Család

Betiltatnák az energiaital-fogyasztást 18 év alatt

Sok gyerek szorult orvosi ellátásra energiaital-túlfogyasztás miatt.
2024. Április 03.
energiaital
GettyImages

Betiltanák az energiaital eladását tizennyolc évnél fiatalabbak részére – erről szól egy friss törvényjavaslat, aminek hátterében az áll, hogy a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Ehhez még kutatásra sincs szükség, hiszen naponta láthatunk tinicsoportokat az utcán – a kezükben szinte mindig ott vannak a jellegzetes, vékony italosdobozok, mindegy, hogy reggel van vagy délután. De valóban: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik tíz-tizennégy éves gyerek rendszeresen iszik energiaitalt “reggelire” – írja előterjesztő Facebook posztjában
Az indoklásban úgy fogalmaz: „Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátásra szorultak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.”

Az ötlet egyébként nem új, tavaly is volt már hasonló javaslat – azóta nem történt előrelépés a témában. Korábban a Gyerekszoba is írt arról, hogy a rendszeres energiaital-fogyasztás milyen negatív fizikai és pszichológiai hatással van a fiatalokra: