Család

5 tipp a megfázás tüneteinek enyhítésére gyerekeknél

A nátha az egyik leggyakoribb gyermekbetegségnek számít. Bár többnyire magától gyógyul, kellemetlen tünetekkel jár együtt, amelyektől érdemes minél hamarabb megszabadulni.
2024. Február 02.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A cseppfertőzéssel terjedő náthát általában vírusok okozzák. Jellegzetes tünetei közé tartozik az orrfolyás, orrdugulás, de kísérheti köhögés, étvágytalanság, íz- és szaglásvesztés, végtagfájdalom, bágyadtság, fülkürthurut, hőemelkedés vagy akár láz is. Az esetek többségében spontán, nagyjából egy hét a gyógyulási ideje. A tünetek mielőbbi enyhítése azonban nem csupán a gyermek közérzetének javulása érdekében fontos, hanem azért is, hogy csökkentsük a lehetséges szövődmények kialakulásának a kockázatát.

  1. Gyakori orrfújás vagy orrszívás

Nátha esetén a legfontosabb feladat az orválladék folyamatos és hatékony eltávolítása. Az orrüregben és melléküregekben lévő orrváladék gátolja a levegő szabad áramlását, megnehezíti az evést, ivást, alvást, valamint nyugtalanságot és gyakori sírást okozhat. Ráadásul, ha az orr melléküregeiben felgyülemlett váladék nem ürül ki, a benne található kórokozók elszaporodhatnak, ami könnyen a betegség elhúzódását okozó, fájdalmas szövődményekhez – például arcüreg-, homloküreg- vagy középfülgyulladáshoz – vezethet. A nagyobb gyermekek már tudnak helyesen orrot fújni, a kisebbeknek viszont szükségük van a rendszeres orrszívásra. Ebben segítenek a különböző kézi elektromos, vagy porszívóra szerelhető orrszívók, amelyeket annyiszor kell használni, ahányszor megtelik az orr váladékkal (akár egy órán beül többször is).

  1. Használjunk orrspray-t!

Sűrű, betapadt váladék esetén segíthetnek azok a már gyermekek számára is alkalmazható tengervizes orrspray-k, amelyek hatékonyan fellazítják a váladékot, ami így könnyebben kiüríthető. Emellett ezek a  természetes készítmények, olyan ásványi sókban és nyomelemekben is gazdagok, amelyek táplálják és nedvesen tartják a náthától irritációnak kitett nyálkahártyát. Szükség szerinti gyakorisággal, a rászokás kockázata nélkül, hosszú távon is használhatóak.

  1. Kerüljük el a kiszáradást

A náthás gyermek sokszor nyitott szájjal lélegzik, ezért kiszáradás (dehidratáltság), a szokásosnál könnyen kialakulhat, különösen akkor, ha mellette hőemelkedése vagy láza is van. A kiszáradás tünete lehet a fejfájás, szédülés, beesett, száraz szemek, kicserepesedett ajak, rugalmatlan bőr, szapora pulzus, valamint a szokásosnál ritkábban jelentkező, sötétebb színű, erősebb szagú vizeletürítés. Ennek elkerülése érdekében fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. Anyatejes táplálás esetén kínáljuk többször, ha pedig egyéb folyadékot is iszik, adjunk a számára az életkorának megfelelő italt. Ez lehet gyógytea, gyümölcslé vagy könnyű leves is. A megfelelő hidratáltság a nátha ürítését és a váladék felköhögését is elősegíti: megelőzni a nyák besűrűsödését.

  1. Tiszta levegő, megfelelő páratartalom

A nyálkahártyák kiszáradását tovább fokozhatja a száraz levegő is, ami a fűtési időszakban gyakori problémának számít. A sérült nyálkahártyán a kórokozók is könnyebben megtelepedhetnek és elszaporodhatnak, ezért a megfelelően páradús levegő nem csak a kezelés, hanem a megelőzés szempontjából is hasznos feladat. A gyerekszoba legideálisabb páratartalma 45-55 százalék között helyezkedik el, amely elérésében segítséget jelenthet a hidegpárásítók használata. Gondoskodjunk a rendszeres és alapos szellőztetésről is – minimum naponta kétszer – abban a napszakban, amikor a legalacsonyabb a légszennyezettség.

  1. Biztosítsuk az ágynyugalmat

Mivel az alváshiány bizonyítottan gyengíti az immunrendszer működését ezért meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a beteg gyermek nyugodtan alhasson. Ehhez – a tiszta orrjáratok, az elegendő folyadékfogyasztás és a tiszta, páradús levegő mellett – teremtsük meg a nyugodt, békés, csendes környezetet is. Nátha esetén javasolt az ágy fejvégénél a matracot egy kissé megemelni, valamint figyeljünk arra is, hogy ne fűtsük túl a gyerekszobát. Alváshoz a legideálisabb hőfok 20-21 ºC. Lefekvés előtt kerüljük azokat a tevékenységeket – például technikai eszközök – amelyektől a gyermek felélénkül, valamint napközben is igyekezzünk biztosítani számára az ágynyugalmat.