Család

Barackos panna cotta: látványnak pazar, elkészíteni gyerekjáték

Őszibarackkal, sárgabarackkal, sőt mi több, nektarinnal is csodás párost alkot a panna cotta, rajtad múlik, melyikkel teszed teljessé a tejszínes édességet.
2024. Augusztus 22.

A panna cotta az olaszok nagy kedvence, nem véletlenül. A tejszínes-vaníliás alap ezerféleképp színesebbé tehető, mi most a barackos variációt mutatjuk!

Sokaknak leesik az álla, amikor megtudják, hogy a panna cotta mennyire egyszerűen, mégis milyen sokféleképp elkészíthető desszert. Mutatjuk a mi jól bevált receptünket! 

Barackos panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
  • 100 ml tej
  • 80 g cukor (vagy cukorhelyettesítő)
  • 8 g zselatin (=4 db lapzselatinnak)
  • 1 rúd vanília
  • 250 g sárga- vagy őszibarack, nektarin

Barackos panna cotta: látványnak pazar, elkészíteni gyerekjáték

Így készül:

  1. Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
  2. Közben a tejszínt és a tejet összekeverjük egy kis edényben és alacsony hőfokon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is beletesszük (a melegítés végén ki is halásszuk).
  4. Hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetjük.
  5. Mielőtt forrni kezdene,félrehúzzuk a tűzről. Kivesszük belőle a vaníliarudat, a megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk és a meleg tejszínbe tesszük.
  6. Addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
  7. Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  8. A gyümölcsöntethez a kis darabokra vágott barack 3/4 részét pár evőkanál vízzel felmelegítjük, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát. 
  9. Menta- vagy citromfű levéllel tehetjük még mutatósabbá.

Nyitókép: Getty Images