Család

„Anya, mikor játszol már velem?” – túlélési tippek home office-hoz

Bár a pandémiának már nyoma sincs, a home office lehetőségét sok munkáltató megtartotta, ami nagy segítség nekünk, kisgyerekeseknek. De hogy lehet a szünidőket, betegségeket átvészelni segítség nélkül úgy, hogy haladjon a munka, de a gyerek se ragadjon a képernyő előtt?
2024. Március 17.
home office
Fotó: Getty

„Anya, mikor végzel már a munkával?”

„Játszol velem?”

„ Olvass egy mesét!”

„Nem találom, segíts!”

„Anyaaa, öcsi megkarmolt! Szólj rá!”

„Süss palacsintát!”

„Gyere ki a kertbe, kutyakakis cipővel ugráltuk szét a trambulint!”

„Hugi kinyomta a ragasztót a kanapéra!”

„Anyaaa, kakilnom kell!” 

Ha van lehetőséged kisgyermekes szülőként otthonról dolgozni, biztosan szegeztek már neked hasonló kérdéseket, kéréseket, panaszokat, miközben a határidős munkáddal küzdesz, és úgy érzed, sose leszel kész. Nyilván fontos a jól kialakított rutin és az előre lefektetett szabályok, ennek ellenére nem vagy egyedül, ha úgy érzed: a főnöködnek és a gyerekeidnek egyszerre megfelelni olykor felér egy katasztrófával. Ha nincs segítséged, a home office könnyítés helyett pillanatok alatt rémálommá válhat.

Fontos, hogy legyen egy munkaállomásod 

Sok otthonban lehetetlen külön dolgozószobát kialakítani, mégis fontos, hogy valamennyire szeparált legyen az a sarok, ahol dolgozni akarsz. Így könnyebb elválasztani az anyát a munkavállalótól, magánéletet a munkától. Ráadásul a gyerekek is tudni fogják egy idő után, hogy amikor ott ülsz, nem tudsz mindenre azonnal ugrani, és jobb, ha békén hagynak.
Persze elkerülhetetlen, hogy olykor egyszerre több fronton is helytállj, mert hív a főnököd, miközben a kicsi kiborította a kanapéra a kulacsát és már csipog a mosógép, de még azt se tudod, mit adj nekik ebédre. Néha csalódást okozhat, hogy sehol nem tudod a maximumot nyújtani, és azzal szembesülhetsz, hogy a gyerek megint a tévé előtt ül, miközben te igyekszel száz százalékosan jelen lenni egy online megbeszélésen. Ha azonban néhány dolgot szem előtt tartasz, lehet néha kicsit könnyebb. Ráadásul fel fogsz gyorsulni, és elsajátíthatod, hogyan lehetsz rövidebb idő alatt sokkal hatékonyabb, mint azok a kollégáid, akiknél a home office-t maximum a szomszéd flexelése zavarhatja meg.

Ne akarj mindent egyszerre!

Ha dolgoznod kell, az nyilvánvalóan odafigyelést igényel, ez pedig azzal járhat, hogy a gyerekek – temperamentumuktól függően – akár képesek szétszedni a lakást, hiszen nem vagy állandóan ott, hogy ezt megakadályozd. Nyilvánvaló, hogy ne gyújtsanak lakástüzet, amíg te a tegnapra ígért bérszámfejtésen dolgozol, de a kisebb kellemetlenségeket jobb, ha elengeded, és majd amikor időd engedi, együtt megszüntetitek a káoszt. 

Tűzz ki pihenőidőket, ha lehet, rutinszerűen! Mondd meg nekik, hogy megírod még ezt a levelet vagy elintézel három telefont, de utána játszol velük egy kártyapartit vagy együtt uzsonnáztok. Ha tudják, hogy jönni fogsz, megértőbbek lesznek, és nem érzik annyira a hiányodat addig. Fontos azonban, hogy ez valóban minőségi együtt töltött idő legyen, még ha tíz percről van is szó. Ilyenkor – ha megteheted – ne nézd a méljeidet, telefonodat, csakis rájuk koncentrálj, és biztosítsd őket arról, hogy hamarosan újra tarthatsz egy kis szünetet.

