Pénztárca

Sok kisgyermekes szülő keres otthonról végezhető munkát – van realitása?

Egy anyának alapvető fontosságú az időbeosztás. Sokan kénytelenek már egészen kicsi gyerek mellől dolgozni, de az idősebb, kamaszgyerekek elfoglaltságait vagy egy tartós betegséget is nehéz összeegyeztetni egy munkahely elvárásaival. A távmunka lehetősége segíthet abban, hogy a szülők hatékonyan tudjanak egyensúlyozni a hivatalos feladataik és családi életük között. De vajon hol találhatunk ilyen munkát, és biztosan nekünk való-e?
2024. Február 17.
home office
Fotó: Getty

Renkó-Schneider Réka karriertanácsadóként dolgozik otthonról két kisgyermeke mellől. Korábban a HR területén tevékenykedett, de a gyerekek születése után kitanulta a pályaorientációs szakmát, és vállalkozásba kezdett. Azóta kifejezetten kisgyermekes anyáknak segít a munkakeresésben, illetve főként abban, hogy megtalálják azt a hivatást, ami leginkább illeszkedik a személyiségükhöz és a jelenlegi élethelyzetükhöz.

Renkó-Schneider Réka - Fotó Katkó Blanka

Renkó-Schneider Réka – Fotó Katkó Blanka

Réka szerint a kisgyermekesek nem elsősorban kényelmi szempontok miatt szeretnének otthonról végezhető munkát, sokkal inkább azért, hogy a rengeteg rájuk háruló feladatot meg tudják oldani. A munkába járás idejének kiesésével minden eggyel könnyebb.
„Gyakran azért is keresnek home office lehetőséget, mert vidéken élnek, és saját lakóhelyükön vagy a környező településeken nem találnak a szakterületükhöz illeszkedő állást. Nagyon sokan dolgoznak budapesti cégnél vidékről. Emellett akik otthonról dolgoznak, gyakran független egyéni vállalkozók, és szándékosan keresnek olyan szakterületet, ahol több cégnek dolgozhatnak egyszerre, ilyen például a virtuális asszisztencia munkaköre. Az alkalmazotti jogviszonyt nézve is sok helyen nyitottak a home office-ra, például a pénzügy, IT, HR, ügyfélszolgálat vagy a könyvelés területén. Az állami szektorban kevésbé jellemző, itt sokszor az infrastruktúrát nehéz megoldani.”

Mit csinál egy virtuális asszisztens?

 • A virtuális asszisztens munkáját távolról, általában az interneten vagy egyéb virtuális platformokon keresztül végzi. Ez a munkakör különböző feladatokat és felelősségeket foglal magában, az igények függvényében változhat.
 • Adminisztratív feladatok: például e-mailek kezelése, naptárak szervezése, utazások szervezése, dokumentumok szerkesztése stb.
 • Ügyfélszolgálati feladatok: lehetnek az elsődleges kapcsolattartók az ügyfelek felé, válaszolnak az e-mailekre, kezelik az ügyfélkapcsolatokat, és segítik az ügyfeleket különböző kérdésekben.
 • Projektmenedzsment: támogathatják a projektmenedzsmentet, a feladatok követését, határidők figyelemmel kísérését, és segíthetnek a projekt irányításában.
 • Kutatási feladatok: segíthetnek kutatási feladatokban, információk gyűjtésében, elemzésében és összefoglalásában.
 • Kommunikáció: koordinálhatják a kommunikációt különböző szinteken, beleértve az alkalmazottak, ügyfelek és partnerek közötti kapcsolatokat.

Nem mindenkinek való a home office

A karriertanácsadó szívesen érvel a home office lehetőség mellett, hiszen az autonómia és a rugalmas időbeosztás számos előnnyel jár, ráadásul a munkáltató brand-jére nézve is előnyös lehet, ha a kisgyermekes édesanyákat alkalmaz. A szakember azonban arra is figyelmeztet, hogy a hatékonyság, a munkakedv és a motiváció is lényeges kérdés.
„Az önálló munkavégzéssel járó szabadság nagyon jó hatással lehet a munkakedvre, de nem mindenkinek való. A home office-hoz szükség van önismeretre. Van, akire rossz hatással van az, hogy keveset találkozik emberekkel, kollégákkal, ráadásul az otthoni munkakörnyezetben sok az elterelő tényező. Van, aki egyedül nehezebben tudja beosztani a munkát, ehhez rengeteg tudatosság kell és sok gyakorlat. A motiváció szintén fontos kérdés: ott a munkáltató feladata is, hogy kellőképpen bevonja a munkavállalóját a cég mindennapos működésébe, és fenntartsa érdeklődését” – véli a szakértő. 

