Család

Ezt tedd a szirupba, hogy élénk színű legyen a gyümölcs! – 10 hasznos tipp befőzéshez

Még kezdő vagy a házi befőzésben? Mutatunk néhány hasznos tippet, hogy fel tudd tölteni a kamrapolcot télire a nyári gyümölcsökből készült befőttekkel.
2025. Augusztus 21.

Ti is imádjátok az ízletes nyári gyümölcsöket? Jó lenne, ha télre is megőrizhetnénk egy kicsit ezekből… Ha sok gyümölcs termett a nagyi kertjében vagy a piacon jó áron tudtatok beszerezni a kedvenceitekből, készítsetek belőlük befőttet! Ezeket aztán lehet fogyasztani önmagukban vagy joghurttal, húsételek mellé, de fel lehet használni desszertekben, süteményekben is.

Ha még nem készítettél befőttet, most adunk hozzá néhány hasznos tippet!

gyümölcs befőttek

(Kép forrása: Getty Images)

A befőttkészítés legfontosabb lépései

  • A gyümölcsök kiválogatása – Csak egészséges, ép szemeket használjunk!
  • Előkészítés – Alapos mosás és öblítés, magozás vagy hámozás, citromsavas vízben való áztatás a barnulás ellen.
  • Szirup főzése – Cukor és víz forralása a kívánt édesítés szerint.
  • Üvegek előkészítése – Alapos tisztítás, előmelegítés.
  • Az üvegek feltöltése – Az üvegek feltöltése a gyümölcsökkel, majd felöntése a sziruppal.
  • Hőkezelés, dunsztolás – Vizes vagy száraz dunsztban hőkezeljük.
  • Légmentes zárás – Az üvegek légmentes zárása fontos a tartósításhoz.
  • Hűtés és tárolás – Lassan hűtjük ki a befőtteket, majd hűvös, sötét helyen tároljuk.

A gyümölcsök mellett a befőtt elkészítéséhez szükség van cukorra is. Általánosságban: 1 kilogramm gyümölcshöz 200–300 gramm cukrot használunk, édesebb befőtthöz, savanyúbb gyümölcshöz lehet többet is, akár 400–500 grammot. Lédús gyümölcsökhöz kevesebb cukor is elég, savanykás gyümölcsöknél érdemes édesebbre készíteni a befőttet.

10 hasznos tipp a befőttek készítéséhez

Csak a legszebb gyümölcs kerüljön üvegbe!

A befőtt akkor jó, ha a gyümölcs szép és ép. Ne használjunk megnyomódott, penészes vagy túlérett darabokat, mert ezek miatt megromolhat a befőtt. A kissé keményebb gyümölcsszemek a befőzés után is szépek maradnak.

Az üvegek tisztítása

A teljesen tiszta üveg és fedő a biztonságos befőzés alapja. Mossuk át meleg, mosogatószeres vízben, majd forró vízzel öblítsük ki az üvegeket és a fedőket! Ha van sterilizáló program a mosogatógépen, abban is előkészíthetjük ezeket. De ki is főzheted a tartozékokat: tedd ezeket egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel, és ezután tedd a tűzhelyre, majd forrás után 10-15 percig főzd! Tiszta konyhai csipesszel szedj ki mindent egy tiszta konyharuhára, helyezd a tárgyakat fejjel lefelé, és hagyd teljesen megszáradni azokat.

Így marad szép színe a gyümölcsöknek

A körte, az alma, az őszibarack könnyen barnul, ha sokáig áll. Enyhén citromsavas vízben áztatva vagy egy kevés citromlevet a szirupba téve szép, világos marad a gyümölcs színe.

Szirupfőzés mesterfokon

A vizet és a cukrot együtt forrald fel, míg utóbbi teljesen fel nem oldódik. Egy kevés vanília vagy fahéj, esetleg szegfűszeg is mehet bele, ha különlegesebb ízt szeretnél adni a befőttnek.

Rendezd el a gyümölcsöket!

Rakd esztétikusan az üvegbe a gyümölcsszemeket, a felezetteket vágott felükkel lefelé. A szép elrendezés nemcsak mutatós, de egyenletesebb főzést is biztosít. Ezután öntsük fel a sziruppal.

Miért fontos a dunsztolás?

A hőkezelés elpusztítja a romlást okozó mikrobákat, és segít a vákuumzár kialakításában. Befőtteknél ez lehet vízfürdős dunszt. Egy fazék alját kibéleljük sok konyharuhával, hogy az üvegek ne érintkezhessenek az edény aljával, de kerülhet bele rács is. A leárt üvegeket ebbe helyezzük el, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi nagyjából kétujjnyival van az üvegek pereme alatt, majd feltesszük főni. Ha felfortt, vegyük takarékra a lángot. Főzzük nagyjából 20-30 percig, miután a befőtt leve gyönygözni kezd. A befőtteket ezután vegyük ki a vízből és száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni. Nagyon óvatosan vegyük ki az üvegket a vízből, hogy ne égessük meg magunkat. Ezt egy üvegfogónak nevezett eszközzel tehetjük meg, amivel könnyen kiemelhetjük a vízből az üvegeket.

Lassú kihűtés

A vizes dunszt után a befőtteket takard be vastag pokróccal vagy törölközővel, és hagyd teljesen kihűlni 12–24 órán át. A lassú hűlés segít megőrizni a gyümölcs színét is.

Légmentesen kell lezárni az üvegeket

Az üvegek megfelelő, légmentesen zárása nagyon fontos, hogy ne romoljon meg a befőtt. Az üvegek fedele legyen ép, jól záródó, és tehetünk a tető külsjére celofánt is, hogy ez is segítse a légmentes zárást.

Meddig áll el a befőtt?

A jól és biztonságosan elkészített befőtt hűvös, sötét helyen akár 1–2 évig is megőrzi minőségét. Felbontás után viszont hűtőben kell tartani, és pár napon belül el kell fogyasztani.

Címkézés, hogy ne kelljen találgatni

Írd rá a befőtt nevét és a készítés dátumát egy öntapadós címkére. Amikor már többféle üveg is sorakozik a polcon, hálás leszel magadnak, hogy nem kell találgatni, miben mi van, és melyek a régebben készült befőttek, amiket érdemes előbb felbontani.

Vond be a gyerekeket is!

Az üvegek kifőzése, a befőttek forralása a nedves dunsztban nem az a folyamat, amibe jó bevonni a gyerekeket, de más feladatokban tudnak segíteni. A kisebbek segíthetnek a gyümölcsök válogatásában, szárazra törölgetésében, a magozott darabok tálba pakolásában. A nagyobbak már késsel is dolgozhatnak felnőtt felügyelet mellett – például hámozhatják a körtét, szeletelhetik az almát. A gyerekek ügyesen tudják adagolni a cukrot a mérleg segítségével. Az elkészült befőttek díszítése, címkézése is érdekes feladat lehet nekik.