredményeként bűntudattal küzdhetsz, vagy képtelen vagy kijönni a „mi lett volna, ha” rossz köréből, miszerint ha jobban próbálkoztál volna, a kapcsolatnak nem lett volna vége. Ez azonban nagyon meghosszabbíthatja a gyógyulási folyamatot. 

5. Egy ideálképhez ragaszkodsz 

Nem ritka, hogy amikor szakítunk elsősorban a pozitív emlékekre összpontosítunk, és a fájdalmas élményeket bagatellizáljuk. Ez tudat alatt különösen fontos azok számára, akik nem egészséges kapcsolatban éltek, mivel gyakran előfordul, hogy emiatt kognitív disszonanciát élnek meg, vagyis meghasonulnak. Ez azonban megnehezítheti, hogy reálisan lásd az exedet és a kapcsolatotokat, ami végső soron gátolja a továbblépést.   

6. Eltávolodtál a barátaidtól vagy családtagjaidtól

Ha korábban is volt részed egy egészségtelen kapcsolatban, nagy eséllyel a veled törődő emberek (ha tisztában voltak vele, hogy mi történik) aggodalmukat fejezték ki. Ha nem hallgattál rájuk, az szakadást eredményezhetett közted és a barátaid, családtagjaid között.Ezen kívül az egészségtelen kapcsolatokban gyakran érzelmileg bántalmazó dinamika is jelen van, amelyben az egyik partner megpróbálja elszigetelni partnerét másoktól az irányítás fenntartása érdekében.Ha úgy érzed, hogy korábbi kapcsolatod következtében elszigetelődtél a támogató rendszeredtől, még nehezebbnek érezheted a továbblépést. 

7. Elvesztetted az önérzetedet

Idővel az egészségtelen kapcsolatok csökkenthetik öntudatodat, és jelentős ellentétet teremthetnek aközött, aki vagy, és aki lehetnél. Egy egészségtelen kapcsolatban élni hihetetlenül kimerítő, és lehet, hogy annyi időt és energiát fordítottál saját szükségleteid és vágyaid elnyomására a kapcsolat fenntartása érdekében, hogy elvesztetted a kapcsolatot saját szükségleteiddel, érdekeiddel. Amint egy egészségtelen kapcsolat véget ér, úgy érezheted, mintha elveszítetted volna egy részed, és elsöprő lehet a félelem attól, hogy újra felfedezd, ki is vagy a kapcsolaton kívül.

8. A bizonytalan ijesztőbbnek tűnhet, mint az ismerős, még akkor is, ha utóbbi fájdalmat okoz

Ha megengeded magadnak, hogy továbblépj egy egészségtelen kapcsolatból, az azt is jelenti, hogy belépsz az ismeretlenbe, és szembesülsz a bizonytalan jövővel. Ez ijesztő lehetőség lehet ahhoz képest, amit már megszoktál, még akkor is, ha az fájdalmat okoz.

9. Még mindig kapcsolatban vagy a volt pároddal

A legtöbb ember számára nehéz kapcsolatba lépni volt párjával a szakítás után. Ha azonban a kapcsolat egészségtelen volt, az még jobban megzavarhatja a gyászmunkát. Ha az exed manipulatív, irányító vagy elutasító volt, és még mindig kapcsolatban vagy vele (vagy akár csak követed a közösségi médiában), akkor megpróbálhat újra bevonni az egészségtelen kapcsolati dinamikába. Ha sebezhető lelkiállapotban vagy, ez hamis reményt ébreszthet benned azzal kapcsolatban, hogy jóra fordulnak a dolgok. Ha kapcsolatot tartasz exeddel, az keresztülhúzhat minden egyes lépést, amit megtettél a távolodásért.

10. Elvesztetted a bizalmadat

Egy egészségtelen kapcsolat traumája sokakat arra késztethet, hogy elzárkózzanak a jövőbeli kapcsolatok lehetőségétől, és igazán közel engedjenek magukhoz valakit. Ha egy egészségtelen kapcsolat miatt mindent megkérdőjelezel önmagaddal kapcsolatban, akkor nehézséget okozhat megbízni magadban és másokban. Ám ha tudatában vagy ezeknek a működéseknek, könnyebb összegyűjteni az erőd, és továbblépni.