Család

Csodafűszeres sütemény lett Budapest desszertje

Péntektől kóstolható meg a feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos sütemény az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen.
2023. Szeptember 20.
feketeribizlis tonkababos feketeszezámos sütemény
Kép: MTI / Lakatos Péter

Idén is megválasztották Budapest desszertjét, a Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye lett a győztes. Először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt – írja az MTI.

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt több mint negyven kiállító édességeivel találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba főszervező, a szövetség elnöke.

Mint kiemelte, a rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését, így erősítve a minőségi édességfogyasztás kultúráját, illetve hogy a fókuszt a tömegáruk mellett a különleges hazai termékekre helyezzék.

Ezért is rendezték meg a Budapest desszertje cukrászverseny is, aminek idei két fő hozzávalóját, a feketeribizlit és a tonkababot a tavalyi győztes választotta ki – mondta el Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa. Hozzátette: süteményüket alul feketeszezámos piskóta alkotja, amit feketeribizlis puha zselével töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mindezt áfonyával párosították, amihez nagyon jól passzol a tonkabab.

Horváth, a Sugar főcukrászával Vaslóczki Orsolyával együtt Japánban kóstolt először feketeszezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe – mesélte, majd arról beszélt, hogy a szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amelyhez liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, így a piskóta gluténmentes lett.

Horváth Eszter kiemelte: a desszerthez Madagaszkár északi részén született, 65 százalékos kakaótartalmú különleges bio étcsokoládét használtak.