Család

Három karácsonyi süti, amivel nem lőhetsz mellé

Ha karácsony, akkor mindenkinek a bejgli jut eszébe, mint a leghagyományosabb ünnepi sütemény. Most három olyan karácsonyi sütemény receptet hoztunk, amelyek szintén klasszikusnak számítanak.
2022. December 16.
Kisgyerek tésztát formáz
Getty Images

Zserbó

Ki ne ismerné a zserbót? A sütemény eredete homályos, különféle eredetlegendák kapcsolódnak hozzá. Egyes elképzelések szerint Emil Gerbeaud (1854–1919) francia cukrászmester találta fel a süteményt, más források azonban úgy tartják, hogy a zserbó azon sütemények egyike volt, melyek megalapozták Gerbeaud cukrászda hírnevét.

A zserbó nem maradhat ki a karácsonyi receptek közül. Érdemes nekiállni zserbót készíteni, noha egyáltalán nem jár kis munkával és idővel. Mi most a Chili és Vanília, azaz Mautner Zsófi receptjét hoztuk el nektek. Az alábbi mennyiségből egy nagy tepsinyi adag készül.

Hozzávalók

Tészta:

  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 3 teáskanál só
  • 10 dkg porcukor
  • 40 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojás a tetejére

Töltelék:

  • 1,2 kg házi sárgabaracklekvár
  • 60 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Csokoládémáz:

  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg keserűkakaó-por
  • 3 dl forró víz
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.

Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a porcukrot, a sót, a puha vajat és a tojást. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel, majd robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel összegyúrjuk. Bucit formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben egy órán át pihentetjük.

A tésztát négy egyforma bucira vágjuk.

Gyúródeszkán kiterítünk egy pontosan akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi, ezen nyújtjuk ki az első tésztaalapot. Teljesen fedje be a papírt. Ezt sütőpapírostul áthelyezzük a tepsibe.

A sárgabaracklekvárt és a diót három részre osztjuk. A diót összekeverjük a porcukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal.

Az első réteg tésztát megkenjük a sárgabaracklekvár egyharmadával, majd megszórjuk a cukros dió egyharmadával. Ezt követően megismételjük ugyanezt mindegyik réteggel. Összesen négy tésztarétegünk és három töltelékrétegünk lesz. A tészta rétegeit egészen vékonyra kell nyújtani.

Az utolsó rétegre nem kerül töltelék, erre jön majd a csokoládémáz. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával megszurkáljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a zserbót 70-75 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen lehűlni.

A csokoládémázhoz egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a vizet és a kakaóport. A csokoládét felaprítjuk, majd ráöntjük a forró, kakaós szirupot. Elkeverjük, hogy a csokoládé felolvadjon, majd hozzáadjuk a vajat is. A mázat kissé lehűtjük, hogy egy picit besűrűsödjön.

Mielőtt rákenjük a mázat, a tetejét vékonyan megkenjük egy-két evőkanál baracklekvárral, így jobban tapad hozzá.

Ráöntjük a zserbóra a csokoládémázat, és fémlapát segítségével elegyengetjük. Teljesen lehűtjük, majd betehetjük a kész zserbót a hűtőbe. Jót tesz neki, ha szeletelés előtt áll egy-két napig.

Karácsonyi mézes süti

Nem hiányozhat a karácsonyi hangulat fokozásához a mézeskalács. Íme, a Nosalty receptje, egy könnyen elkészíthető karácsonyi mézes süti.

Hozzávalók

  • 75 dkg finomliszt
  • 35 dkg cukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 30 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 14 g mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 ek méz
  • 1 db tojás (a tészta tetejére)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, és jól összekeverjük.

Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és tésztává gyúrjuk.

Az összegyúrt tésztát 2-3 órát pihentetjük, majd pihentetés után lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.

Ezután különböző formákat szaggatunk a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Tojással megkenjük a kiszaggatott formák tetejét.

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 5 percig sütjük.

Narancsos csillagok

Sokan szeretik az aprósüteményeket (is) karácsonykor. Az isler, linzer, vaníliás kifli szinte alap, most a Nosalty receptjét hoztuk, egy finom, könnyen elkészíthető narancsos süteményt.

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 csipet sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 narancsból nyert reszelt narancshéj
  • 2 narancsból nyert narancslé
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 csipet sáfrány (elhagyható)
  • 2 db tojássárgája

A teteje

  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 ek rum (ez is lehet narancslé)
  • 2 dkg kandírozott narancshéj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a narancshéjjal, a sáfránnyal és egy csipet sóval.

Elmorzsoljuk benne a vajat.

A tojások sárgájával és 1-2 evőkanál narancslével tésztává gyúrjuk.

Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.

A tésztát két réteg fólia között vékonyra (kb. 2-3 mm vastagra) nyújtjuk, és csillagokat szúrunk ki belőle.

A csillagokat a tepsire rakjuk, és kb. 10-15 percig sütjük őket 180 fokon.

A mázhoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, hogy egy sűrű masszát kapjunk.

A masszával becsíkozzuk a csillagokat, és egy-egy szem narancshéjat teszünk a tetejükre.

Forrás: Gyerekszoba.hu