Szintén fontos, hogy – életkoruknak megfelelően – avasd be a gyerekeket is abba, mi és miért történik. Tudniuk kell arról, hogy amikor te a munkaállomásodon vagy, akkor dolgozol, és hogy erre miért van szükség. Ha többször átbeszélitek, idővel megtanulják, mikor nem zavarhatnak. Jó azért, ha van néhány ötleted, hiszen napi 4-6-8 órányi munka még egy nagyobbacska gyereknek is végtelenül hosszú idő anya/apa nélkül. 

Néhány ötlet, amivel ellehet egy ovis, kisiskolás, amíg te dolgozol 

Kuckó, házikó, parkolóház: ha rendelsz valamit, ami nagyobb papírdobozban érkezik, vagy esetleg van is otthon ilyesmi elfekvőben, áldozd fel a home office oltárán! Tegyél mellé ollót, filcet, festéket, zsírkrétát vagy színes ceruzát, és készítsenek házikót a babáknak, kuckót a plüssöknek, parkolóházat a kisautóknak.

Fotó: Getty

Fotó: Getty

Bunker, a gyerekek barátja: ha a fent említett papírdoboz nem opció, prímán megteszi néhány takaró, párna, székek, esernyők, bármi, amiből szívesen építenek bunkert. Vigyenek be zseblámpát, játékokat, könyveket, te pedig adj be nekik valami finomságot!

Adj teret a művészetnek! Ha van otthon aszfaltkrétátok, engedd meg nekik, hogy a fürdőszobában garázdálkodjanak velük, gyönyörű padlómintákra képesek, amíg te értékes perceket kapsz. Később megcsodálhatod, majd (még később) egyszerűen fel tudod mosni az alkotásokat. Ha szeretnek festeni, arra is legjobb terep a fürdőszoba, amikor nem tudsz jelen lenni. Szerezz be egy óriás méretű papírt vagy ragasszanak össze több kicsit, terítsék le a csempére, és kezdődhet az alkotás! Ha pedig véletlenül a falra fröccsen vagy átüt a papíron a színes festék, annyi baj legyen, a végén egy sima vizes szivaccsal orvosolhatod ezt is.

Áldozd be a konyhát! Szintén okozhat némi káoszt, de öt-hatéves kortól egy időre lekötheti őket a kutyulás. Azokat a gyerekeket, akik amúgy is szívesen segítenek a konyhában, óriási szabadságot ad, ha megbízol bennük, és megengeded, hogy saját maguk találják ki a legújabb kakaós háromszöget vagy kókuszkockát. Készíts be nekik egy nagy keverőtálat és olyan alapanyagokat, amikkel bátran garázdálkodhatnak (liszt, cukor, búzadara, kakaó, kókuszreszelék, darált dió, vaníliás cukor, mazsola, maradék mikulás csoki vagy bármi, amit csak el tudtok képzelni sütiben.) Fontos viszont, hogy tudják: mi az, amit nyersen kóstolhatnak, és mi az, amit csak sütés után. Nyilván a sütőt te kezeled, de amíg összekeverik, kinyújtják, kiszaggatják, gombóccá gyúrják a hozzávalókat, addig is haladhatsz a munkával. Ne lepődj meg, az első néhány alkotás kőkemény, iszonyú édes vagy nyúlós lesz, persze ilyenkor megengedett egy kis kegyes hazugság…

Fotó: Getty

Fotó: Getty

Szerepjáték: alakítsanak ki boltot, cirkuszt, orvosi rendelőt, postát vagy színházat! Ha szabad kezet adsz, ebből is lehet rendetlenség, de jó előre tisztázd velük: a végén nekik kell a helyére pakolniuk, amit elővettek. Amikor pedig eljött a tízperces szünet ideje, add meg magad, és legyél vásárló, beteg vagy néző! 

