A panna cotta az olaszok nagy kedvence, nem véletlenül. A tejszínes-vaníliás alap ezerféleképp színesebbé tehető, mi most a barackos variációt mutatjuk!
Sokaknak leesik az álla, amikor megtudják, hogy a panna cotta mennyire egyszerűen, mégis milyen sokféleképp elkészíthető desszert. Mutatjuk a mi jól bevált receptünket!
Barackos panna cotta
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
- 100 ml tej
- 80 g cukor (vagy cukorhelyettesítő)
- 8 g zselatin (=4 db lapzselatinnak)
- 1 rúd vanília
- 250 g sárga- vagy őszibarack, nektarin
Így készül:
- Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
- Közben a tejszínt és a tejet összekeverjük egy kis edényben és alacsony hőfokon melegíteni kezdjük.
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is beletesszük (a melegítés végén ki is halásszuk).
- Hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetjük.
- Mielőtt forrni kezdene,félrehúzzuk a tűzről. Kivesszük belőle a vaníliarudat, a megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk és a meleg tejszínbe tesszük.
- Addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
- Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- A gyümölcsöntethez a kis darabokra vágott barack 3/4 részét pár evőkanál vízzel felmelegítjük, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát.
- Menta- vagy citromfű levéllel tehetjük még mutatósabbá.
Nyitókép: Getty Images