Család

Egyetemi jelentkezések: a legtöbben menedzsmentet vagy pszichológiát akarnak tanulni

120.990-en jelentkeztek az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.
2024. Március 15.
egyetem
Fotó: Getty

Közel 121 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2024. szeptemberében induló képzésekre. A jelentkezők 67%-a alapképzésre, 20%-a mesterképzésre, 10%-a osztatlan szakokra, 3 %-a pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett – közölte az Oktatási Hivatal.

A tavalyi évhez képest erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés. Szintén az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés a műszaki, informatika, természettudományi képzési területek szakjai iránt, valamint az agrár, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány képzési területek iránt. Az alapképzések közül első helyen a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, pszichológia, kereskedelem és marketing, mérnökinformatikus, illetve óvodapedagógus képzést jelöltek meg.

A felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint később láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is. 2024. július 10-ig van lehetőség a különféle dokumentumok, eredmények feltöltésére, valamint egyetlen alkalommal módosítani lehet a jelentkezési helyek sorrendjét. A ponthatárokat várhatóan 2024. július 24-én hirdetik ki.

A jelentkezők száma egyébként 5459-cel kevesebb, mint egy évvel korábban. A tavalyi évre is igaz: míg uniós szinten évről évre emelkedett, Magyarországon csökkent, illetve stagnált a diplomások aránya a 25-34 éves korosztályban: 2022-ben 32 százalék volt, ami EU-s szinten a harmadik legrosszabb arányt jelentette – jegyzi meg a Népszava cikke.