Család

A növényi étrend csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát

Úgy tűnik a kismamák étrendje ebben is fontos szerepet játszhat.
2024. Július 22.

Kínai kutatók szerint a növényi alapú étrend csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát, írja a Rizikometer a foodnavigator.com cikke alapján.

A terhességi cukorbetegség általában a második, harmadik trimeszterben jelentkezik. Jellemzője, hogy a terhesség előtt nem áll fenn a betegség és a baba megszületését követően általában meg is szűnik. A terhességi diabétesszel élő kismamának szigorú diétát kell tartania. A terhességek 6-13%-át kísérő terhességi cukorbetegség vérnyomás-rendellenességeket, újszülöttkori hipoglikémiát (alacsony vércukorszint) és magzati túlnövekedést (makroszómia) okozhat, valamint emeli a császármetszés szükségességének valószínűségét.

kismama zöldséges tál az ölében

Kép: Getty Images

A kismamák étrendjéről tudjuk, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik a magzat növekedésében, hosszú távon pedig az újszülöttek egészségét is befolyásolja. A nyugati táplálkozási szokások, amelyet a vörös hús, a feldolgozott húsfélék és a gyorsételek fogyasztásának magas aránya jellemez, összefüggésbe hozható a megnövekedett terhességi cukorbetegség kockázatával, miközben a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását előtérbe helyező mediterrán étrend csökkenti azt. Egy több mint 32 ezer résztvevővel történt kutatássorozat eredményei is azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend követésével csökkenthető a terhességi diabétesz kialakulásának kockázata.