Család

3 mennyei töltött hús karácsonyra

A karácsonyi asztal elképzelhetetlen ínycsiklandó fogások nélkül, és a töltött húsok igazi klasszikusnak számítanak. Nemcsak látványosak, hanem változatosan elkészíthetők, így mindenki megtalálja a kedvencét. Mutatunk három kipróbált receptet, amelyekkel garantáltan sikert aratsz!
2025. December 13.

Miért szeretjük a töltött húsokat?

A töltött húsok nem csupán finomak, hanem ünnepi hangulatot is teremtenek. A töltelékekkel játszhatunk: lehet hagyományos, fűszeres, gyümölcsös vagy akár különleges sajtokkal gazdagított. Az elkészítésük nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel, és a végeredmény minden fáradságot megér.

töltött hús

Kép: Getty Images

Aszalt szilvával töltött sertésszűz

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésszűz
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg bacon
  • 2 ek olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

  1. A sertésszüzet hosszában bevágjuk, kinyitjuk, majd enyhén klopfoljuk.
  2. Sózzuk, borsozzuk, majd a közepére sorakoztatjuk az aszalt szilvát.
  3. Feltekerjük, baconbe csomagoljuk, és konyhai kötözővel rögzítjük.
  4. Serpenyőben körbepirítjuk, majd 180 °C-on 30-35 percig sütjük.
  5. A végén a vörösborral meglocsoljuk, és még 5 percig sütjük, hogy szaftos maradjon.

Sajtos-spenótos csirkemell tekercs

Hozzávalók:

  • 4 nagy csirkemellfilé
  • 20 dkg friss spenót
  • 15 dkg reszelt mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • 2 ek vaj

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A spenótot vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát.
  3. A csirkemellre tesszük a spenótot és a sajtot, majd feltekerjük.
  4. Fogpiszkálóval rögzítjük, serpenyőben elősütjük, majd 180 °C-on 25 percig sütjük.

Diós-almás töltött pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell
  • 2 alma
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • Só, bors, fahéj
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

  1. Az almát lereszeljük, összekeverjük a dióval, tojással, zsemlemorzsával, és ízesítjük fahéjjal.
  2. A pulykamellet bevágjuk, kinyitjuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. A tölteléket a húsra kenjük, feltekerjük, és sütőben 180 °C-on 40 percig sütjük.
  4. Szeletelve tálaljuk, friss salátával vagy párolt zöldséggel.

Ezek a receptek nemcsak finomak, hanem látványosak is, így tökéletesek az ünnepi asztalra. A gyümölcsös, zöldséges és sajtos töltelékek változatosságot hoznak, és mindenki talál kedvére valót.