Kalózok aranya: rajzolják meg minél részletesebben a lakás alaprajzát, és tegyenek egy jelet oda, ahová elrejtik a kincset! Ez lehet egy kisebb plüss, de akár valódi pénzérme is. Amikor elkészültek, újabb néhány perc szünet alatt próbáld megtalálni az elrejtett kincset a térkép alapján!

Csináljanak időkapszulát! Keressék meg a kedvenc játékukat, tárgyukat és írjanak/rajzoljanak mellé valamit magukról (mire vágynak legjobban, ki a legjobb barátjuk, mi a kedvenc ételük, mik szeretnének lenni felnőttkorukban vagy épp mi teszi őket boldoggá). Ha elkészültek vele, tegyék egy dobozba, és jól rejtsétek el! Ha pedig pár év múlva még mindig dolgozhatsz otthonról, az egyik munkanapon nyerhetsz a kereséssel és felbontással újabb húsz percet.

Hangosmese: rengeteget találsz belőlük a neten, gyermekkorunk bakelitlemezei, mesekönyvei is fenn vannak jó színészek tolmácsolásában. Készíts kedvenc listát, és amikor kell, dobd be mentőövnek!

Ugróiskola és akadálypálya: rajzoljanak papírlapokra számokat, és ragasszák a padlóra (ebből ugróiskola lesz), vagy rajzolják körbe a kezecskéket, lábacskákat jobbra, balra, előre és hátrafelé mutatva, és ezeket ragasszák le (ezen úgy kell majd végigmenniük, hogy kézre kezet, lábra lábat kell tenniük.) Akadálypályát székekből, párnákból, gyakorlatilag bármiből kialakíthatnak, maga a megvalósítás is jó sok időt vesz majd nekik igénybe.

Póktanya: adj a kezükbe egy nagy spulni fonalat! Hurkolják át a székek karfáján, ablakkilincsen, bármin, amin meg is marad. Az így elkészített pókhálón úgy kell majd végigmenniük, hogy ne érjenek hozzá. Ha megunták vagy már muszáj eljutnod a kávéfőzőig/WC-ig, akkor adj a kezükbe ollót! A levagdosással is prímán elvannak egy ideig.

Készítsenek maguknak munkaállomást! Hogy ők is fontosnak, dolgos felnőttnek érezhessék magukat, jó ha megalkothatják a saját kis irodájukat. Elég hozzá egy karton (ebből lesz a laptop vagy számítógép), egér (ha van egy kis papírdoboz, arra rajzolhatnak gombokat, de egy kivágott papírdarab is megteszi), egy bögre kávé (gyerek változat), és bármi, ami anya/apa asztalán alapkellék. Az elkészülés is sok idő, hát még a munka!

Ha a te gyereked is gyűjtögető, és mindig van kéznél kavics, csigaház, gesztenye vagy kagylóhéj, tegyétek ezeket egy tálcára egy csomó festékkel, ecsettel, szivaccsal, és indulhat a dekorálás! Érdemes sok újságpapírral megágyazni a tevékenységnek.

A hasznos ötletek ellenére azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem baj, ha néha unatkozik a gyerek. Sőt, olykor még előnyére is válik, a látszólagos semmittevésnek ugyanis komoly szerepe van a fejlődésében. Hiszen egy idő után ki fog találni valami elfoglaltságot, ez pedig a kreatív ötletek felé vezető út első szakasza, tehát a gondolkodást is fejleszti. És ha ez nem valami hajmeresztő akrobatamutatvány, engedj teret a megvalósításra!

Tudnod kell, hogy rengetegen vagyunk, akiknek óriási kihívást, a kötélidegeink feszegetését, sőt olykor a teljes összeomlást jelenti egy-egy ilyen munkanap. Mielőtt azonban feladnád, csak gondolj ránk, a többi dolgozó anyára/apára: hidd el, ugyanezt érezzük.