„Otthon végezhető korrekt munka” – sok a csalás

Számtalan olyan internetes csoport létezik, ahol az otthon végzett munkalehetőségeket gyűjtik össze, munkáltatók is hirdethetnek. Nem győztük végigolvasni a jobbnál jobb állásajánlatokat, melyekkel akár heti egymillió forintot is kereshetünk. Az egyik különösen érdekesnek tűnt, mivel úgynevezett darabmunkával kínáltak ilyen fizetést. Az ember azonnal elképzeli, hogy golyóstollak összeszerelésével lesz milliomos, így privát üzenetben kértünk bővebb információt. A hirdetés így szólt: „Darabmunka otthon: minél többet csinálsz, annál többet fogsz keresni. Heti 200,000-900,000Ft”

„Hallott már az NFT BOARDAPE online befektetésről?” – kaptuk egy férfi üzenetét. – „Az Oké NFT egy magyar online digitális befektetés, amelyet Budapest hozott Magyarországra, és nagyon sokan fektetnek be, 200 000 Ft nyereséget keresnek kockázat és átverés nélkül.” Az értelmezhetetlen bevezetés után jött a lényeg: csak egy minimális összeget kell befektetni, a hirdetők kereskednek helyettünk céges rendszerükben – jelentsen ez akármit, majd miután végeztek a kereskedéssel, a fizetéshez szükség lesz a bankszámla-adatainkra. Az úr még egy példát is hozott: ha 30.000 Ft-os tőkével indulunk, amelyet befizetünk a kereskedési számlájára, akkor maximum 6 óra sikeres kereskedés után 300 000 Ft nyereséget várhatunk a számlán. Kinek ne lennének vonzók ezek az összegek? A rendszeresen feladott hirdetésre rengeteg „érdekel” komment érkezett, és biztosan sokan bele is vágnak a hatalmas vagyon reményében, nem is gondolva arra, vajon mennyire reális egy ilyen ígéret. A darabmunkához persze semmi köze.

„Nem fizetek milliókat, de garantálhatom, hogy legalább napi 500-1000 eurót kereshetsz a platformommal, kérdezd meg, hogyan! Új lehetőség a profitra: két nap alatt akár 80 ezer ft-ot kereshetsz. Küldj üzenetet messengeren, elvezetlek és linket adok a weboldalamra” – azt gondolnánk, hogy az ehhez hasonló hirdetések láttán azonnal felvillan a piros lámpa az emberek fejében, de sajnos még mindig rengetegen hisznek az ilyen ajánlatoknak. A privát üzenet általában olyan chat-ekre vezet, amelyre egy picit is óvatos ember soha nem merne rákattintani. Belegondolni is rossz, hány munkanélküli ember esik áldozatául a csalóknak.

home office

Illusztráció: Getty

Még akkor is lehet átverés, ha nem annak látszik

Nóra – nevezzük így – egy jó nevű, támogató internetes csoportban talált rá egy otthon végezhető állást kínáló hölgyre. Igényfelmérést kellett készíteni, és rövid tájékoztatót leadni telefonon. Megegyeztek a részletekben: megbízási szerződéssel, napi bejelentéssel, 50ft/hívásban, heti kifizetéssel. „Csináltatott velem egy revolut számlát, hogy arra kapom majd a pénzem. Elkezdtem, eleinte utalt is 10-20 ezresével. Októbertől decemberig csináltam a munkát. Közben „barátok” lettünk, megbíztam benne. Kértem a megbízási szerződést, de mindig volt valami kifogása. Mikor kész lettem, vártam a maradék pénzemet. 150 ezer forinttal tartozott, egy idő után már nem is jelentkezett. Aztán ráfogta a megbízóra, ami egy nagy biztosító társaság volt, hogy még ő sem kapta meg tőlük a pénzét. Legutóbb már fenyegetően jelentkezett, hogy fejezzem be az ellene való áskálódást, megkaptam a pénzem, ami nekem járt.” – mesélte Nóra.

Egy másik hölgy még állásinterjún is volt, csak később derült ki, hogy egy telefonos csaláshoz kerestek embereket. Ő maga már akkor is gyanakodott, ám sok ember hitt volna a professzionális környezetnek.  „Volt egy hely, ahová jelentkeztem facebook-űrlapon keresztül. Behívtak interjúra, nagyon rugalmasak voltak, de gyanús volt, hogy a cég neve nem hangzott el, illetve nagyon igyekeztek úgy mondani minden fontos információt, hogy még véletlenül se jegyezzem meg: például elmondtak egy nevet, és utána még ötöt. Otthon rákerestem arra, amivel foglalkoznak. Elvileg tartozásokat hajtottak be. Mondtak még néhány cégnevet is, nagy cégek nevét, nyilván a bizalom miatt. Kiderült, hogy ez konkrétan egy telefonos csalás.”

Milyen előnyökkel jár az otthoni munkavégzés egy szülő életében?

