
Kép: Getty Images
A kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul az egészséghez, ez szinte már közhely. Ha a szervezetünkben gyulladásos folyamat van, ami hosszú időn át fennáll, akkor a krónikus gyulladás olyan betegségeknek ágyazhat meg, mint például a cukorbetegség, szívbetegségek vagy éppen az elhízás.
Mutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyek jótékonyan hatnak az egészségünkre, csillapítják a szervezet gyulladásos folyamatait, megtámogatják az immunrendszert. Természetesen mindig érdemes az okokat keresni és feltárni, mitől alakult ki a gyulladás, ám az alábbi ételek rendszeres fogyasztása előnyös az egészségünk és az immunrendszerünk számára.

10 fotó megtekintése
Galéria

A 10 legjobb gyulladáscsökkentő, immunerősítő étel

1/14
Bogyós gyümölcsök (Kép: Getty Images)
Bogyós gyümölcsök - A szeder vagy az áfonya erős antioxidánsok, így védik a szervezetet a stressz káros hatásaitól. Magas a C-vitamin tartalmuk, amely szintén jó gyulladáscsökkentő.
Fotó megosztása:

2/14
Avokádó (Kép: Getty Images)
Avokádó - Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban és karotionidokban: rendszeres fogyasztása csökkenti a metabolikus szindróma kockázatának kialakulását. Ez olyan egy gyulladásos állapot, amely fokozza a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kialakulásának esélyét.
Fotó megosztása:

3/14
Étkcsokoládé (Kép: Getty Images)
Étkcsokoládé - Az étcsokoládé gazdag növényi antioxidánsokban, így jótékonyan hat a szívre és a bélrendszerre is, megtámogatva a bélflóra egészségét. Fontos azonban, hogy ez csak a legalább 85 százalékos kakaótartalmú étcsokoládékra igaz.
Fotó megosztása:

5/14
Dió (Kép: Getty Images)
Dió - A dió is gazdag omega-3 zsírsavakban. A dió és a dióolaj E-vitamin- és folsavtartalma támogatja a memóriát. A rendszeres diófogyasztás a koleszterinszintre is jótékonyan hat.
Fotó megosztása:

6/14
Gránátalma (Kép: Getty Images)
Gránátalma - A gránátalma antioxidáns hatása kifejezetten erős, kedvezően hat a bélrendszeri gyulladásokra, a mellrákra és a 2-es típusú cukorbetegségre. Gazdag vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalommal bír.
Fotó megosztása:

7/14
Kurkuma (Kép: Getty Images)
Kurkuma - A fűszernövény egyik legismertebb összetevője a kurkumin, ami számos betegség esetén csillapíthatja a gyulladást, például mindennapi kisebb sérülések esetén.
Fotó megosztása:

9/14
Olajos halak (Kép: Getty Images)
Olajos halak - Ide tartozik a pisztráng, lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal. Az olajos halak kitűnő omega-3 források, ami különösen hasznos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. Rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható az egyik legfontosabb gyulladásjelző marker, a C-reaktív protein (CRP) szintjének csökkenésével.
Fotó megosztása:

10/14
Olívaolaj és olajbogyó (Kép: Getty Images)
Olívaolaj és olajbogyó - A mediterrán diéta előnyeiről már mindenki hallott, ahogy arról is, hogy alapeleme az olívabogyó és az olívaolaj. Rendszeres fogyasztásuk gyulladáscsökkentő hatással bír.
Fotó megosztása:

11/14
Pisztácia (Kép: Getty Images)
Pisztácia - A pisztácia az olajos magvak között is kimagaslóan magas lutein- és antocianinban. Rendkívül előnyös gyulladáscsökkentő és szívtámogató élelmiszer.
Fotó megosztása:

13/14
Zöld tea (Kép: Getty Images)
Zöld tea - Legfontosabb összetevői a flavonoidok. Rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható olyan gyulladásos állapotok kockázatának csökkentésével, mint egyes szívbetegségek, az elhízás vagy az Alzheimer-kór.
Fotó megosztása:










Fotó megosztása: