Miért szeretjük a töltött húsokat?
A töltött húsok nem csupán finomak, hanem ünnepi hangulatot is teremtenek. A töltelékekkel játszhatunk: lehet hagyományos, fűszeres, gyümölcsös vagy akár különleges sajtokkal gazdagított. Az elkészítésük nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel, és a végeredmény minden fáradságot megér.

Kép: Getty Images
Aszalt szilvával töltött sertésszűz
Hozzávalók:
- 1 kg sertésszűz
- 20 dkg aszalt szilva
- 10 dkg bacon
- 2 ek olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
- A sertésszüzet hosszában bevágjuk, kinyitjuk, majd enyhén klopfoljuk.
- Sózzuk, borsozzuk, majd a közepére sorakoztatjuk az aszalt szilvát.
- Feltekerjük, baconbe csomagoljuk, és konyhai kötözővel rögzítjük.
- Serpenyőben körbepirítjuk, majd 180 °C-on 30-35 percig sütjük.
- A végén a vörösborral meglocsoljuk, és még 5 percig sütjük, hogy szaftos maradjon.
Sajtos-spenótos csirkemell tekercs
Hozzávalók:
- 4 nagy csirkemellfilé
- 20 dkg friss spenót
- 15 dkg reszelt mozzarella
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- 2 ek vaj
Elkészítés:
- A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
- A spenótot vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát.
- A csirkemellre tesszük a spenótot és a sajtot, majd feltekerjük.
- Fogpiszkálóval rögzítjük, serpenyőben elősütjük, majd 180 °C-on 25 percig sütjük.
Diós-almás töltött pulykamell
Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell
- 2 alma
- 10 dkg darált dió
- 1 tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- Só, bors, fahéj
- 2 ek olaj
Elkészítés:
- Az almát lereszeljük, összekeverjük a dióval, tojással, zsemlemorzsával, és ízesítjük fahéjjal.
- A pulykamellet bevágjuk, kinyitjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A tölteléket a húsra kenjük, feltekerjük, és sütőben 180 °C-on 40 percig sütjük.
- Szeletelve tálaljuk, friss salátával vagy párolt zöldséggel.
Ezek a receptek nemcsak finomak, hanem látványosak is, így tökéletesek az ünnepi asztalra. A gyümölcsös, zöldséges és sajtos töltelékek változatosságot hoznak, és mindenki talál kedvére valót.