Ez a berögződés azon alapul, hogy a köztudatban az terjedt el, hogy a csirkehús színe egyfajta minőségi mutató, és a sárga valami miatt mindenkiben jobb benyomást kelt. Ez azonban nem ilyen egyszerűen megválaszolható kérdés!

Az, hogy milyen színű csirkehús kerül elénk, több mindentől függ: a csirke etetésétől, fajtájától, sőt még az életkorától is!
Mitől sárga vagy fehér a csirkehús?
Ha a csirke étrendje karotinoidokban gazdag, vagyis sok kukoricát, friss füvet vagy körömvirág-szirmokat is tartalmaz, húsa óhatatlanul sárgább lesz. Ezek a természetes pigmentek beépülnek a húsba és a bőr alatti zsírszövetekbe, enyhe sárgás árnyalatot kölcsönözve neki.
Fehér vagy rózsaszínes a húsa azoknak a csirkéknek, amelyeket búzával, szójával vagy cirokkal etetnek. Ezek az összetevők nem színezik meg látványosan a húst.
Egyes takarmányokhoz mesterségesen is adhatnak növényi színezőanyagokat (mint a xantofill) amitől sárgásabb lehet a hús színe, de ezek is természetes eredetűek.
A kor és a tartásmód is számít
Sokan úgy vélik, hogy a fehér hús az intenzív, tömeges tartásból származik, míg a sárga hús egyértelműen a háztáji tartás jele. Ez sajnos csak részben igaz, nem lehet tehát kizárólag erre alapozni!
A gyorsan hizlalt, 40–60 napos korukban levágott csirkék húsa halványabb, mert még fiatalok.
A lassan növekvő fajták, amelyeket jellemzően biogazdaságokban tartanak, 80–90 napig is élnek. Ezek többet mozognak, természetes takarmányon élnek, és így intenzívebb színű, ízesebb húst adnak.
Ugyanakkor a hús pigmentációját genetikai tényezők is befolyásolják – például egyes csirkék eleve világosabb vagy sötétebb húsúak, ami nem jelenti azt, hogy egyik jobb vagy rosszabb lenne a másiknál.
Íz és zsírtartalom – van különbség?
A sárga hús íze általában karakteresebb, háztáji jellegű, miközben a fehér hús enyhébb, finomabb, amit sokan előnyben részesítenek diétás vagy egyszerűbb fogásokhoz – teszik mindezt azért, mert úgy gondolják, hogy a sárga csirkehús zsírosabb, ám a szakértők ezt is cáfolják.
A csirkemell színe nem feltétlenül megbízható minőségi mutató. A legfontosabb a frissesség, az eredet, és ha lehet, válassz olyan húst, amelyről tudod, honnan származik. Ha valódi háztáji csirkét szeretnél, keresd a szabadtartásból vagy biogazdálkodásból származó termékeket – talán meglepő, de azok is lehetnek fehérek, nem csak élénksárgák!
Fotó: Getty Images – voltan1, Forrás: Via