Család

Anyák napja – Mesés fotók a múltból

Az Anyák napját a világon mindenhol megünneplik, az azonban eltér, ki mikor köszönti az édesanyákat. Nálunk május első vasárnapján bevett szokás, de nincs ez így mindenütt!
2023. Május 06.
anyák napja fotó Getty
anyák napja - fotó: Getty

Norvégiában például február második vasárnapján, az arab országokban pedig március 21-én, a tavasz kezdetén ünneplik az anyukákat. A szomszédos Szlovéniában március 25. az édesanyák napja, de akadnak olyan helyek is a világban, ahol télen köszönik meg az anyák munkáját. Argentínában október harmadik vasárnapján ünneplik őket, Oroszországban pedig november utolsó vasárnapja az anyáké.

Ahhoz, hogy felderítsük, honnan is ered az Anyák napja, meglehetősen nagyot kell visszaugranunk az időben, ugyanis már az ókori görögök is szükségét érezték annak, hogy köszönetet mondjanak az édesanyáknak. Akkor ez az ünnep összefonódott Rhea, az istenek anyjának méltatásával, 

A mai formájára leginkább hasonlító Anyák napját 1872-ben ünnepelték először Bostonban, ahol ezt egyben a béke napjának is tekintették. Ahhoz azonban, hogy hivatalosan is ünnep legyen, egészen 1914-ig kellett várni, Wilson amerikai elnök ebben az évben nyilvánította valódi ünneppé május második vasárnapját. Az Amerikában elterjedt különleges nap szép lassan átszivárgott Európába és a világ többi részére is, a virágkereskedők legnagyobb örömére.

Nálunk 1925-ben ünnepelték először az Anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezésében, 1928-tól pedig már az iskolai ünnepek listájára is felkerült. Azóta, vagyis 95 éve várják nagy izgalommal az ovisok és iskolások az anyukájuk ünnepét, amire műsorral és kisebb ajándékokkal készülnek még ma is. Te tudsz még Anyák napi dalokat énekelni?

Babakocsit toló anyukák
5 fotó megtekintése
Babakocsit toló anyukák

Anyák napja – Mesés fotók a múltból

Babakocsit toló anyukák
Virágbolti kínálat Anyák napján
Ajándékbolt előtt álló apák és fiúk
Balettszoknyás lány a kertben
Iskolai kórus anyák napi műsora
Fotó megosztása:

Nyitókép: Fortepan / Gábor Viktor