Az Európai Vegyianyag Ügynökség a „különös aggodalomra okot adó anyag” kategóriába sorolj a biszfenol-A (BPA) nevű vegyi anyagot, mivel hormonkárosító hatása miatt negatívan hat a termékenységre. Most egy német fogyasztóvédő szervezet felmérése szerint általánosan elterjedt a konzerviparban a BPA használata, írja az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában.
BPA-val a fogyasztók elsősorban élelmiszereken keresztül jutnak hozzá, és az egyik fő forrásnak a konzervek számítanak, mivel az anyag a dobozok bevonatából átjuthat az ételekbe is. A vizsgált élelmiszerkonzervek – készételek, tonhalkonzervek, kókusztej, sűrített tej, zöldségek – közül 58 termékből 51 (88%) kisebb-nagyobb mértékben szennyezett volt a BPA-val.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2023-ban a korábbinak a húszezred (!) részére csökkentette azt a szintet, amely alatt a BPA szerinte nem jelent egészségi kockázatot. A biszfenol-A tartalmú élelmiszercsomagolások betiltásáról jelenleg uniós szinten folyik az egyeztetés, az anyag használata már több más termékkategóriában tilos, hívta fel a figyelmet a Rizikometer.