 • A home office rugalmasságot kínál a munkaidő szempontjából, lehetővé téve a szülőknek, hogy jobban alkalmazkodjanak a gyermek gondozásához. Ez segíthet a munka és családi élet egyensúlyának megtalálásában.
 • A szülő fizikailag közelebb lehet gyermekéhez, ami fontos a köztük lévő kötelék és a gyermek fejlődése szempontjából. A szülő könnyebben tud részt venni azokban az apró pillanatokban, amelyekre az irodai környezetben kevésbé lenne lehetősége.
 • A home office lehetősége a közlekedési idő megtakarításával is jár, így a szülő több időt tölthet a családjával, de több időt tud szánni a munkájára is.
 • Az otthoni munkavégzés segíthet csökkenteni a stresszt, amely származhat az olykor nem megfelelő irodai környezetből, de abból is, hogy a szülő túl sokat van távol a gyermekeitől.

Nincs termékeladás, telefonos zaklatás, kezdőcsomag vásárlása – a legtöbb otthonról végezhető munka hirdetése ezekkel a sorokkal indul. Sőt, az álláskeresők nagy része is azonnal kiköti: semmilyen értékesítés, telefonos termékajánlás vagy olyan állás nem érdekli őket, amihez először nekik kell pénzt költeni. De vajon miért? Az elmúlt évtizedekben számos vállalkozás kínált olyan lehetőséget, amely valamilyen termék árusításáról szól. Ezek azonban sok esetben teljesen haszontalan, silány minőségű dolgok, vagy egyáltalán nem is léteznek. Mégis alapvető különbség a két ismert üzleti modell között, hogy az egyik legális, míg a másik nem. 

MLM vagy piramisjáték  

Az MLM rövidítés a “Multi-Level Marketing” (többszintű marketing) kifejezésből származik, amely egy üzleti modellt jelöl. Ez egy olyan értékesítési stratégia, amelyben a termékeket vagy szolgáltatásokat nemcsak közvetlenül a vállalat értékesíti, hanem magánszemélyek is hozzájárulnak a termékek terjesztéséhez és az üzleti hálózat kialakításához. Az MLM rendszer alapja, hogy az értékesítők nemcsak a termékeket értékesítik, hanem meghívhatnak másokat is, hogy csatlakozzanak a vállalkozáshoz. Az újonnan csatlakozottak bekerülnek a meghívóik „szintjeibe” vagy „láncolataiba”, az eredeti értékesítők pedig jutalékot kapnak a csapatuk által eladott termékekből. Az MLM rendszereket gyakran kritizálják, és sokszor összehasonlítják a piramisjátékokkal. Azonban vannak olyan vállalkozások is a területen, amelyek törvényesen működnek, és a termékeik vagy szolgáltatásaik valódi értéket nyújtanak. 

A piramisjáték külsőleg hasonló lehetőségeket kínál a résztvevőknek, mint az MLM rendszerek. Azonban a piramisjáték az illegális pénzügyi tevékenység egy formája. Az egész rendszer az új résztvevők bevonásán alapul, a pénzügyi juttatások kizárólag az újabb tagok befizetéseiből és csatlakozásaiból származnak. Nincs valós termék vagy szolgáltatás, amit a résztvevők értékesítenének vagy megvásárolnának. Így a piramis tetején lévő kevés embernek nagy profitot hoz a tevékenység, míg egyre lejjebb lévő szinteken egyre több pénzveszteséget szenvednek el a tagok, és végül a rendszer fenntarthatatlan.

Az otthon végzett munka is hatalmas szakértelmet kíván 

Gondolhatnánk azt, hogy az otthon végzett munkák kimerülnek a betanított fizikai vagy számítógépes munkákban, a kép azonban sokkal árnyaltabb ennél. Egy édesanyákat segítő internetes csoportban kérdeztünk körbe: ki az, aki tud teljesen otthonról dolgozni, és milyen területeken tudták ezt megvalósítani. Kérdésünkre rengeteg válasz érkezett, komolyabbnál komolyabb szakterületekről. Több diplomás szülők kezdtek saját vállalkozásba otthon, de olyanok is jelentkeztek, akik alkalmazásban állnak egy rugalmas cégnél. Sokan álláskereső portálokon találtak rá az otthon végezhető állásokra, így érdemes ezeket is megcélozni, ha valaki ilyet keres.

A leggyakrabban említett szakmák:

 • online marketing
 • social media-, kommunikációs tanácsadó
 • szövegíró, korrektor
 • adminisztrátor, adatrögzítő
 • könyvelő
 • virtuális asszisztens
 • webshop kezelése
 • online tréner, karrier tanácsadó, coach
 • magántanár, nyelvtanár, szakfordító
 • ügyfélszolgálati ügyintéző, call centeres
 • egyetemi kutató
 • HR-ügyintéző
 • telesales-es
 • pszichológus
 • urazásszervező
 • webdesigner, webfejlesztő, grafikus
 • pénzügyi tanácsadó
 • IT helpdesk